Būna, kad šeimyniškiai nusteba, kad „kaip TAU, kažko labai jau tvarkinga“, būna, kad išvis nesureikšmina švytinčių namų. Tad kaip nepersistengti, bet kartu ir neišgąsdinti mums brangių žmonių? Nusprendžiau kreiptis į visagalius Facebooką ir Instagramą, kur savo rato paklausiau: ką, kalbant apie švarą ar netvarką, jie pirmiausia pastebi svečiuose.

Jūsų dėmesiui – smagūs ir kartais tikrai netikėti atsakymai:

Vonia ir tualetas

Daugelis komentavusiųjų pirmiausia akcentavo vonią ir tualetą – visų kitų kambarių švara atrodė ne tokia jau ir svarbi.

„Jeigu ten kampuos dulkių kamuoliai ir nevalyta kriauklė su veidrodžiu, tai savaime atrodo lyg visur netvarkinga“, – rašo tinklarašio kurmanoraktai.lt autorė Sandra.

Jai pritaria ir mano kraštietė Simona: „Vadovaujuosi posakiu „namai turi tarnauti žmogui, ne žmogus-namams“, bet iš esmės net ne specialiai į akis visur krenta wc ir vonios kambarys, šitie turi būti labai švarūs“.

„Jeigu yra plaukų, man tai yra no no!“, – rašo kita instagramerė.

Vadinasi, jei turite kelias minutes, pirmiausia imkitės tualeto ir vonios kriauklės. Ir, pageidautina, nuo gyvatuko nukabinkite visus ten džiūstančius apatinius.

Rimantė Kulvinskytė

Virtuvė

Čia svarbiausia – indų švara.

„Yra tekę būti svečiuose, kur negalėjau nei gurkšnio kavos atsigerti, nes puodukas „labai švariai“ išplautas buvo, iš tos serijos, kad dar matosi prieš tai gėrusio lūpdažis. Teko pameluoti, jog rėmuo labai sukilęs ir nieko nenoriu“, – rašo Jelena.

Jai antrina ir Ernesta: „Nelabai malonu, jei svečiuose tenka gerti arbatą iš ne itin švaraus puodelio, šaukšteliai, šakutės, peiliai turi būti švarūs, o ne aplipę riebalais, arba maisto likučiais.“

„Kelios neplautos lėkštės plautuvėje ar ant žemės numestas megztinis… Kai visa tai mano namuose, tai ok. Bet kitur, no, no, no“, – rašo Tomas.

O štai Vilmai svarbu bendra tvarka: „ Negaliu nė kasnio praryti svečiuose, jei maistas gamintas netvarkingoje virtuvėje…“.

Komentatorę Ievą trikdo ne tik nešvarūs indai: „Voratinkliai ant virtuvės spintelių kiek trikdo, nešvarių skalbinių krūva vonioje (jau nebetelpa į dėžę)“.

Išvada: jei jau svečiai atėjo, tuomet ir šnekučiuodamiesi galite indus susiplauti arba paprašyti pagalbos apsitvarkyti. Stirksančios jų krūvos, veikia neigiamai ir atmosferą, ir švariose lėkštėse garuojančią vakarienę.

Smagios įžvalgos

Štai žurnalistė Guoda Prapuolenytė juokiasi: „Kaip mano draugė patarė: visuomet laikyk siurblį netoli durų ir atėjus svečiams griebkis už galvos – kaip tik ruošiausi prasisiurbti!“.

O štai komentatorei Kristinai svarbiau švara nei tvarka: „Aš pastebiu nešvarą, bet man visiškai dzin daiktų netvarka. Svarbu švaru. Pastebiu riebalus virtuvėje“.

Architektė ir interjero dizainerė Jurgita Jakubauskaitė tikina nemėgstanti apkrauti draugų svečiavimusi: „Aš stengiuos neit į namus pas kitus žmones, kad jiems nereiktų atsiprašinėti, o man – baldų stumdyti“.

O štai Dovilė prisipažįsta tvarkai kasdien skirianti pusvalandį: „ Esu pakankamai pedantiška, todėl kiekvieną dieną namų tvarkymui skiriu apie 20–30 min, taigi tai yra tas laikas, kurio pakanka, kad namie viskas būtų savo vietoje, todėl puikiai matau, ar tai yra 5 minučių bardakas ar ilgalaikis pataloginis nesitvarkymas… Labiausiai turbūt kliūna kvapas…“.

Itin įdomi komentatorės Justinos įžvalga, kuri nieko bendra su švara neturi: „Svečiuose labiausiai erzina įjungtas televizorius. Retai pasitaiko, bet yra buvę. Tikrai neužsibūnu tuomet. Man įjungtas TV rodo ne fizinę, bet kažkokią vidinę netvarką, tylos baimę.“

Netvarkingi namai

Renginių organizatorė Rasa Arlauskienė tvarkos klausimu turi tvirtą nusistatymą: „Aš neinu nekviesta į svečius, o kai jau kviesta, tai niekad nepastebėjau erzinancios aplinkos, t.y. netvarkos. O jei ir kas krenta netyčia į akis, tai susikoncentruokime į tai, dėl ko susirinkome ir have fun.. O aš svečius kviečiu tik po namų tvarkytojos. Ir pati namo grįžtu tik tada, kai namai sutvarkyti. Išprotėčiau nuo purvinų grindų, apšnerkštos virtuvės, „apaugusių” san.mazgų. Tiesą sakant, galėčiau gyventi muziejuje, jei jau pačiai reikėtų buitimi užsiimti. Gerai, jau gerai, porą lėkščių išplauti galiu, tai ir viešint pas draugus, tikiuosi, kad jos bus išplautos ir nestovės jų stirta iki lubų. Be to, dažniausiai atsisakau eiti į svečius, kur yra mažų vaikų... ten tikrai bus visko, kas mane erzintų (sorry)“.

Ne apie tvarką

Žurnalistė Skaiva Jasevičiūtė siūlo atsipalaiduoti: „Ne pas išplautas grindis einam. Man keisti tie visi unitazų tyrinėtojai, taigi eini į svečius pašėlt, pakalbėt, o ne pirštu per paviršius braukyt dulkes tikrinant. Esu viešėjusi visai netvarkinguose namuose ne kartą, bet buvo taip smagu, kad dzin ta tvarka.“

Jai pritaria ir žolelių ir lauko gėrybių specialistė, knygų autorė Ieva Šidlaitė: „Yra viena auksinė taisyklė, kuri viską supaprastina – namai tvarkomi ne prieš svečius, o po svečių . Jei svečiams taip ir pasakai, tai jie jaučiasi daug laisviau ir nebijo kažką pastumti iš vietos ar išplauti savo kavos puodelio.“

O viską reziumuoja komentatorė Ilona: „Kažkada sėdėjau svečiuose ir teisiančiu žvilgsniu žiūrejau į nučiupinėtus, purvinus šviesos jungiklius. Grįžus namo, pamačiau, kad mano dar baisesni….“