Tinklalapis intellectualtakeout.org pateikė tris patarimus, ką padaryti, kad vaikai iš tiesų jus gerbtų.

1. Negrasinkite bausmėmis, kurių neįvykdysite

Labai dažnai tėvai grasina tuo, ko tikrai nepadarys. Pavyzdžiui: „Jei tuoj pat neįlipsi į automobilį, išvažiuosiu be tavęs“. Bet visi suprantame, kad šitaip nepasielgsite. Toks grasinimas gali būti veiksmingas vieną ar du kartus, bet net ir mažiausi vaikai greitai supras, kad tėvai kalba nerimtai. Laikui bėgant, tai sugriaus jūsų autoritetą prieš vaikus.

2. Nežadėkite to, ko negalėsite išpildyti

Jei tėvai pažada vaikui, kad kažką padarys, vaikas tai priima labai rimtai. Todėl svarbu akylai sekti, ką sakote. Pavyzdžiui, jei vaikas paklausia, ar rytoj galėsime eiti į parką, labai paprasta pasakyti: „Taip, galėsime“. Bet tiesa yra ta, kad gali nutikti daugybė nenumatytų dalykų: migrena, audra. Tokie veiksniai gali atšaukti suplanuota pasivaikščiojimą, todėl geriau atsakyti: „Galbūt, matysime rytoj“.

3. Tegu jūsų žodžius seka veiksmai

Labai dažnai tėvai duoda vaikams užduotį, bet nėra pasiruošę padėti jiems ją atlikti. Tėvai kartoja šimtus kartų tą patį, kol galiausiai vaikai ima juos ignoruoti. Galiausiai tėvai pasiduoda arba leidžia išsiveržti pykčiui. Pavyzdžiui, jei paprašote vaiko eiti apsirengti pižamą ir jis to nepadaro, reiškia, kad jūs turite atsistoti ir nueiti padėti tai padaryti. Geriausia – ramiai.

Vienintelis būdas užsitarnauti vaikų pagarbą – sakyti tai, ką iš tiesų galvoji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)