Štai keli jos patarimai, padėsiantis kuo ramiau išspręsti tokias situacijas.

Stenkitės įsijausti

Jeigu zirzimo priežastis akivaizdi – jei vaikas, tarkim, aiškiai pavargęs, alkanas arba išerzintas – padėkite jam įsisąmoninti ir įvardyti savo emocijas, pataria J. Michaelson.

Kai atrodo, kad vaikas demonstruoja, jog yra pervargęs, suirzęs ar pan., patartina padėti jam įvardyti jo zirzimo priežastis, sakant, pvz.: „Laukimas labai vargina. Tu pervargęs. Dabar labai sunku elgtis ir kalbėti protingai.“ Vaikui tikrai gali patikti, jei kartais be jokio spaudimo pamėginsite padėti jam susivokti ir susitvardyti.

Kaip rašoma portale offspring.lifehacker.com, įsijautimas į vaiko būseną, kai jis išties patiria diskomfortą, neprovokuoja zirzimo, nes tai – pripažinimas, kad kartais būna sunku valdytis ir taip nutinka kiekvienam.

Suteikite antrą šansą

Jei vaikui kilo mintis darsyk pasinaudoti zirzimo triuku, nes praeitą kartą jis pasiteisino ir padėjo pasiekti savų tikslų, įsijautimo taktiką pakeiskite antro šansu suteikimo strategija. Ką turite daryti? Paprašykite, kad vaikas pakartotų savo prašymą mandagiu tonu, nezirzdamas. Galite net pasufleruoti, kaip persakyti „Noooooriu suuuuuulčiųųųų“ priimtinesne maniera, t. y. paversti zirziant pasakytą frazę korektišku klausimu „Gal galėtum įpilti sulčių, mama?“

Svarbiausia šiuo atveju – nepasiduoti provokacijai – neimti pildyti zirziant išsakytų reikalavimų. Teks apsiginkluoti kantrybe ir palaukti, kol vaikas susiprotės, kad verta tinkamai pakoreguoti toną. Jei šįkart nusileisite, kitą kartą vaikas zirs garsiau, ilgiau ir bus daug sunkiau nuraminamas.

Alternatyvi šios strategijos taktika – patikinti vaiką, kad niekaip nesugebate suprasti, ką jis kalba zirzdamas. Sakykite: „Matyt, kažko nori, bet nesuprantu ko, kai taip zirzi. Pamėgink giliai įkvėpti ir ištarti savo prašymą taip, kad aš suprasčiau?“

Pagirkite už mandagumą

Tai skatinamoji strategija ir ji reikalauja papildomo atidumo, nes teks nepraleisti pro ausis tų vaiko prašymų, kuriuos jis ištaria mandagiu tonu. Jei kone nuolatinis vaiko zirzimas ima ne juokais varyti į neviltį, tinkamai ištartų frazių praleisti tiesiog nevalia – privalote į jas sureaguoti. Galite sakyti kad ir taip: „Žinoma, įpilsiu sulčių, juolab kai taip gražiai paprašei.“

Vaikai mėgsta padrąsinimus ir pagyrimus. Jeigu supras, kaip gali gauti tai, ko nori, ir dar komplimentą, tai taps papildoma motyvacija susilaikyti nuo zirzimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)