Didžiosios Britanijos vyriausybė nurodė, kad Anglijoje mokyklų durys atsivers nuo birželio 1 dienos, ir į mokyklas pirmiausia bus įleisti pirmų ir šeštų klasių mokiniai, rašoma tinklalapyje netmums.com.

Suprantama, daug tėvų nerimauja dėl savo vaikų, mokytojų bei mokyklos darbuotojų saugumo.
Tačiau praėjusią savaitę per vieną Europos Sąjungos (ES) susitikimą buvo paskelbta gerų naujienų. Daugiau kaip 22 Europos valstybės jau pradėjo vaikų grąžinimo į mokyklas procesą, ir kol kas nėra jokių ženklų, kad grįžimas keltų kažkokią grėsmę vaikams ar mokyklų darbuotojams.

Per minėtą susitikimą buvo pranešta, kad palaipsniui grįžtant į mokyklas, nepastebėta jokios neigiamos įtakos. Tačiau visos šalys, atvėrusios mokyklų duris, įvedė jose griežtas socialinės distancijos priemones.

Kroatijos švietimo ministrė Blaženka Divjak sakė: „Atidarę mokyklas, kol kas negirdėjome nieko neigiama, bet veikiausiai dar anksti daryti galutines išvadas“.

„Labai ryškiai akcentuojama, kad šios mokyklos akylai laikosi tokių sąlygų kaip mažesnės mokinių grupės negu įprastai. Dažniausiai jas sudaro maždaug 15 moksleivių“, – teigė ji.

Trumpai apžvelgsime, kas vyksta Europos šalių mokyklose.

Danija

Danija darželius ir pradines mokyklas atidarė dar balandžio viduryje. Tačiau infekcijų skaičius nepradėjo augti – atvirkščiai, sergamumo rodikliai mažėjo toliau.

Klasės buvo padalytos pusiau, kad tarp moksleivių būtų išsaugotas 2 m atstumas. Daugiau pamokų stengiamasi vesti lauke.

Danija pirmoji atidaro mokyklas

Vokietija

Vokietija į mokyklas leido grįžti vyresniems moksleiviams. Jie privalo laikytis socialinės distancijos reikalavimų. Jaunesni vaikai į mokyklas grįš kiek vėliau vasarą.

Prancūzija

Prancūzijoje į mokyklas grįžo 1,4 mln. vaikų, gyvenančių tuose regionuose, kur grėsmė apsikrėsti koronavirusu yra maža. Pirmiausia duris atvėrė vaikų darželiai ir pradinės mokyklos. Vidurinės mokyklos atsivers per kelis etapus.

Iš 40 tūkst. mokyklų ir darželių 70 vėl buvo priversti užsidaryti, nes kažkam buvo diagnozuotas koronavirusas. Prancūzijos švietimo ministras Jean`as – Michelis Blanquer sakė: „Akivaizdu, kad tokie dalykai turėjo neišvengiamai įvykti, tačiau tai pavieniai atvejai. Beveik visais atvejais tai įvyko už mokyklos ribų“.

Ispanija

Panašu, kad mokyklos Ispanijoje liks uždarytos iki pat rugsėjo.

Belgija

Šalyje, kuri yra viena iš labiausiai nukentėjusių nuo koronaviruso, žvelgiant pagal gyventojų kiekiui tenkančių mirčių skaičių, mokyklos atsidarė praėjusią savaitę.

Mokyklose laikomasi socialinės distancijos: kad klasėse būtų mažesnės mokinių grupės, jie pakaitomis mokosi dieninėmis ir vakarinėmis pamainomis.

Škotija

Škotijoje mokyklos turėtų atsidaryti rugpjūčio 11 dieną. Planuojama, kad mokiniai dalį savaitės mokysis mokyklose, o dalį – namuose. Vasaros atostogų grafikas Škotijoje skiriasi nuo likusių Didžiosios Britanijos regionų.

Mokslo metai paprastai baigiasi birželį ir prasideda rugpjūtį, taigi šiais metais Škotijos mokiniai į mokyklas sugrįš tik po vasaros atostogų.

Velsas

Velso pirmasis ministras Markas Drakefordas teigė, kad birželio 1 dieną mokyklos dar neatsidarys, tačiau iki liepos jis norėtų sugrąžinti į mokyklas kai kurias klases.

„Good Morning Britain“ jis sakė, kad į mokyklas, jei bus saugu, galėtų sugrįžti šeštokai ir tie mokiniai, kurių kitąmet laukia egzaminai.

Šiaurės Airija

Mokyklos Šiaurės Airijoje turėtų atsidaryti tik rugsėjį. Vasaros atostogos tiek Šiaurės Airijoje, tiek Velse baigiasi anksčiau negu Anglijoje – rugpjūčio pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)