– Dėl kokių priežasčių, gimus kūdikiui, moteris praranda norą mylėtis?

– Visų pirma reikia pabrėžti, kad ne visos praranda norą. Lytinis potraukis daliai moterų po kokio pusmečio padidėja, daliai išlieka toks pats, o daliai sumažėja. Kodėl pastarosioms sumažėja, priežasčių yra labai daug. Pagrindinis dalykas – patenkinta biologinė reikmė, motiniškas instinktas: savo vaidmenį gamtai atlikau. Kitos priežastys – pasikeičia hormonų balansas, padidėja oksitocino kiekis, pradeda vyrauti prolaktinas, kuris skatina pieno išsiskyrimą. Be to, atsirado naujas Dievas, kuriam moteris turi aukotis. Man patinka vieno žinomo psichoanalitiko Donald Winnicott pasakyta mintis. Motinos gebėjimą taip stipriai pamiršti save ir sutelkti mintis į naujagimį jis palygino su savita beprotybe, kurią tik motinos geba suprasti ir išgyventi. Kiek šita beprotybė kainuoja motinai – čia retorinis klausimas.

Grįžtant prie biologijos, negalima užmiršti ir pačio gimdymo. Ar jis sėkmingas buvo? Jei viskas gerai, viskas atsistato greičiau. Jei procesas nebuvo sklandus ar buvo daryta Cezario pjūvio operacija, psichologiškai tai traumuoja moteris, kurios labai myli savo kūną. Be to, apie 20 proc. po gimdymo moterims atsiranda depresija. Visa tai irgi turi įtakos intymiems santykiams. Tai liudija, kad jos bloga psichologinė ir fizinė būklė arba atmetimas motinystės.

Psichoterapeutas Vitalijus Žukas
Vienas iš svarbiausių faktų, kuris trukdo atnaujinti seksualinius santykius – tai neteisinga vyro elgsena gimus vaikui

– O kiek tam įtakos turi fiziškai pasikeitęs moters kūnas?

– Be abejo, kad ją tai trikdo. Daugelis moterų yra nepatenkintos savo kūnu ir iki gimdymo, o po gimdymo tas jausmas sustiprėja – atsiranda strijos, pilvas, papildomi kilogramai. Visa tai mažina lytinį geismą. Bet nenorėčiau akmenų mėtyti vien į moters daržą. Labai daug kas priklauso nuo vyro. Vienas iš svarbiausių faktų, kuris trukdo atnaujinti seksualinius santykius – tai neteisinga vyro elgsena gimus vaikui. Nėra empatijos, globos, paramos, nuraminančio poreikio patenkinimo. Daugelis vyrų, deja, nepasiruošę tėvystei. Džiugu, kad dabar jau vyksta įvairūs tėvystės kursai, nes tam tikra dalis vyrų patys tampa vaikais, kai gimsta kūdikis. Jie įsikimba į motinos, tai yra savo moters, sijoną ir patys reikalauja dėmesio, konkuruodami su kūdikiu. Tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl nebelieka seksualinių santykių – nevyriškų vyrų elgesys.

– Kaip pasikeičia vyrų požiūris į savo partnerę?

– Reikia pabrėžti, kad vyrai daug vėliau subręsta, ypač šiuolaikiniai, kai pasaulyje vyksta moterų emancipacija. Vyrų moteriškėjimo procesas akivaizdus. Gimus vaikui, keičiasi moters įvaizdis vyrų akyse. Iš laisvos ir seksualios merginos ji tampa moteris-madona su kūdikiu. Vyrų pasąmonės džiunglėse tai du nesuderinami dalykai. Kas tuomet nutinka? Kai moteris tampa mama, nesąmoningai ji asocijuojasi su vyro paties mama. O koks gali būti seksas su mama? Tai tabu. Dėl šios priežasties dalis vyrų, partnerei tapus mama, klysta į šoną, renkasi tokias moteris, kurios nesiasocijuoja su motinomis. Kita vertus, vyksta tam tikri procesai ir moters pasąmonėje. Visų mūsų asmenybes sudaro trys dalys: suaugusiojo, vaiko ir tėvo/motinos. Patraukliausia mūsų dalis yra vaikiškoji. Ją moteris vyre ir pamilsta. Gimus vaikui, tas „didelis vaikas“ kai kurioms gali tapti mažiau įdomus.

– Daugelis mamų, gimus vaikui, kad būtų patogiau, kad galėtų išsimiegoti, naujagimį guldo nakčiai į savo lovą. Kaip tuomet atnaujinti seksualinį gyvenimą?

– Iš tiesų iki tam tikro amžiaus kūdikis reikalauja totalios globos, meilės ir priežiūros. Bet kartais toks žingsnis gali būti nesąmoninga apsauga nuo sekso. Bet pasakysiu labai paprastai. Vyras turi padėti moteriai pailsėti. Bent porą dienų per savaitę jis turi eiti miegoti su kūdikiu, kad ji galėtų išsimiegoti. Šis gestas turi psichologinę prasmę – paramos, supratimo. Parodydamas tokį dėmesį, jis skatina moters potraukio seksualinių santykiams atsiradimą. O kaip būna daugelyje šeimų? Didžiausia našta tenka moteriai. Vyras dirba, kala pinigus, konkuruoja darbe, o visi namų kampai lieka ant žmonos pečių. Tai koks ten seksas? Bet taip neturėtų būti. Būtų gerai, jei pavyktų bent kartais ištrūkti kur nors ir dviese, palikti vaiką senelių priežiūrai.

– Sakykite, ar fiziologiniai pokyčiai po gimdymo gali turėti įtakos moters orgazmui?

– Yra niuansų, bet jie neesminiai, nors ginekologas su manimi nesutiktų. Jei yra brandžios asmenybės, tarpusavio ryšys, visi tie niuansai nesvarbūs. Taip, makštis praplatėja, bet Kėgelio pratimai juos atstato, plyšo tarpvietė – sugis. Anatomija pasikeičia, bet tam ir yra seksualinė technika, kad galima būtų ieškoti naujų būdų. Be to, reikėtų pabrėžti, nors gydytojai rekomenduoja po gimdymo neturėti lytinių santykių 4-6 savaites, seksologijos pasaulyje yra kitaip. Gali būti kitoks seksas. Kuo jis anksčiau prasidės, tuo daugiau moteris turės pieno ir partnerių savijauta bus geresnė. Kad ir paprastos glamonės. Kas trukdo jomis mėgautis? Brandžios poros atranda įvairių variantų ir nebūna jokių problemų. Kuo daugiau glamonių, tuo daugiau oksitocino, o jis skatina prisirišimą vienam prie kito.