Įkainiai svyruoja

Auklių įkainių svyravimo amplitudė labai didelė – nuo 2 iki 9 eurų per valandą. Kaip pasakojo Kamilė, užmokesčio dydis priklauso ne tik nuo patirties, išsilavinimo, bet ir miesto. „Be abejo, kad Vilniuje kainuoja daugiau. Net lyginant su Kaunu – apie pusę euro daugiau. Dar priklauso nuo patirties. Tos, kurios turi atitinkamą išsilavinimą, yra buvusios mokytojos, turi daug patirties ar bent lankė kokius nors lavinimo kursus, prašo daugiau“, – pasakojo pašnekovė. Vidutinis atlygis yra apie 5-5,5 euro už valandą.

Anot auklių platformos vadovės, paklausios yra tiek jaunos studentės, tiek vyresnio amžiaus auklės. „Jaunesnės, nors ir be patirties, aktyviau užsiima su vaiku. Pastebėjau, kad net ir patiems vaikams linksmiau, kai auklė yra jauna“, – pasakojo pašnekovė. Ji pridūrė, kad tiek vienų, tiek kitų pasirinkimas yra daugmaž vienodas. Kai kurios studentės ieško auklės darbo ir kelioms valandoms per dieną, kitos – kaip pastovaus darbo.

Kamilė Dalšėdaitė
Kamilė Dalšėdaitė
Lietuvoje nelabai populiaru ieškoti auklės nakčiai. Užsienyje tai priimtinas dalykas. Net atvažiavę atostogauti užsieniečiai pasinaudoja auklių agentūros paslaugomis ir kelioms naktims pasirūpina aukle

Auklės kaina išauga tuo atveju – jei ji ieškoma vaiko ligos atveju, nors dažniausiai sutariama dėl to iš anksto. Pasak Kamilės, tokios auklės gali prašyti daugiau vien dėl to, kad žino, jog jų reikia.

Kokio amžiaus vaikams dažniausiai ieškoma auklė? Anot pašnekovės, populiariausias vaikų amžius nuo metų iki trejų. Paskui – nuo trejų iki mokyklinio amžiaus. „Lietuvoje, lyginant su kitomis Europos šalimis, vaiko priežiūros atostogų laikotarpis yra pakankamai ilgas. Nepaisant to, kai vaikui sukanka metai, mamos dažnai pradeda užsiimti kokia nors veikla. Ugdymo įstaigų nėra tiek daug. Net pagal UNICEF statistiką Lietuva šiuo aspektu užima vieną paskutiniųjų vietų Europoje. Todėl daugelis šeimų yra priverstos ieškoti auklių“, – pasakojo vadovė. Anot jos, ieškoma tiek priežiūrai, tiek ugdymui, o kai kuriais atvejais ir tam, kad pasiimtų vaiką iš darželio ar mokyklos bei parvestų namo.

Užsienyje – kitaip

Pati Kamilė prieš ketverius metus dirbo aukle Ispanijoje, o dar anksčiau – ir Lietuvoje, todėl gali palyginti darbo specifiką ten ir čia. „Europoje yra labai populiaru auklės-užsienietės, kurios su vaiku kalbėtų anglų kalba. Jie labai noriai priima kitas kultūras. Lietuvoje tokios tendencijos nematau. Dar vienas skirtumas – Lietuvoje ieškoma auklės ilgam laikotarpiui, nors dažniausiai tai nepasiteisina. Užsienyje auklės labai dažnai keičiamos. Vaikas neprisiriša prie vienos“, – teigė pašnekovė.

Dar vienas skirtumas, kad užsienyje auklėmis dirba ne tik moterys, bet ir vyrai. Lietuvoje tai kol kas retas dalykas. Kitas aspektas, kuris dar nėra populiarus Lietuvoje – auklė nakčiai ar vakarui. „Lietuvoje nelabai populiaru ieškoti auklės nakčiai. Užsienyje tai priimtinas dalykas. Net atvažiavę atostogauti užsieniečiai pasinaudoja auklių agentūros paslaugomis ir kelioms naktims pasirūpina aukle“, – pasakojo Kamilė.

