„Jam negalima sakyti žodžio „ne“, – pasakė man draugė, kai bandžiau sudrausti jos trejų metų vaiką. Berniukas mėtė akmenis į kitus vaikus ir balandžius. „Mes lankomės pas vaikų psichologą ir jis nerekomenduoja draudimų. Tai gali pakenkti vystymuisi. Visi straipsniai rašo, kad draudimai varžo vaiko fantaziją“.

Labai baisu ginčytis su supermamomis, nes jos viską daro teisingai, pagal specialistų rekomendacijas, todėl nutilau ir nebesakiau nei „taip“, nei „ne“, tik saugojausi, kad pati negaučiau nuo trimečio.

Nuo to įvykio praėjo penkeri metai. Vaikutis išaugo isteriškas, valdingas, piktas, kalbantis baisiausiais žodžiais, o mamą siunčiantis toliau nei galima įsivaizduoti. Niekas nebekviečia jų į svečius. Jam toliau viskas leidžiama, svarbu vystosi fantazija.

Įdomu, ką dabar pasakytų ta psichologė, uždraudusi mažyliui nurodyti ribas.

Kartais atrodo, kad patarimai mamoms skirti išvaryti jas iš proto ir maksimaliai apsunkinti gyvenimą. Egzistuoja daugybė „negalima“ – ir visais atvejais galima rasti teorijų, nuomonių, net klinikinių tyrimų, kurie tą pačią problemą aiškina priešingai.

Jurga Baltrukonytė
Negalima vaiko migdyti kitame kambaryje, nes juk turi jausti jūsų kvapą. Negalima migdyti atskiroje lovoje, maža kas nutiks. Bet negalima migdyti ir savo lovoje, nutikti gali dar daugiau

Štai kad ir apie vaiko migdymą. Be galo aktuali tema tėvams, atsivežusiems rėkiantį padariuką namo. Kaip jį užmigdyti naktį, kad dieną sau linksmai guguotų? Rasite begalę idėjų. Negalima vaiko migdyti kitame kambaryje, nes juk turi jausti jūsų kvapą. Negalima migdyti atskiroje lovoje, maža kas nutiks. Bet negalima migdyti ir savo lovoje, nutikti gali dar daugiau. Negalima migdant sūpuoti. O prieraišioji tėvystė draudžia nesūpuoti. Migdyti reikia tyloje. Nesąmonė, migdyti reikia triukšme, net sukurti triukšmo aparatai tėvams, kurie patys nesugeba sukurti triukšmo (tai kaip migdysite?)

Apie kūdikio mitybą. Žindykite kuo ilgiau, dažniau, visada. Jokių buteliukų, mišinukų, jokių pirktinių tyrelių. Ta pramonė skirta nugalabyti ir susargdinti jūsų kūdikį. Gydytojai stebisi mamomis, kurios keturmetį per apžiūrą nuramina tik žindydamos? Nesveiki gydytojai. Bet štai kita nuomonė – žindykite iki metų, paskui užsikabinkite medalį ir duokite kūdikiui normalų garuose troškintą kalakutienos kotletuką. Rekomendacijos tokios priešingos, kad įspėju – skaitančioms iškart gali dingti pienas.

Švara ir tvarka. Viską dezinfekuokit ir plaukit. Skalbkit net naujus drabužius, nepamirškit lyginti. Nieko nedezinfekuokit, aplinkos bakterijos naudingos.

Apie mamos darbą (labai jautri tema). Negalima mamai grįžti į darbą, nes ne tam gimdė, kad vaikas augtų su aukle ar lopšelyje. Negalima nedirbti, nes kūdikiui su nedirbančia mama bus nuobodu. Bus nuobodu ir vyrui. O be to, dings darbiniai įgūdžiai. Bet kai grįš į darbą, visas valandas kankinsis, galvodama, kaip sekasi jos mažyliui.

Vyrams nepatinka, kai jų žmonos išeina dirbti, juk vaikui iki trejų metų pakanka mamos. O kaip kitose Europos šalyse? Prancūzijoje apmokamos mamos atostogos trunka 16 savaičių, prancūzai tiki, kad anksti išėję į darželį greičiau prisitaiko prie aplinkos ir susidoroja su gyvenimo iššūkiais. Kitos studijos teigia – anksti išėję į darželį vyresniame amžiuje dažniau serga depresija.

Apie mamos nervus. Negalima mamai atsipalaiduoti, negalima persidirbti, negalima nervintis, nes dings pienas.

Apie prietarus, kurie turi įrodymų. Negalima gimusio kūdikio rodyti žmonėms, nes nužiūrės. Negalima su vaiku keliauti, nes kenkia ausytėms, gali apkursti. Vaiko charakteris priklauso nuo Zodiako ženklo.

Jurga Baltrukonytė
Apie mamos išvaizdą. Šiek tiek papilnėjote? O tai kiti per tuos devynis mėnesius pagražėjo? Kodėl, atsiradus kūdikiui, neaptarinėjama tėčio, močiučių ar senelių išvaizda?

Apie žaislus. Negalima berniukams pirkti mašinėlių, o mergaitėms lėlių. Žaislai turi būti uniseksiniai. Negalima mergaičių puošti pūstais sijonais. Negalima ir nepuošti – paskui bus vaikystės trauma.

Apie mamos išvaizdą. Šiek tiek papilnėjote? O tai kiti per tuos devynis mėnesius pagražėjo? Kodėl, atsiradus kūdikiui, neaptarinėjama tėčio, močiučių ar senelių išvaizda? Juk ir jie galimai pasikeitė. Kai iš rūpestingos šeimos senolės sulaukiate pastabos: „Tai kažin, ar tas pilvas tau susitrauks, net mano lygesnis“, švelniai užklauskite: „O ką planuojate daryti su savo raukšlėmis, jau net dulkės ten užsilaiko, gal užrašyti pas plastikos chirurgą?“

Auklėjimo įstaigos. Ugdyti gabumus pradėkite dar prieš pastodama. Grokite ir dainuokite, net jei to niekada nedarėte. Mažyliui rinkite tik privačias įstaigas – garantuotas individualus santykis su vaiku. Arba tik valstybines, ten mažiau pasipūtimo. Veskite į kuo daugiau būrelių. Nesiblaškykite – į kuo mažiau. Negalima dažnai kaitalioti veiklų, vaikutis įpras mesti kas nepatinka – taip kaitalios darbus ir žmonas ar vyrus! Kita stipri nuomonė – keiskite nepatikusius būrelius, kaip kitaip vaikas atras savo talentus?

Aš nežinau, kaip mamos nepameta galvų. Turbūt jos yra labai stiprios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)