Vietų yra, bet ne visur geras maistas

Verslininkė Julija Žižė sako, kad vietų, kur nueiti su vaikais yra tikrai nedaug, o ypač tokių, kuriose būtų ir vaikams ką veikti, ir skanus maistas. „Ne visur skaniai gamina maistą, o eiti vien dėl to, kad būtų kur pažaisti, nesinori. Mėgstamiausia Vilniuje vieta su vaikais mums iki šiol buvo kavinukė „Pinavija“, – pasakojo moteris. Jei Julija išsiruošia kur nors su vaikais, būtinai žiūri, kad kavinėje ar restorane būtų žaislų kampelis vaikams. „Tėvams norisi ramiai pavalgyti ir pasėdėti. Jei vaikams nėra ką veikti, išeina taip, kad tu truputį valgai, truputį – ne, truputį dalyvauji pokalbyje, truputį – ne. Norėčiau, kad daugiau restoranų būtų draugiškesni šeimoms, net ir tie, kurie yra skaitomi aukšto lygio restoranais, galėtų pagalvoti apie kokią žaislų dėžę, kampelį vaikams, kur galima būtų jiems užsiimti“, – svarstė pašnekovė.

Verslininkė Julija Žižė
Verslininkė Julija Žižė
Norėčiau, kad daugiau restoranų būtų draugiškesni šeimoms, net ir tie, kurie yra skaitomi aukšto lygio restoranais, galėtų pagalvoti apie kokią žaislų dėžę, kampelį vaikams, kur galima būtų jiems užsiimti

Jai pritarė ir tinklaraščio cukrinisavinelis.lt autorė Berta Garuckė. „Visada žiūriu, kad būtų žaidimų kampelis. Jei tokio nėra, kavinė iškart atkrenta, arba joje sukamės labai greitai. Vaikams atsibosta sėdėti. Atkrenta ir tos vietos, kur maistas nėra skanus arba nėra vaikams pritaikyto meniu. Gerai, kad dabar restoranai bent turi spalvinimo lapų ir pieštukų“, – šypsojosi tinklaraštininkė.

Tinklaraščio cukrinisavinelis.lt autorė Berta Garuckė

Nesmagu, kai tenka atsiprašyti ir išeiti

Du vaikus auginanti televizijos laidų prodiuserė Goda Skačkauskaitė-Jokubaitienė džiaugėsi, kad vietų, kur nueiti su vaikais, sostinėje daugėja. Tiesa, gal ne visos turi specialų kampelį vaikams, bet daugelis jau mielai priima mažuosius lankytojus ir atneša jiems kokios nors veiklos. „Pati asmeniškai nesu susidūrusi su neigiamu požiūriu į vaikus restorane, bet skaičiau mamų nuoskaudas. Matyt, nelabai smagu, kai tenka išeiti, atsiprašyti. Vilniuje tokių restoranų, kur šeimos su vaikais nepageidaujamos, yra vienetai, bet tai jų pasirinkimas ir jį reikia gerbti, žinoti iš anksto ir galbūt net neiti su vaiku“, – sakė Goda.

Prodiuserė Goda Skačkauskaitė-Jokubaitienė

„Kitas aspektas, pagal kurį renkuosi restoraną – einu pavalgyti to, ko namuose negaliu pasigaminti. Cepelinų ir balandėlių kasdien neprigaminsiu. Todėl, kai jau kur nors einame, valgome ne ryžius ir ne makaronus, nes tai yra mūsų pagrindiniai patiekalai namie“, – šypsojosi pašnekovė. Ji džiaugėsi, kad dabar nueiti su vaikais į kavinę nebėra taip sudėtinga. „Vienam jau beveik keturi, o kitam – beveik 2, jie tarpusavyje randa bendros kalbos ir iš paprasčiausių dalykų gali susikurti sau žaidimus ir pramogą, todėl netampa našta nei man, nei kitiems. Be to, mokome, kaip mandagiai elgtis prie stalo. Žinoma, paprasčiausia įjungti filmuką ir pamaitinti, bet stengiamės to vengti“, – pasakojo Goda.

Visuomenė tampa draugiškesnė šeimoms

Tinklaraščio babyblog.lt autorė Sotera Šveikauskaitė taip pat pritarė, kad norėtų, jog vietų, draugiškų vaikams, Vilniuje būtų daugiau. „Labai mažas pasirinkimas. O ir maistas ten ne pats geriausias. Dažniausiai vaikų valgiaraštyje būna dešrelės, gruzdintos bulvytės ir picos. Norėtųsi ko nors daugiau ir tikiuosi, kad atsiras restoranų, pritaikytų vaikams, kur būtų sveikas ir skanus maistas – su mažiau cukraus, mažiau druskos“, – sakė Sotera.

babyblog.lt autorė Sotera Šveikauskaitė

Žaidimų kampelis, anot jos, taip pat yra labai svarbus – jei jo nėra, jauna mama dažniausiai į tokį restoraną su vaikais kojos nekelia. „Jei nėra žaidimų erdvės, žinau, kad ramiai nepavalgysime, nebent vaikui duosi telefoną. Jei yra žaislų, viskas tampa paprasčiau – mes pavalgome, ir vaikas būna patenkintas. Pati asmeniškai nebuvau susidūrusi su kokia nors nemalonia patirtimi. Teko lankytis ir pakankamai prabangiame restorane „Stebuklai“, kur nebuvo jokių nepatenkintų darbuotojų ar lankytojų dėl to, kad atėjome su vaiku. Bet esu girdėjusi istorijų, kad žmonės piktai žiūri, kai vaikai triukšmauja. Kita vertus, tikiu, kad tobulėjame kaip visuomenė ir požiūris į šeimas gerėja“, – svarstė tinklaraštininkė.

Anot jos, viskas turi būti proto ribose, o vaikai elgtis išauklėtai, kaip įmanoma jų amžiuje. „Be abejo, tėvai turėtų sudrausminti, jei vaikas kažką gadina. Pavyzdžiui, ir mes turėjome dukrytei paaiškinti, kas yra tinkama prie stalo, o kas – ne. Tarkime, ji labai norėjo kelti kojas ant stalo, aiškinome, kad mes taip nesielgiame. Stengiamės nekalbėti, kai valgome. Dirbame ties tuo, kad būtų išauklėta ir mandagi“, – pasakojo Sotera.