Procesas ar rezultatas?

Visi sutinka, kad ryšys tarp tėvų ir vaikų yra be galo svarbus ir jis prasideda nuo pat pirmos akimirkos. Anot psichologės J.Jasiulionės, pirmieji du metai yra kertiniai, per kuriuos įgytos savybės paskui leidžia suprasti pasaulį, kaip saugų arba nesaugų. „Vaikai įvairiais būdais signalizuoja, kaip jiems reikia ryšio su tėvais ir tas poreikis išlieka iki pat ankstyvos paauglystės. Tėvų ir vaikų ryšio kokybė gali būti pati įvairiausia, pyktis ir net jausmas, kad aš neturiu to ryšio, irgi yra savotiškas ryšys“, – sakė specialistė.

Psichologė Jurgita Smiltė Jasiulionė
Vaikai įvairiais būdais signalizuoja, kaip jiems reikia ryšio su tėvais ir tas poreikis išlieka iki pat ankstyvos paauglystės

Ji pabrėžė, kokią vieną svarbią klaidą daro šiuolaikiniai tėvai, bendraudami su savo atžalomis. „Labai dažnai mes orientuojamės ne į procesą, o į rezultatą. Pamenu, kaip su dukra nuėjome į ankstyvo ugdymo pamoką. Buvo keista, kai darant kūrybišką darbą, buvo nubrėžtas aiškus tikslas – padaryti tokį ir ne kitokį paveiksliuką. Bet pusantrų metų vaikas tikrai dar nepriklijuos taip, kaip reikia, nenubrėš tokios linijos, kokios reikia. Atsirado spaudimas, mamos pradėjo pačios už vaikus daryti. Bet nėra taip svarbu padaryti tokią lėlę ar tokią aplikaciją. Svarbu, kad mes būname kartu su savo vaiku“, – sakė psichologė.

Anot jos, kuo dažniau reikėtų prisiminti žaidimus ir, užuot mokius taisyklingai parašyti raides, žaisti su vaiku. „Šiandien žaidimas prarado savo vertę, nors mokslininkai teigia, kad žaidimai vaikų raidoje atlieka labai svarbų vaidmenį. Galima atrasti žaidimų, kurie tiks visiems. Be to, tai puikus būdas pažinti savo vaikus“, – teigė diskusijos dalyvė.

Tiesa, visos mamos žino, kad kartais laiko, kurį gali skirti tik vaikui, būna labai sunku rasti, todėl psichologė patarė, kas padės viską suderinti. „Man padėjo keletą dalykų. Visų pirma – knygų skaitymas, nes kai vaikas skaito, tu gali klausyti ir tuo pačiu metu, tarkime, plauti indus. Kitas „pagalbininkas“ – kartelės sumažinimas. Kai leidžiu vaikams kartu gaminti, turiu susitaikyti, kad virtuvė po to nebebus tokia švari, kokia būtų, jei gaminčiau aš viena. Bet neribokite vaikų. Jei jau nutarėte leisti, tai leiskite jiems daryti gal ir netobulos formos sausainius, gal jie ir neiškeps puikaus skonio, o gal ir išvis neiškeps, nes bus per dideli, bet nekelkime įtampos ir nereikalaukime iš vaikų elgtis tik taip ir ne kitaip. Nes visas procesas jiems suteiks daug džiaugsmo, o jums – galimybę pažinti juos“, – sakė psichologė.

Vaikai – puiki auditorija

Aktorė ir knygos „Kuriame pasaką su aktore Kristina Savickyte“ autorė Kristina yra ta, kuri dažnai dalina patarimus tėvams, norintiems kūrybiškai praleisti laiką su savo vaikais. „Iš tiesų visi tėvai turi to kūrybiškumo, tik kažkur yra nutrūkęs tikėjimas, kad jie jį turi. Daug kas sako, aš nemoku, aš taip nesugebu. Todėl dažnai didesniu uždaviniu tampa ne išmokyti juos, o suteikti jiems pasitikėjimo“, – sakė aktorė.

Aktorė Kristina Savickytė
Esu lygiai tokia pati mama, kuri pavargsta, kuri apšaukia namiškius. Aš turiu tų pačių iššūkių, ir prisipažinsiu, kad pati labai nemėgstu patarimų

Anot jos, vaikai yra nuostabi auditorija, nes jie į savo tėvus žiūri kupini susižavėjimo. „Tai yra puikus laikas, kada galima kvailioti. Juk jei eini su vaiku gatve ir dainuoji, tas mažas žmogeliukas yra tarsi bilietas į tą lengvesnį kvailiojimo pasaulį“, – svarstė diskusijos dalyvė.

Ji pati augina dvi dukras, kurioms 18 metų, ir septynerių sūnų, todėl pasakojo, kad kasdienybėje būna absoliučiai visko – ne tik kūrybinių užsiėmimų, bet ir streso ar barnių. „Esu lygiai tokia pati mama, kuri pavargsta, kuri apšaukia namiškius. Aš turiu tų pačių iššūkių, ir prisipažinsiu, kad pati labai nemėgstu patarimų. Kai auginau dukras, buvau labai reikli. Tokia su jomis išlikau iki šiol. Su Motiejumi atradau daugiau džiaugsmo“, – teigė Kristina.

Dainos ekspromtu

Dvi dukras auginanti televizijos laidų vedėja Renata Šakalytė-Jakovleva prisipažįsta, kad kartais apima mintys, kad viskas, kas vaikams įdomu, tėra planšetė arba telefonas. „Buvo etapas, kai buvau beprarandanti viltį, bet pasirodė ši Kristinos knyga. Mano mergaitėms pasisekė, nes pati esu truputį kvaištelėjusi ir užstrigusi vaikystėje, todėl man nebaisu kvailioti, maivytis, dainuoti, keisti balsus. Tai būdai, kuriuos atradau pati ir kurie mums padeda stresinėse situacijose. Tarkime, ryte mergaitės dėl ko nors susierzina ir nebenori valgyti košės. Tuomet ekspromtu sukuriu dainą apie košę ir matau, kaip bedainuojant ta košė tiesiog nyksta iš lėkštės“, – pasakojo Renata.

TV laidų vedėja Renata Šakalytė-Jakovleva
Mano mergaitėms pasisekė, nes pati esu truputį kvaištelėjusi ir užstrigusi vaikystėje, todėl man nebaisu kvailioti, maivytis, dainuoti, keisti balsus

Anot jos, buvo momentas, kai ji manė, kad jei yra su vaikais vienoje patalpoje, ji jau būna su vaikais. „Bet taip nėra. Ryšys taip nėra kuriamas. Norint būti su vaiku, reikia įsitraukti su juo į bendrą veiklą. Ir aš pastebėjau, kad mano mergaitėms su manimi viską daryti yra gera. Nesvarbu, ar aš pakviesiu jas kartu plauti indus, ar šluoti grindų, ar dėlioti drabužių. Smagiausia yra tai, kad tą darome kartu“, – sakė žinoma mama.