Anot jo, apsispręsti, kokį gyvūną įsigyti, priklauso nuo vaiko amžiaus grupės. „Yra trys pagrindinės grupės: vaikai iki 10, nuo 10 iki 16 ir paauglystės etapas. Kad ir kokioje amžiaus grupėje yra jūsų vaikas, reikia žinoti, kad gyvūnas bus auginamas su tėvų priežiūra. Todėl įsivertinkite, ar tikrai turėsite tam laiko“, – sakė specialistas.

Jis sutinka, kad artimiausi žmogui gyvūnai yra šuniukai ir kačiukai, bet jiems reikia skirti ir daugiausiai dėmesio. „Su jais pastoviai reikia užsiimti, žaisti, eiti į lauką. Todėl mažiems vaikams, mano manymu, tai nėra tinkantys gyvūnai. Nerekomenduočiau, nebent tėvai taip pasišventę ir kartu su vaiku viską darys. Dažnai augintinį vaikai įsivaizduoja kaip naują žaislą. Jie nori, mato per televizorių ir pirmomis dienomis bus tikrai labai dėmesingi. Bet po savaitės ar dviejų tiek dėmesio nebeskirs. Aišku, bendravimas išliks, bet tėvai turėtų paraginti vaikus ir toliau rūpintis savo gyvūnai“, – teigė veterinaras.

Vaikams iki 10 metų jis rekomenduoja tokius gyvūnus kaip peliukai ar kiti graužikai, papūgėlės. Tai yra tie gyvūnai, kurių nereikia vesti į lauką. Dar vienas tokių – vėžlys, labai patogus gyvūnas. „11 metų vaikas jau suvokia aplinką, todėl galima pradėti galvoti ir apie kitus gyvūnus. Tokio amžiaus vaikams jau galima patikėti tam tikrus su gyvūno priežiūra susijusius darbus. Bet reikia paaiškinti, kad gyvūnas yra tarsi sumažintos žmonių versijos. Juos reikia vedžioti, šukuoti, prausti, dantis valyti, nagus karpyti. Jie nekalba, bet turi labai dideles širdis“, – šypsojosi pašnekovas.

Jei vis tik šeima nutarė įsigyti šuniuką, veterinaras pataria pasidomėti, kurios veislės geriausiai sugyvena su vaikais. Lygiai tas pats ir renkantis katę. „Net jei vaikų dar neturite, bet planuojate, rinkitės atidžiai gyvūną. Yra tokių šunų veislių, kurie labai prisiriša prie šeimininko ir nepripažįsta tų, kurie atima šeimininko dėmesį. Bet yra ir tokių, kurie naują šeimos narį – vaiką – priima labai šiltai ir rūpestingai. Vieni draugiškiausių yra auksaspalviai labradorai, vieni nedraugiškiausių – jorkšyro terjerai. Jie palaiko labai artimą ryšį su šeimininku“, – pasakojo specialistas.

Psichologė Rūta Mikalauskaitė teigė, kad turėti augintinį vaikui išties verta, nes tai ugdo daugybę teigiamų savybių. „Lavėja atsakomybės, atjautos jausmas. Didėja atjauta kitam žmogui, su šuniu mažesnė įtampa. Vaikui tampa lengviau bendrauti su kitais“, – teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)