1. Ištepkite vazelinu

Tai labai sena gudrybė, kurią naudojo dar mūsų močiutės – ištepkite nykštį vazelinu. Vaikui dažniausiai nepatinka vazelino skonis, tad jo paragavęs jis, greičiausiai, nebenorės kišti piršto į burną.

2. Nustatykite, kas vaikui iššaukia norą imti pirštus į burną

Vaikas čiulpia pirštą tam, kad nusiramintų. Tėvai turėtų skirti laiko ir išanalizuoti, kokie veiksniai sukelia vaikui norą čiulpti nykštį. Išsiaiškinę veiksnius, galėsite spręsti, kaip juos pašalinti, arba kaip išmokyti vaiką įveikti stresą ar nerimą kitais būdais.

3. Sveikas skanėstas vietoj piršto

Jei vaikas įprato kišti pirštą į burną ir jį čiulpti, kodėl gi jam kaskart nedavus sveiko skanėsto – tai padės atsikratyti blogo įpročio. Tai gali būti, pavyzdžiui, braškės arba mėlynės.

4. Šilkinis užtiesalas nusiraminimui

Vaiką galima išmokyti nusiraminti kitaip: ne kišti pirštą į burną, o pirštais liesti šilkinį (ar kitokį švelnų) užtiesalą. Švelni tekstilė stimuliuos vaiko lytėjimo pojūtį ir jį nuramins.

5. Nebauskite vaiko už nykščio čiulpimą

Didžiausia klaida, kurią daro tėvai, pastebėję, kad vaikas čiulpia nykštį – bausmės. Bausdami vaiką tik paskatinsite šį blogą įprotį, nes norėdamas nusiraminti, vaikas ir vėl kiš pirštą į burną. Nebauskite vaiko, bet švelniai pasikalbėkite su juo – paklauskite, kodėl jis kiša pirštą į burną, kad geriau suprastumėte tokio elgesio motyvus ir priežastis.

6. Prie nykščio medicininiu pleistru priklijuokite vatos kamuoliuką

Jei vaikui sunku atsikratyti įpročio čiulpti pirštą, reikėtų sugalvoti neįprastų būdų jam padėti. Pavyzdžiui, galite medicininiu pleistru priklijuoti vaikui prie nykščio vatos kamuoliukų – taip apklijuotą pirštą bus nepatogu kišti į burną, o įkišus – nemalonu.

7. Papasakokite vaikui, kodėl tai pavojinga

Nykščio čiulpimas nėra nekaltas vaikiškas įprotis – ilgainiui šis įprotis gali rimtai pakenkti vaiko sveikatai. Jis gali paskatinti burnos ertmės ir dantų problemas (susiformuos netaisyklingas sąkandis, dantys augs kreivi).

Burnos ertmės būklė susijusi su viso organizmo būkle, pavyzdžiui, širdies sveikata, taip pat turi įtakos kraujo spaudimui. Nors mažas vaikas ir nesupras visų pavojų, pasistenkite kalbėti jam suprantamais žodžiais.

8. Taikykite pozityvaus auklėjimo metodus

Jei norite padėti vaikui atsikratyti blogo įpročio, taikykite pozityvaus auklėjimo – padrąsinimo, paskatinimo – metodus. Galite nubraižyti lentelę ir žymėti vaiko progresą, o surinkęs tam tikrą kiekį taškų vaikas gali už juos gauti skanėstą. Arba jeigu vaikui pavyko visą dieną nekišti piršto į burną, galite suteikti jam tam tikrų privilegijų – pavyzdžiui, leisti išrinkti patiekalus vakarienei arba eiti miegoti vėliau.

9. Padėkite jiems rasti kitus nusiraminimo būdus

Mokykite vaiką kūrybingai malšinti įtampą ar susidoroti su liūdesiu ar nerimu. Arba tiesiog ją „išvaikščioti“. Sveikų įpročių ir įgūdžių formavimas yra žingsnis teisinga kryptimi. Šie įgūdžiai pravers vaikui tolesniame gyvenime.

10. Užklijuokite ant nykščio pleistrą

Puikus ir veiksmingas būdas atpratinti vaiką nuo piršto čiulpimo – užklijuoti ką nors ant nykščio. Lengviausia užklijuoti pleistrą – įkišęs apklijuotą pirštą į burną, vaikas pajus nemalonų skonį ir jį iškart ištrauks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)