Tinklalapis mama-likes.ru pateikė 5 pagrindines taisykles, kurių laikosi prancūzai tėvai.

Išmokykite vaiką laukti

Prancūzai stengiasi išmokyti vaikus palaukti. Savo atžaloms jie stengiasi išaiškinti, kad neįmanoma gauti visko iš karto. Jie pratina vaikus prie neigiamų atsakymų, nes patenkinti kiekvieno poreikio, šiaip ar taip, neįmanoma.

Štai kodėl vaikai Prancūzijoje gali kuo ramiausiai valgyti jiems patiektą maistą, neskubėdami nulėkti nuo stalo, ir dalyvauti vykstančiame pokalbyje. Jų elgesys paprastai adekvatus situacijai, ir kaip tik šito iš jų tikimasi.

Įpratinkite prie valgymo režimo

Į vaiko maitinimą prancūzai žiūri labai paprastai: maitinimą krūtimi, atėjus laikui, palaipsniui pakeičia konkrečiomis valandomis patiekiamas maistas. Iš pradžių vaikai valgydinami gana dažnai, o vėliau – tik kelis kartus, bet gausiai. Taip vaikas pripratinamas prie šeimoje nusistovėjusio valgymo ritmo, o ne atvirkščiai.

Neskubėkite užrašyti į visus įmanomus būrelius

Mums įprasta manyti, kad verta lavinti tuos vaiko įgūdžius, kurie padėtų gauti kuo geresnius pažymius. O štai prancūzai daugiausia dėmesio skiria vaiko jausmams ir pojūčiams – emociniam intelektui. Jie laikosi nuostatos, kad gyvenimas turi teikti malonumą.

Štai, pasirodo, kur klaida! Aukštus mokslo pasiekimus laikome didesne vertybe nei galimybę pasidžiaugti gyvenimu. Nenuostabu, kad ir brandžiame amžiuje mes dažnai lekiame nežinia kur, nedrįsdami sustoti, o mūsų vaikai nežino, ko iš tiesų nori, nes dar ankstyvoje vaikystėje buvo nutarta, kuo jie privalo užsiimti ir kuo tapti. Mes pasistengiame, kad vaikų dienos būtų užgrūstos „naudingais“ užsiėmimais, todėl dar iki studijų pradžios jie jaučiasi pavargę nuo gyvenimo.

Vertėtų rimtai pagalvoti, ar tikslinga ketverių metų vaiką mokyti užsienio kalbos. Gal pasivaikščiojimai netoliese esančiame parke ir gamtos stebėjimas duotų jam daugiau naudos?

Bendraukite taip, tarsi vaikas būtų pajėgus priimti racionalius sprendimus

Vaikai Prancūzijoje laikomi pilnaverčiais visuomenės nariais, todėl su jais kalbama visomis temomis ir nieko nesistengiama nuslėpti. Jiems sakoma, kas vyksta pasaulyje, kaip reikia elgtis, kas netrukus įvyks, ko iš jų tikimasi. Mažyliai informuojami ir apie tėvų skyrybas ar giminaičio mirtį.

Prancūzai laikosi nuomonės, kad vaikai nuo pat mažų dienų gali suprasti, kas jiems sakoma. Nežinia, ar vaikai iš tiesų suvokia žodžius, ar instinktyviai pagauna jų prasmę, tačiau šia nuostata pagrįsta taktika pasiteisina. Svarbiausia – kalbėti nuosekliai ir elgtis adekvačiai.

Supraskite, kad idealių mamų nėra

Tai viena svarbiausių idėjų, iš kurios logiškai išplaukia daugelis kitų. Mama – lygiai toks pat žmogus kaip ir visi aplinkiniai. O idealai, žinia, žeme nevaikšto. Tai reiškia, kad auklėjimas yra procesas, kurį prireikus galima pakoreguoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)