Ne visi suaugusieji pakankamai laiko skiria žaidimui su savo vaikais. Ir ši tendencija liūdina, nes šeimos, kuriose daugiau žaidžiama su vaikais yra laimingesnės. Tokius rezultatus atskleidė praėjusiais metais 9 šalyse atlikta 13 tūkts. tėvų ir vaikų apklausa.

LEGO® „Play Well Report“ tyrimas atskleidė, kad šeimos laimė ir laikas, praleistas bežaidžiant su vaikais, yra tampriai susijęs: devynios iš 10 šeimų (88 proc.), kuriose žaidimui su vaikais skiriama daugiau kaip 5 valandos per savaitę, teigia esančios laimingos. O šeimos, kuriose laisvalaikiui su vaikais skiriama mažiau nei 5 val. per savaitę, tik septynios iš 10 (75 proc.) sakosi esančios laimingos.

Kodėl turėtume skirti daugiau laiko žaidimui su vaikais?

Žaisti kartu – naudinga ir vaikams, ir tėvams. Apklausoje dalyvavę tėvai patvirtino, kad žaisdami kartu, jie ne tik geriau pažino savo vaikus (94 proc.), bet ir patys jautėsi laimingesni ( 91 proc.), labiau atsipalaidavę (86 proc.).

Žaidimai šeimoms padeda bendrauti, sutvirtina tėvų ir vaikų santykius (95 proc.). Beveik visi apklausoje dalyvavę vaikai (93 proc.) patvirtino, kad žaisdami jie jaučiasi laimingi ir tai padeda atsipalaiduoti po ilgos dienos mokykloje (87 proc.), be to, jiems lengviau išmokti naujus dalykus, kai mokymosi procesas primena žaidimą (83 proc.).

Deja, tyrimas atskleidė, kad beveik trečdalis šeimų (30 proc.) praleidžia mažiau nei 5 valandas kartu, o viena šeima iš 10 (10 proc.) žaidžia kartu mažiau nei 2 valandas per savaitę. Daugiau nei trečdalis apklausos dalyvių pripažino, kad sunku rasti laiko žaidimams dėl itin įtemptų tėvų ir vaikų dienotvarkių.

Vaikai žaidžia

Net ir tuomet, kai šeimos leidžia laiką kartu, 6 iš 10 tėvų (61 proc.) tvirtina, kad juos nuolat blaško kiti rūpesčiai, tokie kaip darbas, namų ruoša ar nuolat dėmesį atitraukiantys išmanieji telefonai. Nerimą kelia tai, kad 1 vaikas iš 5 (17 proc.) tvirtina esąs per daug užsiėmęs ir neturi pakankamai laiko žaidimams. 4 iš 5 (81 proc.) vaikų norėtų, kad tėvai su jais praleistų daugiau laiko.

Kaip žaisti su vaikais? 10 svarbiausių principų:

1. Priimkite iššūkį ir išlaisvinkite mintis;

2. Skatinkite žaidimą be taisyklių. Leiskite vaikams perimti iniciatyvą;

3. Fizinės veiklos žaidimai – geriausiai tinka pradžiai ir suartina šeimos narius;

4. Kuo daugiau ir įvairesnių žaidimų – tuo daugiau skirtingų vaiko įgūdžių lavinama;

5. Žaisdami pasinerkite į šią veiklą „visa galva“;

6. Mąstykite kūrybiškai ir nebijokite, jei aplink įsivyraus netvarka;

7. Priimkite vaiko klaidas ir padėkite jas ištaisyti;

8. Nebijokite pakvailioti – tai padės jums tapti vaiko pasaulio dalimi;

9. Numatykite laiką žaidimams savo dienotvarkėje ir laikykitės jos;

10. Kasdienės rutinos veiklas paverskite žaidimu.

Kodėl žaisti taip svarbu?

Net 96 proc. tėvų tvirtina, kad žaidimai padeda jų vaikams socializuotis ir bendradarbiauti su kitais, lavina bendravimo ir kūrybinius įgūdžius. 95 procentų tėvų mano, kad žaidimas yra labai svarbus jų vaiko gerovei ir raidai: tai skatina pasitikėjimą savimi, žadina smalsumą ir moko spręsti problemas. 94 proc. suaugusiųjų teigia, kad žaisdami vaikai mokosi iš klaidų ir kelia įvairius klausimus. 93 proc. tėvų pripažįsta, kad žaidimai taip pat padeda lavinti vaikų emocinį intelektą (pvz., empatiją).

Vaikai žaidžia, nes tai – smagu. Žaidimas suteikia vaikams, šeimoms ir net visai visuomenei laimės ir gerovės jausmą. Todėl nieko keista, kad vaikai nenori atsisakyti žaidimų ir mes, suaugusieji, turime suteikti jiems šią teisę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)