Oficialiai nuo 6 metų

Oficialiai Lietuvoje vaikas iki 6 metų, taip pat vaikas su negalia, atsižvelgiant į jo specialius poreikius ir brandą, be objektyvios būtinybės negali likti be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros. Palikimu be priežiūros nelaikomas trumpalaikis (iki 15 minučių trukmės) vaiko iki 6 metų palikimas saugioje aplinkoje su 7-13 metų nepilnamečiais, kurie pagal savo brandą yra pajėgūs pasirūpinti mažesniu už save.

Vis tik daugeliui kyla klausimas, o kas yra ta objektyvi būtinybė? „Tėvų išėjimas į darbą yra iš anksto žinomas ir planuojamas veiksmas. Nei vienam iš tėvų nėra naujiena, kad einant į darbą reikia pasirūpinti vaiko saugumu. Norėčiau pabrėžti, kad vaiko teisių gynėjai savo iniciatyva nesilanko ir netikrina namų. Mes reaguojame tik į pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus. Ir panašios situacijos visada vertinamos individualiai“, – teigė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo atstovas spaudai Arūnas Malinovskis.

Psichologai ragina neskubėti

Mokymų ir psichologinio konsultavimo centro psichologė Vitalija Mikutaitienė sako, kad bendra psichologų rekomendacija yra 9-10 metų. „Tokių metų vaikas jau gali savarankiškai laikytis susitarimų, pasirūpinti savimi ir kreiptis pagalbos nelaimės atveju. Psichologų rekomendacijos remiasi daugumos vaikų psichosocialine raida. Tad jūsų vaikas gali būti išimtis. Siūlyčiau tėvams atsakingai įvertinti vaiko elgesį, o ne remtis skaičiais“, – teigė specialistė.

Ji išskiria keletą vaiko raidos požymių, kurie byloja, kad vaikas jau pasiruošęs likti vienas namuose. „Pirmiausia išskirčiau pasitikėjimą savo sugebėjimais ir savarankiškumą. Gali savarankiškai grįžti į namus, susirasti, pasigaminti ar pasišildyti maistą. Užsigavęs moka nusiraminti ir pasirūpinti savimi, kreipiasi į tėvus/kaimynus pagalbos, ar pats gali užsiklijuoti pleistrą. Kitas požymis – formuojasi atsakingumas. Priminus atlieka sutartas pareigas (pamokų ruošimas/kambario susitvarkymas/po valgio indų sutvarkymas). Atsiliepia telefonu skambinant, jei kyla problemų drąsiai skambina tėvams. Jei kažko nepadarė, ką sutarėte, jaučia kaltę, stengiasi pasitaisyti“, – pasakojo psichologė.

Anot jos, nemažiau svarbu, kad vaikas emociškai jaustųsi saugus ir pasitikintis savimi. „Vaikas neturi baimės likti vienas namuose. Pasitiki savimi, kad susitvarkys kilus sunkumams. Negąsdina buvimas vienumoje ar nesibijo vagių ar antgamtinių būtybių. Neskambinėja tėvams kas 10 min ir neklausinėja, kada grįš“, – sakė pašnekovė.

Psichologė teigė, kad taisyklių ir susitarimų laikymasis labai svarbus liekant namuose vienam. Jei vaikas vis dar vadovaujasi smalsumu ir spontaniškumu – gero nelauk. „Pakvies draugai – išlėks laukan, paskambins į duris nepažįstamas žmogus – įsileis. Vaikas gali mokėti atmintinai visas namų taisykles ir kad į namus negalima įsileisti nepažįstamų žmonių, tačiau klausinėjant gali nepažįstamajam išpasakoti, kur laikote pinigus, kada važiuote į kaimą“, – pasakojo specialistė.

Ko išmokyti vaiką?

