Kad kada nors Lietuvoje taps žinoma dėl išties unikalių aksesuarų iš motinų pieno ir save galės pristatyti kaip papuošalų kūrėją, Lolita dar ne taip seniai nė nenutuokė. Turinti kūno kultūros mokytojos ir edukologės išsilavinimą moteris visą gyvenimą buvo poruojama su sportu ir iki šiol jis yra didysis L.Rubinienės gyvenimo variklis.

Visgi kūryba jos gyvenime nėra visiškai naujas įvykis. Tik galbūt pobūdis skiriasi – anksčiau apsiribodavo buitiniu ar profesiniu kūrybiškumu.

Lolita Rubinienė
Maitinanti krūtimi mamytė pasigamina sau prisiminimą apie nuostabų laikotarpį, ryšį tarp jos ir kūdikio

„Nesu ramaus būdo žmogus – monotonija ir ilgi, vienodi darbo procesai visiškai ne mano charakteriui. Kita vertus, šis etapas ir jo procesas yra būtent tai, apie ką aš galvojau, svajojau ir norėjau“, – pasakoja iš Panevėžio kilusi, o šiuo metu su šeima Kaune įsikūrusi unikalių papuošalų kūrėja.

Pradėjusi lauktis pirmojo vaikelio, L.Rubinienė nusiteikė jį maitinti pati. Motinystės pradžia pasirodė nesanti tokia sklandi ir lengva, kaip tikėtasi, tad ir motinos pienas pirmagimį sūpuojančiai Lolitai įgavo ypatingą vertę.

„Mamos pienelis – ir maistas, ir vaistas. Jis unikalus, prisitaikantis pirmiausia pagal kūdikio, vaikelio poreikius. Kai mažylis serga – jis vienoks, o kai sveikas – kitoks. Ar tai ne tikras stebuklas?“ – retoriškai klausia panevėžietė.

Jos požiūris į motinystės privalumus nepasikeitė į pasaulį pasibeldus ir antrajai atžalai.

Mintys sukurti šį tą ypatingo Lolitai sukosi ne vienerius metus. Produktas, kuris gimtų jos rankose, sako, būtinai turėjo būti susijęs su vaiku ir mama. Šis ore tvyrantis ryšys – bene stipriausia dviejų individų, susaistytų giminystės ryšiais, meilės išraiška.

„Man mamos pienas yra stebuklas, o maitinimas krūtimi – ypatingas“, – sako dviejų vaikučių mama.

Kad visiems laikams išsaugotų atminimą apie mamos pieną, L.Rubinienė sugalvojo netradicinį būdą – sukurti su juo papuošalus.

Lolitos Rubinienės gaminti papuošalai

Tampa populiaru

L.Rubinienės kurti papuošalai dažniausiai dabina Lietuvos mamų ausis ar kaklus – bene populiariausias užsakymas yra auskarai ir įvairūs pakabučiai.

Pagrindinė tokių aksesuarų idėja – galimybė amžiams įprasminti motinystę. Vienam papuošalui pagaminti reikalinga vos 5–10 mililitrų motinos pieno, kartais, kai užsakymas kiek didesnis, gali prireikti ir 20-ies.

Užsakovės savo pieną atsiunčia Lolitai sandarioje, švarioje talpykloje.

„Siuntimo metu pienukui nieko nenutinka, nes dabar siuntos Lietuvoje keliauja labai greitai“, – sako kūrėja.

Papuošalams naudojamas pienukas yra tik pačios užsakovės.

„Maitinanti krūtimi mamytė pasigamina sau prisiminimą apie nuostabų laikotarpį, ryšį tarp jos ir kūdikio“, – priduria Lolita.

Sutikite, tai išties unikalus ir išskirtinis papuošalas – tokio paties pieno juk daugiau nėra.

Pieno spalvos papuošalams gimti prireikia mažiausiai paros, kartais ir trijų. Gamybinis procesas apima net kelis kūrybinius etapus, o ilgiausias jų, kaip sako pati L.Rubinienė, pieno įliejimas į formą ir sukietėjimas.

Lolitos Rubinienės gaminti papuošalai

Papuošalams naudojamas pienas yra specialiai apdirbamas. Pirmiausia – dezinfekuojamas, o vėliau šaldomas bei išplakamas, dar kartą pakaitinamas ir vėl atšaldomas. Tik po to pienas išpilstomas į papuošalų formas ir tuomet stingdomas.

