Pirkdami kelionės bilietą neįgaliam asmeniui būtinai nurodykite DPNA kodą. Oficiali kodo reikšmė: protinę negalią turintis savarankiškas keleivis, kuris gali suprasti ir vykdyti saugos nurodymus, bet kuriam reikia pagalbos oro uoste (išvykstant ir atvykus) iki įlaipinimo vartų. Kiekviena keleivių skraidinimo kompanija turi savo vidinę tvarką, tačiau iš praktikos žinome, kad galite tikėtis pirmumo patenkant į lėktuvą, jei lėktuvas nepilnas – šalia palieka laisvas vietas ir sodina visą šeimą kartu bei skiria daugiau personalo dėmesio.

Jeigu esate vaiko su autizmo spektro sutrikimu tėvai, apgalvokite kelionės procesą iš anksto ir pasistenkite užbėgti už akių probleminėms situacijoms. Tik jūs geriausiai pažistate savo atžalą! Jei jis jautrus garsui ir šviesoms, pasirūpinkite ausinėmis nuo triukšmo ir akiniais nuo saulės, suplanuokite oro uoste pasitraukimą į ramesnę zoną. Nuo nerimo padės vizualiniai tvarkaraščiai – vaikas iš anksto žinos įvykių seką. Kai kuriems vaikams labai sunku ilgai laukti – pasiruoškite mėgstamą knygą, planšetę, dėlionę bei „slaptą ginką“: saldainį ar mėgstamą gėrimą.

Vaikas

Atvykę į oro uostą negalią turintys asmenys (ar jų šeimos nariai) gali išsikviesti nemokamą pagalbą – tam įrengti specialūs mygtukai stovėjimo aikštelėje. Svarbu, kad jūs neturite įrodinėti negalios dokumentais – pagalba tikrai priklauso ir autizmo atveju. Tada jus pasitiks dedikuotas oro uosto darbuotojas, kuris padės pirmumo tvarka praeiti per visas procedūras iki lėktuvo.

Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ ir VĮ „Lietuvos oro uostai“ taip pat parengė informacinį vaizdo įrašą, kurį patariama žiūrėti namuose prieš kelionę ir tiek kartų, kiek reikės. Tokie vaizdo įrašai angliškai vadinami „video modeling“ – jie naudojami ne vien paruošti autizmą turinčius vaikus stresinėms situacijoms, bet ir edukaciniais tikslais. Vaizdo įraše vaikui paaiškinama, kas jo lauks oro uoste bei kokia bus viso proceso pradžia ir pabaiga. Mūsų vaikai labai stipriai jaučia nerimą, pokyčių baimę, ne visada supranta kas jiems sakoma, gali netinkamai išreikšti savo mintis. Dėl sensorinių sutrikimų (oro uoste daug garsų, šviesų, kvapų), juos gali ištikti sensorinė perkrova. Iš anksto vaikui rodomas pagalbinis vaizdo įrašas sumažina tokio elgesio tikimybę.

Daugiau informacijos rasite ČIA.

Lengvo skrydžio ir smagių atostogų jūsų šeimai!

Straipsnis buvo publikuotas Lietuvos autizmo asociacijos žurnale „Lietaus vaikai“ (nuoroda į žurnalo elektroninę versiją/ Pirmas numeris: https://online.fliphtml5.com/cvlbg/uaex/), kuris yra leidžiamas įgyvendinant Periodinių leidinių neįgaliesiems leidybos ir platinimo 2019 metais projektą, finansuojamą per Neįgaliųjų reikalų departamentą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)