– Ar tokie žaislai vaikams yra tinkami?

– Manau šie visi žaislai su kakiais ir tualetais tikrai sudomintų visus ikimokyklinio amžiaus vaikus. Bent jau trumpam. Šio amžiaus vaikams, labai juokingi visi reikalai susiję su tuštinimusi ir tualetais. Vaikai jau supranta, kad kakis smirda, negalima jo imti rankomis, o suaugę žmonės jais baisisi. Šie žaislai gali būti kaip labai geros terapinės priemonės, sprendžiant vaikų tuštinimosi problemas. Ypatingai jei vaikui atsirado tualeto baimė, ar skausmas tuštinantis. Linksmai pažaidus šiuos žaidimus, tikrai gali būti įveiktos visos baimės. Iš šių žaislų labiausiai lavinančiu laikyčiau kakojantį šuniuką. Šis žaislas ugdantis atsakomybę ir lavinantis atmintį: kiek suvalgė, tiek turi iškakoti.

Psichologė Vitalija Mikutaitienė
Iš šių žaislų labiausiai lavinančiu laikyčiau kakojantį šuniuką. Šis žaislas ugdantis atsakomybę ir lavinantis atmintį: kiek suvalgė, tiek turi iškakoti

– Bet ar tokie žaidimai vaikų nežemina?

– Mokyklinio amžiaus vaikui tokie žaislai tikrai gali pasirodyti žeminantys, tad tikrai nesiūlyčiau jiems dovanoti.

„Ponas kakis“ tinka mokymuisi skaičiuoti iki 3, ir greitos orientacijos lavinimui. Taip pat tinkamas jei vaikas bijo tualetų ar tuštinimosi. Kakojantys vienaragiai gali būti naudingi mokant vaiką sėdėti ant puoduko. Vienaragių kakučio masė, gali būti ir vaikui kaip nusiraminimo priemonė, tinkama vystyti smulkiajai motorikai. Su vienaragiais galima žaisti siužetinius žaidimus – lavinančius vaizduotę. Paskutinį žaislą – tualetą besitaškantį vandeniu – priskirčiau prie vandens žaislų. Juo galima mokyti vaikus skaičiuoti iki 3 ir nuleisti vandenį. Šis žaislas man mažiausiai pasirodė vertingas, daugiau skirtas pramogai.

– Kokia yra apskritai žaislo paskirtis – linksminti ar ugdyti?

– Žaislų paskirtis turėtų būti ne tik linksminti, bet ir ugdyti. Labiausiai vertingi žaislai skatinantys vaikų tobulėjimą, kažko naujo mokymąsi, lavinantys vaizduotę. Labai gerai, jei žaidimai gerina vaikų atmintį, skatina smulkiosios ar stambiosios motorikos vystymąsi.

– Kaip išrinkti tinkamiausią žaislą vaikui?

– Pirmiausia atsižvelgti į vaiko poreikius, ir kas būtų naudinga pagal vaiko amžių. Taip pat galima žaislais padėti vaikui įveikti baimes, mokytis naujų dalykų. Visada esu už žaislus, skirtus smulkiosios motorikos lavinimui, kaip konstruktoriai, kaladėlės, dėlionės, detalės skirtos karoliukų, papuošalų gamybai ir visi kiti kūrybiniai rinkiniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)