Kūrėja patikina: nors papuošalai ir neįprasti, juos nešioti gana paprasta – priežiūra tokia pati kaip ir visų kitų papuošalų.

Visgi motinos pieno aksesuarus veikia nuolatinė saulės šviesa, įvairūs kremai ar kvepalai. Nekreipiant dėmesio į šiuos faktorius, papuošalai gali pakeisti spalvą.

„Tai nėra paprastas akmuo, tai gyva, todėl reikia pasaugoti“, – įspėja Lolita.

Užsienyje už tokį rankų darbo papuošalą tektų pakloti nuo keliolikos iki kelių šimtų eurų. Kaina, kaip įprasta, svyruoja priklausomai nuo papuošalo dydžio ar jam panaudoto metalo. Puošiant sidabru jie yra pigesni, o norintieji spindėti auksu turės paaukoti už išskirtinį atsiminimą didesnę sumą.

Lašelyje įamžintas ryšys

Ar Lietuvoje dar kas nors, be jos, užsiima papuošalų iš motinos pieno gamyba, panevėžietė nežino. Jos kuriama produkcija domisi mamos iš visos Lietuvos.

Savo klientėmis L.Rubinienė negali atsidžiaugti, nes moterys tiksliai žino, koks papuošalas geriausiai patenkintų jų lūkesčius.

Ji nesistebi, jog unikalūs aksesuarai sulaukia didelio susidomėjimo, juk, kaip sako pati kūrėja, ši tema artima visoms maitinančioms mamoms.

Besižavinčiųjų preciziškais Lolitos kūriniais atsiranda kasdien. L.Rubinienė yra sulaukusi ir laiškų iš užsienio gamintojų, tačiau eiti su jais koja kojon nepasiryžo. Moters nuomone, tai tebuvo juslinis susidomėjimas žuvele mažame tvenkinyje, o ne noras kartu užkariauti pasaulį.

Panevėžietė nusijuokia, jog dėl neįprastų aksesuarų jai tenka išgirsti įvairiausių nuomonių.

„Kai kas paklausia, ar su krauju negaminu. Tokia reakcija manęs nestebina. Buvau pasiruošusi, kad ne visiems patiks, ne visiems bus priimtina ir normalu“, – šypteli L.Rubinienė.

Vis dėlto teigiamų vertinimų ir malonios nuostabos kūrėja sulaukia vienareikšmiškai daugiau nei negatyvių. O ir būdą atremti pašaipas ji lengvai surado. Nors vertina kiekvieno žmogaus nuomonę, sako paprasčiausiai nesileidžianti į diskusijas su tais, kurie nori užgauti ar įgelti.

„Tai neduos naudos nei man, nei komentuojančiam mano kūrybą, tad sutaupau laiko ir nervinių ląstelių“, – linksmai nusiteikusi Lolita.

Nors jos kurtais papuošalais dabinasi jau nemažai mamų Lietuvoje, pati L.Rubinienė kaip tas batsiuvys be batų – sau pasigaminusi vos vieną kitą aksesuarą iš savo pieno.

Lolitos Rubinienės gaminti papuošalai

„Kai maitinimo etapas eis į pabaigą, tikrai pasigaminsiu visą rinkinuką“, – nusiteikusi L.Rubinienė.

Ji patikina, jog galimybė kurti visų pirma yra būdas augti pačiai. Ir nesvarbu, kaip sėkmingai pavyksta įgyvendinti vieną ar kitą idėją, svarbu, jog netenka sustoti vietoje – vis ieškai naujų kelių, mokaisi iš klaidų, įgyji vertingos patirties, įgauni žinių.

Kūrėja įsitikinusi: svarbu ne pats papuošalas, o tai, kas yra jo viduje. Todėl ir kūrybinis procesas ją stumia eiti pirmyn – tobulėti, išspausti iš savęs visa, kas geriausia.

„Tai – daug naudingiau nei tiesiog nieko nedarymas“, – šypteli L.Rubinienė.

Muilas iš pieno

Papuošalai iš motinos pieno kaip būdas vaikelio kūdikystei įamžinti Vakaruose gana populiarus. Fantazijos nestokojančios dizainerės kuria ne tik pakabučius, auskarus, medalionus su į įvairias formas „įvilktu“ mamos pienu, bet netgi ir muilą. Alyvuogių, kokosų, levandų aliejai, taukmedžių sviestas ir… mamos pienas – ir štai jums neįprasta unikali dovana – vienintelis toks muilas.