Iššūkiai būnant vieniša mama

Menininkė Marla Singer teigia, kad būti vieniša mama yra iššūkis, kurį tau pameta gyvenimas: „galima jį priimti kaip didelę nesėkmę ir jaustis auka, o galima tikėti, kad tai dovana, kurios dėka galima atrasti begalinę stiprybę ir meilę sau, savo vaikams ir pasauliui“.

Migloko
Dainininkė Migloko
Buvau susidūrus su labai sudėtingu periodu, klausdama kodėl man, kodėl būtent man nepasisekė sukurti darnios šeimos, kodėl žmogus, su kuriuo buvau, negeba būti tokiu tėvu, koks tėvas turėtų būti

Tačiau vaiko auginimas vienai atneša ir daug emocinių, psichologinių išbandymų. Apie tai pasakoja ir Migloko: „Bet kad ir kaip norėčiau nepasakoti ir anksčiau galvojau, kad taip niekad nebus, bet buvau susidūrus su labai sudėtingu periodu, klausdama kodėl man, kodėl būtent man nepasisekė sukurti darnios šeimos, kodėl žmogus, su kuriuo buvau, negeba būti tokiu tėvu, koks tėvas turėtų būti. Mane buvo aplankę daug sudėtingų minčių, taip pat depresija. Bet praėjus laikui supratau, kad tiesiog nieko nepakeisiu klausdama ir liūdėdama dėl susiklosčiusios situacijos, dėl to ją priėmiau. Labai didelis skausmas vienišų mamų širdyse ir tik tos, kurios tą patyrė – gali tai suprasti. Priimu visos situacijos svorį toks, koks jis yra, ir džiaugiuosi savo laimingai augančiu sūnumi“.

Artimųjų palaikymas – labai svarbus

Migloko teigia, kad ji nesijaučia vieniša mama, nes jai padeda šeima ir artimieji. „Tapimas mama, kuri augina vaiką be tėčio, vienu metu mane labai slėgė, bet, kai supratau, kad kitaip negali būti – nurimau – yra kaip yra. Svarbu, kad turiu artimų žmonių šalia, kurie man padeda“, – teigia ji.

Artimųjų palaikymas labai svarbus ir Marlai Singer, kuri sako esanti dėkinga savo aplinkai: „turiu rūpestingus tėvus, kurie dievina mano vaikus. Draugai ir aplinkiniai taip pat nuolatos rodo rūpestį ir padeda, kai nebespėju su visais reikalais“.

Visuomenė ir vienišos mamos įvaizdis

Moterys pastebi, kad visuomenėje yra tam tikras įvaizdis, kaip turi atrodyti mama. Todėl aplinkiniai dažniausiai stebisi, kad tokia jauna mergina yra mama. Tačiau neigiamų reakcijų ar spaudimo merginos sako iš visuomenės nesusilaukusios.

Migloko pasakoja, kad dažnai daugelis galvoja, kad jos vaikas yra jos brolis. „Nežinau kodėl, bet, matyt, neatitinku visuomenės susikurto stereotipo, kokia turi būti mama. Bet ir nesijaučiu, jog noriu būti stereotipinė mama, esu tokia, kokia esu – stipri ir pašėlus mamytė“, – sakė dainininkė. Marla Singer taip pat teigia, sulaukianti nuostabos, kad turi vaikų: „Iki šiol dažnai esu paprašoma parodyti pasą, kad patvirtinčiau savo amžių, tai aplinkiniai, kurie manęs nepažįsta, dažnai nustemba, kad išvis turiu vaikų. Mano santykiai su mano vaikais yra šilti ir draugiški, tai taip ir neturėjau kažkokių nemalonių susidūrimų su visuomene“.

Šeima ir kūryba

Šeimos ir darbo derinimas yra sudėtingas auginant vaiką, tačiau dar didesnis iššūkis tai yra vienišai mamai. Migloko sako, kad iš tiesų turėti vaiką ir dirbti yra sudėtinga, nes gresia dažnas persidirbimas – bet išmokus suderinti, viskas įmanoma.

Anot Marlos Singer, ji neturiu daug laiko tinginiauti, verkšlenti ir galvoti, ko čia dabar pasiekus ar ko reikėtų imtis. „Dvejonėms nebelabai liko vietos todėl jas pakeitė veiksmai, jau žinau, ko noriu. Įgavau ryžto ir drąsos, nes negaliu sau leisti savęs gailėti ar savimi abejoti, jeigu pasiduosiu aš, reiškia pasiduosiu ne tik už save, bet ir savo vaikus“, – tvirtino fotografė.

Tačiau kūryba yra svarbi gyvenimo dalis abejoms moterims. „Man smagu savo kūryba įkvėpti didesnę auditoriją žmonių, kurie atradę ją įsikvepia savo gyvenimus. Manau, kad visi esame vienas, susiję ir sujungti gėrio ir meilės idėjos ir mane daro laimingą daryti kitus laimingesniais arba kūryba atkreipti dėmesį į tai, apie ką žmonės vengia kalbėti, nors mano manymu turėtų. Taip pat turiu nepaaiškinamą aistrą kurti, kuri turbūt yra vadinamasis pašaukimu, man patinka drąsios idėjos ir daug ko nebijau, tikiu, kad tą turiu ne veltui, o tam, kad palikčiau pasaulį geresnį. Šlovė ir išgarsėjimas kaip „žvaigždė“ nėra mano tikslas ir ateina kaip pašalinis kūrybos produktas“, – sakė Marla Singer.

Fotografė Marla Singer
Auginti vienai vaikus nėra lengva, bet tapus vieniša mama turėjau priremti save į kampą ir apsispręsti ką renkuosi – baimę ar meilę

Vaiko auginimas vienai, nors ir atneša sunkių patirčių, kartu priverčia kitaip pažvelgti į savo ir kito gyvenimą. „Tai padėjo atrasti tikrąją save ir atvėrė akis kiek iš tiesų turiu stiprybės. Auginti vienai vaikus nėra lengva, bet tapus vieniša mama turėjau priremti save į kampą ir apsispręsti ką renkuosi – baimę ar meilę“, – teigia Marla Singer.

Vienišos mamos likimą patyrė ir švedų rašytoja Astrida Lindgren. Augusi mažame Vimerbiu miestelyje Švedijoje XX a. pradžioje ji patyrė sukrečiančių gyvenimo išbandymų. Maištinga paauglystė nulydėjo ją iki sudėtingos vienišos mamos likimo. A.Lindgren iš pradžių turėjusi atiduoti vaiką auginti svetimiems, vėliau įgijusi ekonominį stabilumą, sugebėjo jį grąžinti į savo gyvenimą ir parsivežė namo į savo gimtąjį miestelį, kur jai padėjo jos šeima. Astridos jaunystės drama įgalino ją kitaip pamatyti vaikystės pasaulį, pajausti skausmingą, beglobę vaikystę.

Visą šią A.Lindgren vienišos mamos dalią galima pamatyti jautrioje biografinėje dramoje „Astridos Lindgren jaunystė“.

Filmo anonsas: čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)