Jacobo Barnetto (g. 1998 m.) atvejis unikalus tuo, kad jo genijus iš pažiūros puikiausiai sugyvena su autizmo spektro sutrikimu. Kai berniukui tebuvo dveji, gydytojai jo tėvams pasakė, kad vaikas gali neišmokti ne tik skaityti, bet ir kalbėti. Visgi J. Barnettas prašneko, tačiau ne viena, o keturiomis kalbomis. Kai berniukui sukako aštuoneri, jis išklausė fizikos kursą Indianos universitete. Dar po metų vaikas sugebėjo išplėtoti Alberto Einsteino aprašytą reliatyvumo teoriją. J. Barnetto pasiūlytos įžvalgos specialistų buvo įvertintos kaip ypač novatoriškos. Būdamas dvylikos J. Barnettas parašė pirmąjį mokslinį darbą iš fizikos srities ir tapo jauniausiu mokslininku, priimtu į Voterlu, Ontarijo, „Perimeter“ teorinės fizikos institutą. Tada jam buvo penkiolika metų.

Akritas Jaswalas (g. 1993 m.) yra apdovanotas išskirtiniais sugebėjimais kone visose srityse. Vaikščioti jis pradėjo būdamas 10 mėnesių. Dvejų metukų mažylis jau mokėjo ir skaityti, ir rašyti, o kai sulaukė penkerių jau skaitė Williamą Shakespeare‘ą anglų kalba. Visgi didžiausią nuostabą kelia A. Jaswalo aistra medicinai: pirmąją chirurginę operaciją berniukas atliko būdamas septynerių. Tada jis neturėjo jokio akademinio išsilavinimo. Žinia apie neeiliniais gabumais apdovanotą vaiką greitai pasklido vietos bendruomenėje. Visiškai netrukus, sulaukęs 11 metų, A. Jaswalas pradėjo studijuoti universitete. Jo intelekto koeficientas – 146.

Vunderkindai

Judit Polgar yra šachmatų meistrė iš Vengrijos. Ji laikoma viena geriausių visų laikų šachmatininkių. Būdama 15-os mergina iškovojo grosmeisterės titulą ir tapo jauniausiu tai padariusiu žmogumi. 2002-aisiais ji nugalėjo žymųjį šachmatininką Garį Kasparovą. Nuo 2014-ųjų J. Polgar nebedalyvauja šachmatų čempionatuose. Dabar ji – dviejų atžalų motina.

Tayloro Wilsono (g. 1994 m.) potraukis į branduolinę fizika nuvedė prie to, kad būdamas 14-os jis sukonstravo branduolių sintezės reaktorių. Niekas iki jo tokiame jauname amžiuje nebuvo padaręs ko nors panašaus. Pristatęs šį projektą, jis laimėjo pirmą vietą „Intel“ tarptautinėje mokslo ir inžinerijos parodoje.

Alma Deutscher gimė 2005 m. Anglijoje. Ji yra pianistė, smuikininkė ir dainų kūrėja. Pianinu mergaitė pradėjo skambinti nuo dvejų, o griežti smuiku – nuo trejų metų. Kai sulaukė ketverių, ji ėmė kurti muzikinius kūrinius, o būdama šešerių jau galėjo juos užrašyti. Pirmą reikšmingą savo darbą – operą „The Sweeper of Dreams“ – A. Deutscher parašė būdama septynmetė.

Vėliau ji sukūrė dar keletą operų, sonatų ir koncertų, be to, ėmė koncertuoti kaip atlikėja. Dėl jauno amžiaus ir neabejotino talento A. Deutscher neretai lyginama su garsiuoju genijumi Wolfgangu Amadeusu Mozartu, nors jai toks palyginimas ne prie širdies. Ji apsikritai nenori būti su kuo nors lyginama. Tenori būti žinoma kaip Alma arba Mažoji siela.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)