Polinkis netapatinti savo vaiko su konkrečia lytimi darosi būdingas vis didesniam skaičiui tėvų. Daugelis jau pripažįsta, kad lytis, kaip biologinė sąvoka, nėra tapati lytiškumui, kaip lytinio aktyvumo pasireiškimo būdui. Vaiko lytis nurodo prigimtines, anatomines charakteristikas, o lytinis aktyvumas – instinktyvų asmens norą tapatinti save su kuria nors lytimi. Randasi vis daugiau šeimų, kuriose augantys vaikai yra atriboti nuo bet kokių lytį signifikuojančių elementų – net konkrečios giminės įvardžiai pakeičiami daugiskaitiniais (pvz., anglakalbėse šalyse tai įmanoma, nes įvardis „they“ gali reikšti ir „jie“, ir „jos“, taigi, nėra nuoroda į konkrečią lytį). Taip tėvai stengiasi suteikti savo atžaloms galimybę patiems apsispręsti, su kuria lytimi tapatintis.

Perėjimo prie giminės nekonkretizuojančių įvardžių vajus pasigavo dar vieną Didžiojoje Britanijoje gyvenančią porą. Tėvais tapę jauni žmonės niekam nesako, ar susilaukė berniuko, ar mergaitės, – taip jiedu stengiasi apsaugoti vaiką. Gimdytojai nori būti tikri, kad žmonės, nė patys to nejausdami, neimtų bendrauti su vaiku tendencingai, t. y. taip, kaip tradiciškai įprasta bendrauti su berniukais arba mergaitėmis. Kūdikio lyties pora neatskleidė net savo tėvams. Tik tada, kai teko keisti sauskelnes, seneliai sužinojo savo anūko ar anūkės lytį.

Anoush pavadintas kūdikis yra jau 17 mėnesių, tačiau jo lytis iki šiol laikoma paslapty. Tėvai, aišku, nevartoja lytį nurodančių įvardžių ir rengia vaiką tai berniukiškais, tai mergaitiškais drabužiais, kad niekas neįtartų, ar priešais juos berniukas, ar mergaitė.

Tėvais tapę Jake‘as ir Hobbit mano, kad tol, kol neišduos vaiko lyties, jis nebus paveiktas jokių su lytimi susijusių stereotipų. Hobbit kuo nuoširdžiausiai trokšta, kad vaikas, kai taps pakankamai suaugęs, galėtų pasirinkti, su kuo save tapatinti, ir nutarti, kokius įvardžius, apie jį kalbėdami, turėtų vartoti aplinkiniai.

Nelytiškumo propagavimo tendencijai pasiduodantys tėvai teigia, kad vaikai turi patys rinktis, kokios spalvos drabužius nešioti, ir nesibaiminti, kad bus išjuokti bendraamžių. Neskatinimą rinktis rausvos arba žaisti su lėlėmis vien todėl, kad gali pasipilti patyčios, nes vaikas – berniukas, Hobbit laiko didžiausia neteisybe. Ji nenori, kad jos vaikas būtų pančiojamas panašų taisyklių, todėl lyties atžvilgiu yra pasiryžusį vykdyti neutralumo strategiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (373)