Anot psichologės, šių įgūdžių reikėtų išmokyti vaiką, prieš paliekant jį vieną namuose:

  • Buities įgūdžiai (susitvarkyti, pasirinkti pakankamai tinkamus rūbus pagal orą, maisto pasišildymas);
  • Socialiniai įgūdžiai (bendravimo su artimaisiais ir nepažįstamais žmonėmis skirtumai gebėjimas nusiraminti, pakankamas problemų sprendimas, konfliktų valdymas – nesimušti su broliu, sese);
  • Savireaguliacijos ir veiklos planavimo įgūdžius, kur labai svarbus gebėjimas atidėti malonumą. (Savireguliacija apima gebėjimą planuoti kasdienes veiklas bei jas atlikti. Pavyzdžiui, paruošti pamokas, iki kol grįšite arba persirengti mokyklinę uniformą, pavalgyti ir tik tada žaisti telefonu)

„Nereikia norėti, kad vaikas visus šiuos įgūdžius mokėtų idealiai, svarbiausia pasitikėti ir skatinti elgtis tinkamai. Visada prisiminti, kad vaikai nelinkę elgtis piktybiškai, jie tiesiog elgiasi vaikiškai – pamiršdami“, – teigė specialistė.

Vis dėl to dažnas šiandienis tėvas pamena, kaip pats, būdamas pirmokas, grįždavo namo vienas, turėdavo ant kaklo pasikabinęs raktą ir nieko bloga nenutikdavo. Tai gal verta ir šiuolaikinius vaikus greičiau mokyti savarankiškumo ir po truputį pratinti pabūti vienus? „Taip reikėtų vaikus pratinti prie pabuvimo vienam. Pradžioje geriau išeinant trumpam iki pašto dėžutės, šiukšlių konteinerio, į parduotuvę ar pas kaimynę. Visada vaikams reikia aiškiai pasakyti, kad išeinate ir kada grįšite. Labai svarbu laikytis susitarimų, kada grįšite ir vaiko paprašant, ką jis turi veikti. Kartais tėvai palieka vaikus vienus su technologijomis prie televizoriaus ekrano ar kompiuterio. Viena vertus, vaikams labai laikas greitai prabėga, tačiau taip vaikas nesupranta buvimo vienu atsakomybės, ir gali būti stipriai išsigąsdintas skambučio į duris, neradęs mamos, kai užsinori valgyti. Tad pratinant vaiką prie likimo vienam namuose, geriau jį palikti žaidžiantį su žaislais, skaitantį ar valgantį“, – patarimais dalijosi pašnekovė.

Anot psichologės, vaiką galima pamokinti užsirakinti, atsirakinti duris. Pamokyti, kaip apžiūrėti, kas atėjo, prieš tai paklausiant, kas ten. „Jei paliekate ilgiau, mokinkite jums paskambinti telefonu. Svarbu išmokyti skambinti keliais numeriais – tėčiui, mamai, močiutei. Aiškiai apsitarkite, ką vaikas gali daryti, jei jus greitai neatsiliepiate, kam tada gali skambinti ar kiek reikia palaukti, kad vėl skambintų. Jei vaiką planuojate palikti ilgiau nei valandai, pasakykite, ką jis gali valgyti. Pamokykite pasišildyti maistą. Su vaiku galite padiskutuoti, ką jis galėtų daryti, jeigu negalėtų išjungti signalizacijos, užsitrenktų durys, telefonas viduje; nieko nėra skanaus šaldytuve, mama neatsiliepia ir negrįžta sutartu laiku, skambina į duris nepažįstams žmogus, įsipjovė su peiliu, dingo elektra ir t.t. Klausydami vaiko suprasite, ar jis jau pasiruošęs likti vienas namuose. Tik klausinėdami labai neįsijauskite, kad vaikui nesužadintumėte daugiau baimių, girkite už originalumą, svarbiausia, kad vaikas mokytųsi spręsti problemas“, – pasakojo V.Mikutaitienė.

Ji pataria, kad jei tik yra galimybės, neskubėti vaiko palikti vieno ar su broliu ar sese. „O jei jau nutinka, kad tenka, susitaikykite su tuo, kad vaikai vieni kitų neprižiūrės taip kaip jūs. Kad bus visko ir gali tekti viską mesti ir lėkti į namus“, – sakė psichologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)