Į ką svarbu atkreipti dėmesį

Anot jos, prieš renkantis auklę, visada svarbiausia įsivertinti, kokia vaikų auklėjimo politika vyrauja šeimoje. „Be tų pagrindinių kriterijų – patirties, rekomendacijų, interviu metu užklausti reikėtų, koks yra požiūris į vaikų ugdymą, auklėjimą. Kartais jis visiškai neatitinka, todėl tęsti pokalbio net neverta“, – teigė moteris.

Su kiekviena internete rasta aukle, ji patarė susitikti gyvai ir pabendrauti.

„Rekomenduočiau auklės pradėti ieškoti kuo anksčiau – maždaug likus mėnesiui iki darbo pradžios. Ypač prieš mokslo metus reikėtų susirūpinti, nes tada būna didžiausias pikas. Rugsėjis populiarus mėnuo“, – teigė pašnekovė.

Paklausta, kaip pati jausdavosi prieš pradėdama auklės darbą naujoje šeimoje, Kamilė pasakojo, kad kaskart tai būdavo didelis iššūkis. „Iššūkis yra ir auklei, ir šeimai, ir vaikui. Tėvai nerimauja, kad nepažįstamam žmogui reikia patikėti savo vaiką. Man pačiai pirmomis dienomis svarbiausia yra pažinti vaiką. Pirmos valandos yra daugiau stebėjimas, bandymas prisitaikyti. Tėvams išėjus, bandai nukreipti vaiko dėmesį ir susidraugauti“, – pasakojo Kamilė.

Mergaitė su aukle

Tėvams, kurie į savo šeimą planuoja priimti auklę, ji pataria apie tai papasakoti vaikui. Pasakyti, kad ateis draugė, kad jam nebūtų siurprizo. Taip pat – jei yra galimybė, pirmą kartą pabūti kurį laiką kartu su aukle ir vaiku, kad mažylis apsiprastų.

Svarbiausia rajonas ir vaiko amžius

Pavarčius populiarių skelbimo svetainių skelbimus ir Facebook grupes, iš tiesų galima pastebėti, kad daugelis savo paslaugas siūlančių auklių yra studentės, norinčios dirbti ne visą darbo dieną ir šitaip prisidurti prie pagrindinės algos ar tiesiog turėti daugiau kišenpinigių.

Tiesa, štai prieš kelerius metus auklės ieškojusi vilnietė Monika pasakojo, kad ji susidūrė daugiausiai su vyresnio – nuo 50 metų amžiaus moterimis, be išsilavinimo, bet su patirtimi. „Labiausiai nustebino tai, kad visos auklės, kurioms skambinau, iš pradžių pasiteiraudavo, kuriame rajone gyvenu. Jei tai ne jų rajonas, net netęsdavo pokalbio. Joms net nebuvo įdomu, kiek mokėsiu. Man tai pasirodė keista, nes kaip susirasti auklę, tarkime, šeimoms, kurios gyvena kiek už Vilniaus? Ar tokiu atveju reikia vežioti auklę į savo namus ir paskui atgal? O gal sumokėti už transportą?“ – retoriškai klausė mama.

Jei rajonas vis tik tinka, tuomet kyla antras svarbus klausimas – kiek vaikui metų. Jei vos vieneri, rasti auklę bus sunku. „Iš savo patirties galiu pasakyti, kad rasti auklę metukų ar net jaunesniam vaikui, itin sudėtinga. Daugelis nenori tokio vargo ir atsakomybės. Ypač to kratosi vyresnės auklės“, – pasakojo Monika.

