Kaip rodo faktai, žmonės perduoda vieni kitiems virusą, nepriklausomai nuo to, ar jaučia simptomus, ar ne, rašoma tinklalapyje fatherly.com. Kitas dalykas – laboratoriniais tyrimais pagrįsta, kad virusas kelias dienas gali išbūti ant metalinių, plastikinių ar kartoninių paviršių.

Kalifornijos technologijų instituto virusologė Alice Huang pataria geriau vengti žaidimų aikštelių. Juk, mokslininkų teigimu, COVID-19 virusas gali ne vieną dieną išlikti ant plastikinių ir metalinių paviršių. Norėdami patikrinti, kiek laiko virusas gali išbūti ant įvairių paviršių, kelių JAV universitetų mokslininkai atliko tyrimą – nedidelį viruso kiekį patalpino ant skirtingų paviršių. Jų tyrimą, išspausdintą „MedRxiv“ svetainėje, dar peržiūrės kolegos, vis tik, preliminariais duomenimis, ant plastiko po 16 valandų sunyko tik pusė baterijų, ant nerūdijančio plieno sunyko po 13 valandų. Tėvai turėtų vengti žaidimų aikštelių, batutų, laipynių ir pan., trumpai tariant, visų žaidimų vietų, kuriose gali būti užkrėstų paviršių.

Eikite į miškus, į laukus (kur nėra žmonių)

Oregono universiteto infekcinių ligų ekspertas Joshas Snodgrass sako, kad svarbiausia rekomendacija – vengti didesnių žmonių susibūrimų.

Žmonės eina į miestų parkus, į miškus, vaikšto takais. A. Huang primena – jei lauke vaikštoma, nesilaikant rekomenduojamo dviejų metrų atstumo, tada parkai ir miškai nėra saugesnės vietos nei žaidimų aikštelės.

Aldo Surkevičiaus nuotr.

Vedžiodami šunis irgi laikykitės saugaus atstumo

Labai svarbu, kad tėvai neleistų vaikams parkuose glostyti svetimų šunų, įspėja A. Huang. Nėra įrodymų, kad šunys gali tiesiogiai pernešti koronavirusą žmonėms, kita vertus, ant šuns kailio, kaip ir ant kitų paviršių, gali patekti virusas.

Gryname ore veikiausiai nėra pagrindo baimintis?

Neaišku, ar koronavirusas gali išlikti ore. Virusas plinta per seilių, gleivių lašelius, kai žmonės kosėja, čiaudi. Ar virusas perduodamas oru, priklauso nuo to, kokio dydžio seilių lašeliai. Didesni nei penkių mikronų lašeliai nenukeliauja oru daugiau nei du metrus ir nukrenta. Tačiau mažesni nei penkių mikronų dydžio lašeliai gali ilgiau išbūti ore, taigi, kaip rodo „MedRxiv“ aprašytas tyrimas, mažyčiuose lašeliuose gali būti koronaviruso. Papurškę viruso į besisukantį būgną, mokslininkai pamatė, kad jis išbūna ore mažiausiai tris valandas.

Atvirose erdvėse mažyčiai lašeliai kur kas mažiau pavojingi. „Jei tai atvira erdvė, kurioje yra keli žmonės ar apskritai nėra žmonių, neverta jaudintis, – aiškino J. Snodgrassas. – Bet ten, kur susibūrę daug žmonių, kyla grėsmė, kad jis plis oru, o jo plitimą sunku prognozuoti. Pavyzdžiui, jei diena vėjuota, virusas COVID-19 gali nukeliauti ir toliau nei už dviejų metrų.

„Kiek įmanoma, venkite žmonių“, – pabrėžia A. Huang.

Jei dieną neįmanoma rasti lauke tuščių vietų, eikite į lauką anksti ryte. „Tada lieka visas vakaras virusui nunykti“, – teigė A. Huang.

Galinis kiemas – jūsų tvirtovė

Be abejo, saugiausias variantas – kiek įmanoma daugiau laiko praleisti namuose. „Jei turite galinį kiemą, jums pasisekė – tai akivaizdžiai idealus variantas“, – sakė A. Huang.

Kokiomis nors lėtinėmis ligomis sergančių vaikų tėvai turi būti ypatingai atsargūs ir jokiu būdu neiti ten, kur vaikšto daugiau žmonių. Kūdikius auginantiems tėvams irgi reikėtų būti labai atsargiems, įspėjo J. Snodgrassas. Kol kas neaišku, kiek virusas pavojingas kūdikiams. Na bet kūdikiai lauke nežaidžia, tad J. Snodgrassas nemato prasmės rizikuoti ir vežioti juos viešose vietose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)