Net ir išsivysčiusiose pasaulio šalyse, kur maisto netrūksta, tais atvejais, jei motinų mityboje nėštumo metu trūksta baltymų, vitamino C ar vitamino D, tai gali paveikti kūdikio smegenų, širdies ar kaulų vystymąsi. Sezoniniai virusai, ypač gripo virusas, gali paveikti ir motinos, ir vaisiaus sveikatą. Moterims, kurios kūdikį nešioja žiemą, kai dienos trumpos, o naktys ilgos, dėl serotonino trūkumo gresia sezoninis afektinis sutrikimas, o tai gali atsiliepti ir kūdikiui. Net ir gimusiems kūdikiams didelę įtaką daro juos supantis pasaulis. 2010 m. su pelėmis atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad pelių jaunikliai, kurie gimė ir buvo atjunkyti žiemos šviesą simuliuojančioje aplinkoje, daug blogiau prisitaikė prie pakeistos vasaros šviesos – ėmė prasčiau maitintis, tapo mažiau aktyvūs.

Taigi kada gimti geriausia? Mokslininkai pateikė savo išvadas.

Pavasaris

Sveikiname, pavasariniai kūdikiai, jūs esate aukštoje pozicijoje hipertimijos skalėje – ir tai yra gerai. Hipertimija yra bendras optimizmas – gebėjimas kiekvieną nesėkmę matyti kaip įžangą į sėkmę, kiekvieną rinkos nuosmukį kaip pakilimo pradžią. Tačiau tai turi savo kainą: pavasarį gimę žmonės labiau linkę į priešingą hipertimijai būseną – klinikinę depresiją. 2012 m. Jungtinėje Karalystėje atlikto išsamaus tyrimo duomenimis, iš visų depresija sergančių žmonių daugiausia yra gimusių gegužės mėn. Rečiausiai depresija serga lapkritį gimę žmonės.

Vasara

Birželį, liepą ir rugpjūtį gimusiems žmonėms viskas klostosi sklandžiai, jiems nebūdingi sezoniniai afektiniai sutrikimai – bent jau susiję su natūralios šviesos trūkumu, nes jie gimė mėnesiais, kai diena ilgiausia. Vis dėlto tai, kad motinos juos nešiojo gruodį, sausį ir vasarį, gali turėti šiokios tokios neigiamos įtakos.

Vasarą gimusiems žmonėms taip pat būdingos hipertimijos apraiškos, kaip ir pavasariniams kūdikiams, tačiau jas gali nustelbti ciklotimija – staigi nuotaikų kaita. Vis dėlto ko gero tai nėra įspėjamasis bipolinio sutrikimo ženklas – šis sutrikimas rečiausiai diagnozuojamas rugpjūtį gimusiems žmonėms.

Ruduo

Tie, kas tiki astrologija, žino, kad paprastai rudenį gimę žmonės laikomi stabiliausiais, ypač gimusieji po Svarstyklių ženklu – šie, anot astrologų, yra pusiausvyros ir stabilumo įsikūnijimas. Mokslininkai šito įrodyti negali, bet tyrimų faktai byloja štai ką: gal dėl to, kad gimė derliaus metu, kai didžiausia tikimybė gauti daug maistinių medžiagų, o gal dėl to, kad gimė dar neatėjus žiemai (kai ilgos naktys ir siaučia sezoninės ligos), bet rudenį gimę žmonės ne tik rečiau serga depresija, bet ir yra mažiau linkę į bipolinį sutrikimą. Vienintelis jų trūkumas – jie yra linkę susierzinti.

Žiema

Žiemą gimę kūdikiai ne tokie sėkmingi. Tyrimų duomenimis, žiemą gimę žmonės dažniau serga šizofrenija, jiems labiau būdingas bipolinis sutrikimas, sezoninis afektinis sutrikimas ir depresija. Grėsmingas rinkinukas, bet, laimei, yra ir atsvara, kuri jį kompensuoja: žiemą gimę žmonės ne tokie irzlūs, kaip gimusieji rudenį. O dar, įdomu tai, kad, kaip paaiškėjo iš 2015 m. atlikto nedidelio masto tyrimo, kurio metu buvo išanalizuota 300 garsenybių, sausis ir vasaris yra tinkamiausi mėnesiai gimti, jei norite išgarsėti – šiais mėnesiais gimę žmonės pasižymi lakia vaizduote ir kūrybingu problemų sprendimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)