Žinoma, yra ir kitokių lentų variantų. Toliau paminėta keletas iš jų.

Šaldytuvas ir magnetukai. Sužymėkite savaitės dienas ant A3 formato popieriaus lapo ir pritvirtinkite jį prie šaldytuvo. Įsigykite nedidelių prie šaldytuvo tvirtinamų magnetukų. Tada, kai vaikas atliks kokią nors užduotį arba jausitės patenkinti jo elgesiu, prie konkrečios dienos prilipinkite magnetuką.

Lipdukai arba piešinėliai. Ši lenta labai panaši į aprašytą pirmiau, tik vietoj magnetukų turėsite klijuoti lipdukus arba spalvotais pieštukais piešti piešinėlius, kai vaikas nepriekaištingai elgsis arba atliks kokį nors darbą. Tokios lentos trūkumas – būtinybė kas savaitę braižyti naują lentelę.

Apdovanojimų dėžutė. Susiraskite tuščią batų dėžę arba stiklainį ir kokių nors nedidelių daiktų, pavyzdžiui, plastmasinių arba stiklinių rutuliukų. Kaskart, kai vaikas, jūsų galva, bus vertas pagyrimo, leiskite jam įmesti rutuliuką į dėžę arba stiklainį.

Vaikų elgsenos ypatumus tyrinėjantis psichoterapeutas Simonas Mathiasas, įtrauktas į Jungtinėje Karalystėje pagalbą teikiančio portalo „Counselling Directory“ specialistų sąrašą, paklaustas, kodėl apdovanojimų lentos tapo tokios populiarios, nurodė, kad taip yra dėl patogumo. Apdovanojimų lenta – tai priemonė, leidžianti labai aiškiai ir vaizdžiai matyti vaiko daromą progresą ir tai, kokius įpročius būtina ugdyti.

Kaip kuo efektyviau naudoti apdovanojimų lentą?

Įsitikinkite, kad vaikas yra tinkamo amžiaus

Pasak. S. Mathiaso, apdovanojimų lentos labiausiai pasiteisina kaip jaunesnių, t. y. 3–12 metų, vaikų skatinimo priemonė.

Aptarkite su vaiku užduočių ir apdovanojimų sistemą

„Prieš pradedant naudoti apdovanojimų lentą, būtina aptarti su vaiku jam keliamus reikalavimus, t.y. ką konkrečiai jis turėtų padaryti ir kaip elgtis, be to, kiek laiko toks elgesys turėtų trukti, kad būtų skirtas apdovanojimas, – sako S. Mathiasas. – Geriau rinktis vos kelias užduotis nei sudaryti ilgiausią sąrašą.“

Atmeskite saldumynų, kaip apdovanojimų, variantą

Anglijoje transliuojamos televizijos laidos „Supernanny“ rengėja Jo Frost pataria atsisakyti minties už gerą elgesį apdovanoti vaiką pyragaičiu arba šokolado plytele. Bene geriausias (ir sveikiausias) apdovanojimas – nedidelė išeiga, piknikas ar pan.

Nenusekite apdovanojimo norėdami nubausi

Jei vaikas padaro ką nors netinkamo, sudrausminkite jį kaip įprastai. Jokiu būdu neimkite nuseginėti apdovanojimų. Kaip baudimo priemonės apdovanojimų lentos naudoti negalima.

Nepapirkinėkite

Tarp apdovanojimo ir papirkimo – didžiulis skirtumas. Vaiko ugdymas vyksta tik tada, kai vaikas pats suvokia, kad turi gerai elgtis.

Reguliariai aptarkite su vaiku apdovanojimų lentoje atspindėtus rezultatus

Galbūt galvojate, kad vaikui keliamus tikslus ir skiriamas užduotis kas mėnesį reikėtų keisti? Jeigu ketinate taip elgtis, aptarkite su vaiku lentoje sužymėtus rezultatus. Tai puiki proga vaiką dar kartą pagirti ir paraginti išmokti ko nors naujo.

Raskite savo šeimai tinkamiausią variantą

Skirtingose šeimose apdovanojimų lentos gali būti pildomos skirtingai. Galbūt vieniems atrodo, kad ir už gerą elgesį, ir už atliktą darbą užtenka įklijuoti žvaigždutę, tačiau kiti gali manyti, kad skirtinga veikla turėtų būti vertinama skirtingais lipdukais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)