Daugelis tėvų to nežino

„Labai ilgai dvejojau rašyti šitą tai ar ne, tačiau tylėti nebegaliu, nes supratau, kad žmonės Lietuvoje net nenutuokia, kas darosi visame pasaulyje. Kam bepasakočiau tai, ką dabar jums papasakosiu, praktiškai visi nustemba. Sako, kad apie tai nėra girdėję ir nė nenutuokia, ką perka savo vaikams ir anūkams, kokios aistros verda pasaulyje“, – rašė Ieva.

Anot jos, žaislus vaikams reikia pirkti labai atsakingai, o kas svarbiausia, kad apie tam tikras „staigmenėles“ galima sužinoti tik nusipirkus arba panaršius socialiniuose tinkluose, nes tam tikrų žaislų aprašymuose, pasirodo, kai kas nutylima. „Pristatysiu jums tris dalykus, kuriuos aš, kaip mama, manau, kad turėtų žinoti visi, nes juk tai liečia pačius jautriausius ir nekalčiausius Lietuvos piliečius – vaikus“, – sakė moteris

Visų pirma, ji atkreipė dėmesį į populiariąsias L.O.L. lėlytes. „Šios lėlės pasaulyje turėjo du skandalus. Pirmasis buvo maždaug prieš metus. Tada keli susirūpinę tėvai, pasigilinę į šias lėlytes, iškėlė klausimą ir neslėpė savo susirūpinimo dėl to, kad lėlytės turi lytinius organus. Tas klausimas buvo nagrinėtas ne tik socialiniuose tinkluose, bet ir įvairiose užsienio šou laidose. Buvo iškelti tokie klausimai: kodėl šios lėlytės turi lytį? Ar tikrai to reikia? Tai gerai ar blogai? Kodėl apie tai neparašyta lėlyčių aprašyme? O gal tai puikus lytinio švietimo progresas? Per diskusijas išryškėjo trys pusės: vienai pusei tai labai nepatiko, kita nematė čia nieko blogo, per daug to nesureikšmino, trečia manė, kad tai kaip tik yra naudinga dėl lytiškojo švietimo. Trečioji grupė skatino tėvus atviriau šnekėti su savo vaikais apie lytiškumą.

Deja, bet tos lėlytės pasirodo turi ir daugiau „staigmenėlių“, kurios taip pat nutylėtos žaislų aprašyme. Aprašyme parašyta, kad įmerkus jas į vandenį, jos gali pakeisti spalvą, gali atsirasti piešinių. Iš tiesų kai kurios turi šį „privalumą“, kitos – ne. Labiausiai stebina, būtent tai, kokie tie piešiniai ant lėlyčių kūno atsiranda. Tos lėlytės pasikeitimas šaltame vandenyje mane net pravirkdė. Man tai yra be galo šlykštu. O jei mano dukra turėtų tokią lėlę ir be manęs būtų tai pamačiusi? Kodėl tos lėlytės būtent tarpkojis pasidaro raudonas, o akys lyg nuverktos kruvinomis ašaromis? Kodėl ant vienos iš lėlyčių atsiranda picos gabalėlis, kuris visame pasaulyje tapo pedofilijos klanų simboliu (jei nežinote apie ką aš – pagooglinkite „Pizzagate“)? Sako, čia konspiracijos teorija. Kažkaip verčia dvejoti, kai šalia vaikams skirtos lėlytės su picos gabalėliu matome ir krūvas kitų lėlyčių, kurios apsirengusios kaip prostitutės, striptizo šokėjos ar kūdikis, kuris yra nuverktomis akimis ir raudonu tarpkoju. Kodėl tų lėlyčių vis dar neišėmė iš prekybos?“ – retoriškai klausė Ieva.

Bet, panašu, kad tai nėra vienintelės lėlytės, kurios turi „staigmenėlių“. „Ar girdėjote kada nors apie populiaraus filmuko „Troliai“ herojės žaisliuko slaptą mygtuką? Apie tą mygtuką nė menkiausios užuominos lėlės aprašyme. Tikrai yra šlykštu ir nenormalu! Juk vaikai viską mėgdžioja... Tokie žaislai moko vaikus, kad palietus tarp kojų yra normalu kikenti, aimanuoti, aikčioti ir t.t. Aš pasibaisėjus!

Trečias dalykas, kuris mane šokiravo – tai Netflix su savo naujai reklamuojamu prancūzų filmu „Cuties“ (lietuviškai – mielos). Tai yra filmas apie 11 metų mergytę, kuri susidomi šokių klubu, kur mergaitės seksualiai, nevaikiškai šoka. Socialiniuose tinkluose pilna pasisakymų, kur aiškiai matosi, kad visuomenė mano, jog filmas skirtas iškrypėlių akių džiaugsmui, pedofilijos normalizavimui. Youtube paskelbtas treileris sulaukė 1,5 mln. „nepatinka“ mygtuko paspaudimų ir tik 37 tūkst. „patinka“. Džiugina, bent tai, kad ne aš viena šlykščiuosi tuo, ką mums nori rodyti Netflix. Labai įdomu tai, kad amerikietiška ir prancūziška viršelio versijos ir aprašymas nerealiai skiriasi.

