Kaip rašo tinklalapis babygaga.com, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus.

1. Mokykite vaikus kontroliuoti emocijas

Kai jūsų vaikas ramus, pamokykite jį vienos gudrybės – tegu įkvepia pro nosį, iškvepia pro burną ir suskaičiuoja iki penkių. Jei pamatysite, kad vaikas dėl ko nors susijaudinęs, priminkite jam tą gudrybę ir kartu ją padarykite.

2. Paaiškinkite, kas yra atsakomybė už savo veiksmus

Papasakokite vaikui apie moralę, papasakokite, kodėl verta vieni kitiems padėti, rūpintis aplinkiniu pasauliu. Paaiškinkite, kas yra atsakomybė už savo veiksmus, skatinkite vaiką daryti gerus darbus. Ir svarbiausia – nepamirškite patys elgtis taip, kaip sakote.

3. Mokykite vaiką užjausti ir padėti silpnesniems

Labai svarbu, kad vaikas sugebėtų užjausti ne tik savo artimuosius, draugus, bet ir visus, kuriems reikia pagalbos. Pasiūlykite įsivaizduoti, kaip vaikas jaustųsi, jei būtų naujokas klasėje. Tai puikus būdas paskatinti atžalą apgalvoti tokius dalykus. Aptarkite ir universalesnes problemas, pvz., kaip galite padėti vaikams, kuriems net maisto trūksta.

4. Mokykite vaiką jausti dėkingumą

Svarbu, kad vaikas nesidrovėtų pripažinti, kad už kažką kam nors yra dėkingas. Pradėkite nuo smulkmenų. Tyrimai rodo – nesidrovintys išsakyti dėkingumo žmonės yra laimingesni ir sveikesni.

5. Mokykite, kas yra geras elgesys, ir įdiekite vaikams šeimos vertybes.

Dauguma tėvų koncentruojasi į vaiko sėkmę mokykloje ar didžiuojasi pasisekimu kurioje nors sporto srityje. Kodėl lygiai tiek dėmesio neskyrus etiniam elgesiui? Svarbu aiškiai apibrėžti jūsų šeimos vertybes ir stebėti, kad vaikas jas žinotų ir jų paisytų. Nepamirškite, kad vaikai mokosi iš tėvų pavyzdžio.

6. Leiskite daugiau laiko kartu

Jei jūsų komunikavimas su vaiku apsiriboja kalbomis apie discipliną, didelės sėkmės nesitikėkite. Kurkite pasitikėjimu grįstus santykius su vaiku. Kalbėkitės, žaiskite su jais, leiskite laiką, kartu keliaukite ir, žinoma, nepamirškite rodyti, kaip stipriai juos mylite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)