Negalutiniais Registrų centro tvarkomo Metrikacijos paslaugų informacinės sistemos (MEPIS) duomenimis, 2019 m. populiariausi mergaičių vardai buvo Sofija, Lėja, Luknė, Amelija, Emilija, Kamilė, Patricija, Liepa, Gabija ir Ema. Berniukų – Matas, Lukas, Jokūbas, Nojus, Dominykas, Jonas, Benas, Markas, Herkus ir Kajus.

Palyginti su 2018 m., populiariausių mergaičių vardų dešimtukas išliko toks pat, tik kai kurie vardai susikeitė pozicijomis – iš dešimtuko apačios į viršūnę šoktelėjo Sofijos vardas, aplenkęs pernai pirmavusią Lėją. Taip pat nemažą progresą pademonstravo Luknės vardas, kiek sumažėjo Liepos ir Gabijos populiarumas.

Tarp berniukų šiemet susikeitė lyderiai – Matas aplenkė pernai gan ryškiai pirmavusį Luką. Dešimtuko naujokas – Marko vardas, iš dešimtuko išstūmęs Jorio vardą.

„Nepopuliariausių ar unikalių vardų neišskiriame, kadangi, mūsų vertinimu, tai gali būti subjektyvu, o taip pat siekiame apsaugoti ir asmens duomenis, kadangi unikalus vardas paprastai būna retas, suteikiamas tik pavieniams asmenims“, – sakė registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Jis akcentavo, kad štai dvigubų vardų suteikimas vaikams pastaraisiais metais praranda populiarumą. Per šiuos metus, negalutiniais MEPIS duomenimis, naujagimiams visoje Lietuvoje du vardai buvo suteikti beveik 900 kartų, kai pernai tokių atvejų buvo daugiau kaip 1,3 tūkst. 2017 m. du vardai vaikams suteikti dar daugiau kartų – viso 1,5 tūkst., o 2016-aisiais – 1,6 tūkst. kartų.

Vaiko vardo keitimo atvejų pastaraisiais metais taip pat mažėja. Panašu, kad tėvai į vardo suteikimą savo atžaloms žiūri atsakingiau. MEPIS duomenimis, per šiuos metus mažamečiams vaikams (iki 3 metų) vardas keistas ar koreguotas beveik 250 kartų, kai pernai tokių atvejų būta per 400. Ankstesniais metais vardai vaikams keisti dar dažniau – 2017-aisiais – 470 kartų, o 2016-aisiais – beveik 560 kartų.

2019 populiariausi vardai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)