Supažindinkite palaipsniui

Kaip rašoma pranešime spaudai, tai, kad mažamečiai jau ankstyvame amžiuje pradeda naudotis technologijomis nėra nieko savaime kenksmingo. Svarbiausia, vaikui suteikti tinkamą apsaugą ir su virtualiu pasauliu supažindinti palaipsniui. Septynerių metų vaikas vargu ar aiškiai supras tėvų patarimus, kodėl ir kokių taisyklių reikėtų laikytis internete. Tad jį reikėtų palikti šiek tiek vėlesniam laikui ir pirmiausia vaikui leisti susipažinti su technologijomis.

Tėvams rekomenduojama sukurti saugią aplinką, kurioje vaikas galėtų viską pažinti žaidimo forma. Parsiųskite edukuojančių žaidimų, kurie lavintų kūrybinį ir kritinį mąstymą. Prieš perkant pirmąjį išmanųjį, leiskite vaikui susipažinti su virtualiu pasauliu jūsų telefone. Naudojantis specialiomis tėvų kontrolės programėlėmis, nereikia nerimauti, kad vaikas gali ištrinti svarbius jūsų duomenis ar pasiekti informaciją, kuri jam gali būti kenksminga.

Beje, kai kurie išmanieji turi jau integruotas specialias, vaikams skirtas aplinkas, kaip „Samsung“ vartotojams pritaikytas „Kids mode“. Režimo įjungimo mygtuką rasti galima ekrano pradžios puslapyje, atidarius greitąjį skydelį.

Naudodami PIN kodą ar biometrinį autentifikavimą, tėvai bus tikri, kad vaikas negalės pasiekti jokio žalingo turinio, nes visa telefono aplinka persijungs į vaikams pritaikytą skaitmeninę žaidimų aikštelę. Geriausia tai, kad tėvai gali patys nustatyti žaidimams skirto laiko limitą, peržiūrėti įrenginio naudojimo ataskaitas ir taip matyti, ką vaikas veikia telefone.

Kontroliuokite padėtį

Vaikui paaugus ir po truputį žengiant į paauglystę, neabejotinai norėsis ne tik savo išmaniojo, bet ir pirmosios savo socialinių tinklų paskyros. Dauguma jų susikurti savo profilį leidžia tik nuo 13-14 metų amžiaus, tačiau šią sąlygą mažamečiai moka nesunkiai apeiti susikurdami elektroninį paštą su netikra gimimo data.

Ar leisti vaikui turėti socialinių tinklų paskyrą anksčiau nei nurodyta sąlygose yra tėvų atsakomybė ir pasirinkimas. Tačiau bet kokiu atveju, rekomenduojama kontroliuoti situaciją ir stebėti vaiko veiklą. Sukurkite vaikui „Google“ paskyrą, kuri galės būti jūsų priežiūroje. „Android“ įrenginiuose tereikia nueiti į „Google Play“ parduotuvę ir parsisiųsti „Family Link“ vaikų veiklos koordinavimo programą.
Programos pagalba galėsite tvarkyti programėles, kuriomis naudojasi vaikai, nustatyti įrenginio naudojimo laiko apribojimus ar uždrausti pasiekti tam tikras svetaines. Be to, būsite ramūs, kad vaikai be jūsų žinios iš „Google play“ parduotuvės neparsisiųs mokamų programėlių, kadangi visi mokėjimai galės būti atlikti tik po tėvų patvirtinimo.

Pasidalinkite patarimais

Vaikui svarbu suteikti ne tik patikimą įrenginį ir stebėti jo veiksmus, bet ir mokyti atsakomybės bei savarankiškumo. Kai vaikai pradeda kurtis pirmąsias savo socialinių tinklų paskyras, tėvai turėtų paaiškinti, kokios atsakomybės ir teisės galioja kibernetinėje erdvėje.

Svarbu akcentuoti tai, kad internete galioja panašios taisyklės, kaip ir gatvėje. Vaikas turėtų žinoti, kad negalima dalintis asmenine informacija su nepažįstamaisiais, taip pat jis turėtų jausti atsakomybę už savo išsakytus žodžius ir elgtis mandagiai, naršyti turinį tik saugiose HTTPS adresu žymėtose svetainėse, o programas siųstis tik iš patikimų oficialių gamintojų svetainių.

Jums išsamiai paaiškinus, kokių pagrindinių principų jie turėtų laikytis skaitmeniniame pasaulyje, galėsite būti ramesni, žinodami, kad vaikas kibernetinėje erdvėje nekelia grėsmės nei sau, nei kitiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)