Kaip reaguoti, kokius žaislus pirkti ar nepirkti, kaip ugdyti savo vaikus – kiekvieno tėčio ir mamos reikalas“, – rašė Ieva. Tiesa, anot daugelio tėvų, tokių L.O.L. lėlių, kurios keičia išvaizdą, įmerktos į vandenį, ar turi lytinius organus, Lietuvoje kol kas nėra, bet yra Didžiojoje Britanijoje.

Ragina rinktis atsakingai

Psichologė Milda Karklytė-Palevičienė teigė, kad iš tiesų tėvai turėtų rinktis atsakingai žaislus savo mažyliams, bet ne dėl to, kad šie gali turėti lytinius organus. „Nenorėčiau apsistoti tik ties vieno gamintojo lėlėmis. Jei lėlytės turi lytinius organus, kurie pavaizduoti pakankamai realistiškai, nieko blogo nematau. Nes yra ir kūdikiai-lėlytės, kurios šlapinasi, jos kuria tokį realybės jausmą ir parodo, kas ką turi. Tai nėra kažkas, ką mes turėtume slėpti. Vaikai mato, kad ir mamos, ir tėčio figūros skirtingos. Mes kaip tik turėtume kalbėti apie tai su vaiku ir rodyti, kas yra kūnas. Neturėtume rodyti, kad gėdijamės savo kūno. Jei sakysime, kad, vaje, kaip čia taip tai lėlei pavaizdavo lytinius organus, atrodys, kad tai kažkas gėdingo. Arba jei vaikas mus pamato nuogesnius, ir mes puolame slėptis, siunčiame vaikui žinią, kad mūsų kūnas yra kažkas gėdingo“, – sakė psichologė.

Anot jos, tėvai turėtų kalbėtis apie tai su savo vaikais, pasakoti, kad tam tikras savo kūno vietas galime parodyti tik tėvams ir gydytojams. Kad tai yra privati zona, bet ji nėra kažkas blogo ar gėdingo. „Jei ant lėlytės yra lytiniai organai, tegu būna. Mes taip galime mokyti vaikus apie tai, kam yra reikalingos kelnaitės ar liemenėlė, kad viskas būtų savo vietose ir kad nuogu užpakaliuku lėlytė niekur negali eiti, jai reikia apsirengti. Jei yra tokia edukacija, nieko blogo čia nematyčiau“, – teigė pašnekovė.

Bet kiek kita situacija yra dėl lėlių ypatybės formuoti vyriškumo ir moteriškumo įvaizdį. „Iš tiesų, pažiūrėjus į kai kurias lėles, atrodo, kad moteris būtinai turi būti pasidažiusi, tik vienokiais plaukais, tik tam tikra figūra. Visame pasaulyje kalbama apie tai, kad žaislai labai stipriai kuria pasąmoninį vaizdą, suvokimą, kas yra kas. Be abejo, tokios lėlės, kurios nurodo, kokia turėtų būti moteris ar vyras, taip pat prisideda prie to įvaizdžio formavimo. Bet nereikėtų pulti į kitą kraštutinumą. Jei moteris naudoja daug kosmetikos, dėvi tik tam tikro tipo drabužius, ir jai nuoširdžiai yra dėl to gerai, nėra nieko blogo. Svarbu, kad vaikas suprastų, jog žmogaus vertė ir lytiškumas nepriklauso nuo tam tikro standarto. Kad jis ar ji gali rengtis ir elgtis taip, kaip patinka, taip, kad atspindėtų save“, – teigė M. Karklytė-Palevičienė.

Ji sutinka, kad žaislai, filmukų herojai yra tie idealai, kurių vaikai nori siekti, dėl to tėvai turėtų atsakingiau rinktis. „Normalu, kad vaikai siekia būti panašūs į savo idealus. Jiems lengviau suprasti, kaip reikia elgtis, kai panaudojame pavyzdžius. Tarkime, taip elgiasi Makvynas ar pan. Bet jei idealu taps lėlės, kurios labai konkrečiai oponuoja į lytiškumą, seksualumą, vaikui gali tai giliai įstrigti. Jei paskui tėvai sakys kitaip ir bandys pakreipti vaiko nusistatymą, jo viduje gali kilti frustracija, nes jo akimis, moteriškumas ar vyriškumas yra toks, kokį mato lėlėje ar filmuko herojuje. Iš to galime daryti išvadą, kad kaip ir filmukus reikia protingai atsirinkti, taip ir žaislus. Reikėtų atsakingai pažiūrėti, kokią tą vidinę pasąmoninę žinutę jie gali siųsti vaikui“, – teigė psichologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)