Kaupiant maksimaliai, į pensijų fondą kas mėnesį pervedama 3 proc. nuo atlyginimo prieš mokesčius, o valstybė papildomai skiria 1,5 proc. priedą nuo vidutinio darbo užmokesčio prieš mokesčius. Tačiau kas nutinka susilaukus vaiko ir vienam iš tėvų išėjus vaiko priežiūros atostogų?

II pakopos valstybės skatinamoji dalis lieka

Kadangi „Sodros“ mokamos vaiko priežiūros išmokos nėra laikomos darbo pajamomis, nuo jų įmokos į pensijų fondą nėra pervedamos. Vis dėlto prie taupymo ateičiai II pakopoje toliau prisideda valstybė.

„Nors augindami vaiką patys tėvai į pensijų fondą įmokų nemoka, tačiau valstybė ir toliau perveda 1,5 proc. nuo šalies vidutinio atlyginimo atitinkamai vienam iš vaiką prižiūrinčių tėvų, kuris juo rūpinasi iki 3 metų ir gauna vaiko priežiūros išmoką“, – pažymi Aistė Paliukaitė, „Luminor“ pensijų produkto vadovė.

III pakopoje pokyčių nebus

Anot A. Paliukaitės, kadangi III pakopoje gyventojai senatvei taupo visiškai savanoriškai, jokių pokyčių vaiko priežiūros atostogų metu nėra.

Svarbu paminėti, kad valstybė taip pat skatina šį kaupimo būdą – taupant III pakopoje, gyventojams yra taikoma Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata – už įmokas iki 1500 eurų galima maksimaliai susigrąžinti iki 20 proc. šios sumos per metus. Vaiko priežiūros atostogų metu ši lengvata išlieka, nes „Sodros“ išmokos yra apmokestinamos pajamos.

Kaupti visoje pensijų sistemoje

Asmeninių finansų specialistai rekomenduoja, kad norint turėti užtikrintas pajamas senatvėje, pajamos pensijoje turėtų sudaryti bent 70–80 proc. iki tol uždirbtų pajamų.

„Sodros“ pensijų skaičiuoklė atskleidžia, kad I pakopa – valstybės pensija – senatvėje galimai sudarys tik apie 30–40 proc. dabartinio gyventojo uždarbio. Dar 20 proc. galima prisidėti kaupiant II pakopos pensijų fonde, o užsitikrinti likusią sumą gali padėti taupymas III pakopoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)