Daugelis taip pat teiraujasi, ar bus papildomų darbų: ar reikės gaminti valgyti, plauti indus, tvarkyti namus. „Taip pat klausia – ką reikės veikti su vaiku: užtenka tik prižiūrėti, ar teks ir ruošti pamokas, atlikti kokias nors ugdomąsias veiklas, o gal nuvežti į kokį būrelį ir parvežti. Nuo viso to priklauso auklių prašomas atlygis“, – teigė moteris.

Vis dėl to didžiausių bėdų kelia ne tinkamas rajonas ar vaiko amžius, bet klausimas, kaip aukle pasitikėti. Internete galima rasti „juoduosius“ auklių sąrašus, kur mamos dalijasi savo patirtimi, nevengia parašyti auklės vardo, pavardės ir net telefono numerio, į kurias geriau nesikreipti. Vienos atviravo, kad tikrino aukles slapčia palikdamos namie įjungtus diktofonus, kitos sekdavo slapta kamera. Tad panašu, kad nelengva nei vienai, nei kitai pusei. O ir vieno kriterijaus, pagal kurį išmatuosi auklės kompetenciją, nėra.

Ko paklausti per interviu?

Agentūros „Mama ir auklė“ įkūrėja Ieva Augustinienė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti geriausią auklę ir ko reikėtų pasidomėti per pirmąjį pokalbį su kandidate:

Ieva Augustinienė

– Peržiūrėkite savo reikalavimus auklei. Ar tai, ką nurodėte, svarbu jums, ar vaiko gerovei? Ar tikrai labai svarbus auklės amžius ar kalbos mokėjimas? Kaip manote, jei geri pažįstami jums rekomenduotų puikią auklę, ar susitiktumėte su ja, net jei ji neatitiktų šių kriterijų?

– Nepamirškite išties svarbių reikalavimų, tokių kaip, jei, pavyzdžiui, vaikas yra alergiškas, galbūt svarbu, kad auklė neturėtų katės ar šuns savo namuose.

– Pažvelkite į savo šeimą iš šalies – koks jūsų būdas? Ar lengva su jumis sutarti? Kuo jūs būtumėte patrauklūs kaip darbdaviai?

– Pagalvokite apie darbo valandas. Įprastinė auklės darbo diena – iki 10 valandų. Tai nėra mažai. Pasistenkite, kad darbo valandų nebūtų daugiau. Auklės vertina šeimas, kurios gali išleisti, prireikus nueiti į polikliniką ar sutvarkyti kitus skubius reikalus.

– Nepamirškite paminėti, jei namuose būna močiutė, vyresni vaikai, kokie jų charakteriai.

– Jei gyvenate ten, kur sunkiau atvažiuoti, pagalvokite, kaip galima išspręsti transporto problemą. Galbūt galite atsivežti auklę iš miesto arba nuo stotelės? Gal tuo pat metu važiuoja kaimynai? Jei gyvenate labai toli, o dirbate mieste, pasvarstykite priežiūros auklės namuose arba gyvenimo jūsų namuose variantus.

– Jei gyvenate toliau nuo miesto, pagalvokite, kaip finansiškai galėtumėte kompensuoti auklei sugaištą laiką ir nepatogumus dėl transporto.

– Auklės labai vertina galimybę dirbti su socialinėmis garantijomis. Paminėkite, jei turite galimybę įsidarbinti ją savo įmonėje ar esate linkę sudaryti darbo sutartį. Gaunančios didesnį atlyginimą auklės vis dažniau už socialines garantijas susimoka ir pačios.

– Jei radote patrauklią kandidatę ne iš agentūros, pasinaudokite galimybe ją testuoti – sužinosite jos gerąsias ir blogąsias savybes, tinkamumą dirbti su jūsų vaiku ir sumažinsite netinkamo pasirinkimo riziką. Pakankamai išsilavinusi ir neturinti ko slėpti auklė neturėtų atsisakyti apsilankyti testams agentūroje.