Kad Vinetu kaimas tai vieta ypatinga daugeliu atžvilgiu, jau nebe naujiena, informacija apie nepaprastą kaimą-muziejų po atviru dangumi Klaipėdos rajone jau ne pirmus metus sklinda po Lietuvą ir už jos ribų. Bet ar ši vieta tinkama atvykti ir su mažais vaikais nusprendė patikrinti bendruomenė „Keliaujančios mamos“, kuri rengia informaciją apie maršrutus ir įdomiausias vietas tinkamas lankyti su vaikais. Atvykusiuosius čia pasitinka draugiškas šuo aviganis ir autentiškais indėnų rūbais pasipuošę šeimininkai, kurių indėniškas pasisveikinimas Ahoy iš karto perkelia atvykėlius į tolimą Amerikos žemyną. Čia laisvai risnoja žirgai, pievose ganosi avys, burbuliuoja kalakutai, o kaimą supa aukšti ryškiaspalviai obeliskai ir tradiciniai indėnų tipiai, kuriuos galima ne tik apžiūrėti, bet ir pasilikti nakvynei.

Vinetu kaimas/Keliaujančios mamos nuotr.

Vinetu kaime bemat galvoje iškyla skaitytos vaikystėje knygos apie narsius indėnų vadus ir greitus jų žirgus. Nieko keista, kad mamos, nemažiau nei vaikai, norėjo išbandyti siūlomas pramogas. Mažieji lankytojai, kas su mamom, o kas ir vieni, išdrįso atsisėsti ant žirgo. Berniukai skubėjo prie lankų, kur juos taiklumo kantriai mokė pats Vinetu genties vadas. Vyresni vaikai (ir ne tik) šiame kaime gali savo jėgas išbandyti ir kirvio ar ieties metimo rungtyse, sudalyvauti tikrame senovinių ginklų mūšyje, išbandyti savo pusiausvyrą ant kojūkų ir vikrumą pasitikrinti, perbėgant per tvenkinį rąstu.

Šiek tiek aprimus pirmosioms susižavėjimo emocijoms vietiniai indėnai aprodo akmeninį labirintą, kurį įveikus ir jo centre tupinčiam ereliui pasakius savo norą – jis būtinai išsipildo vos per kelias dienas. Kai visi norai išsakyti, pažintis persikelia į namą-muziejų. Čia lankytojų laukia ne tik originalių indėniškų daiktų ekspozicija, kurioje ir buivolo kaukolė, lapių kailiai, autentiški paveikslai, knygos, papuošalai, sapnų gaudyklės, bet ir tikri indėnų būgnai, kuriuos visų lankytojų, tiek mažų, tiek didelių, džiaugsmui galima išbandyti patiems! Smagiai visiems pašėlus pagal būgnų ritmus, be galo įdomu jaukiai susėdus ant kilimų išgirsti ir indėnų tautos istorijas, kurias įdomiai ir įtraukiančiai veda kaimo šeimininkai.

Vinetu kaimas/Keliaujančios mamos nuotr.

Pasakojimai persikelia ir į tipius (tradicines palapines), kuriose galima akies krašteliu pažvelgti į pirmųjų Amerikos gyventojų istoriją ir kultūrą.

Po pažintinės dalies be dėmesio nelieka ir karstyklių bei kliūčių ruožas, pirtis ir, be abejo, tradiciniai valgiai, kuriuos čia ruošia genties moterys. Garuojantys, švieži tako paplotėliai yra tinkami ir vegetarams, juose nenaudojama mėsa.

Ypatingai verta čia užsukti per Jonines – Vinetu kaimo gentis švęs vasaros saulėgrįžą su laužais, bėgiojimu per žarijas, indėniška garų pirtimi ir energijos suteikiančia būgnų muzika, kuria mėgautis galite lakstydami su vaikais basi ir išdažytais veidais.

Šiltuoju sezonu čia rengiami plaukimai baidarėmis ir kanojomis, žygiai pažintiniais takais ir labirintais, rengiamos ypatingos indėnų kultūros šventės su laužais ir muzika, savaitgaliais vyksta meditaciniai ritualai.

Tiesa, apsilankymas Klaipėdos rajone įsikūrusiame kaime nėra už dyką. Vaikams iki penkerių metų yra nemokamai, vaikams iki 14 metų kainuoja 3 eurus, o suaugusiesiems – 5 eurus.

Savo įspūdžiais dalinosi bendruomenė „Keliaujančios mamos“, socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram jungiančios jau daugiau nei 55 000 šeimų, mėgstančių ir norinčių keliauti su vaikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)