Princas Harry yra britas, o Meghan, gimusi ir užaugusi Los Andžele, Kalifornijoje, turi JAV pilietybę. Ji persikėlė į Londoną 2017 m., kai pora paskelbė apie sužadėtuves. Vis dėlto, net ir ištekėjusi už Didžiosios Britanijos piliečio Meghan automatiškai netapo šios šalies piliete. Jai reikia kreiptis su prašymu suteikti jai pilietybę santuokos su Britanijos piliečiu pagrindu, rašoma tinklalapyje huffingtonpost.co.uk.

Migracijos, tautybės ir pilietybės klausimus tyrinėjanti dr. Devyani Prabhat iš Bristolio universiteto Teisės mokyklos pakomentavo „HuffPost UK“: „Karališkasis kūdikis turės teisę į abi pilietybes – ir JAV, ir Didžiosios Britanijos, nes abiejose šalyse leidžiama perduoti pilietybę palikuoniams mažiausiai iki antros kartos. Abiejose šalyse leidžiama turėti dvigubą pilietybę.“

Karališkasis kūdikis automatiškai turės teisę į dvi pilietybes, aiškina dr. D.Prabhat, nereikės pildyti jokių prašymų, nebent sutvarkyti dokumentus pasams. „Kūdikiui (tiksliau, šiuo atveju, jo tėvams!) reikės pateikti dokumentus pasams – vaikas galės gauti ir Didžiosios Britanijos, ir Amerikos pasą“, – sako ji.

Meghan Markle

Teisininkas iš Imigracijos konsultavimo tarnybos pritaria daugumai šių faktų. „Didžiojoje Britanijoje gimęs vaikas automatiškai bus Britanijos pilietis, nes Harry yra britas, – patvirtino teisininkas „HuffPost UK“. – Tai reiškia, kad vaikas galės gautis Britanijos pasą įprasta tvarka.“

„Kalbant apie Amerikos pilietybę, pagal JAV imigracijos įstatymus, vaikas gali į ją pretenduoti (ir turėti dvigubą pilietybę), jei Meghan yra gyvenusi JAV bent penkerius metus (dvejus iš jų kai buvo vyresnė nei 14-os). Tačiau galiausiai viską nulems įstatymai ir JAV pilietybės ir imigracijos tarnybos sprendimas.“

JAV ambasados Didžiojoje Britanijoje svetainėje rašoma, kad vaikai, kurių JAV pilietis ar pilietė susilaukia užsienyje, gali tikėtis gauti JAV pilietybę, jei JAV pilietis (-ė) (šiuo atveju Meghan) vaiko gimimo metu teisėtai laikomas (-a) vaiko tėvu ar motina pagal gimimo šalies įstatymus.

Taigi, išvada tokia: karališkasis kūdikis gims kaip Didžiosios Britanijos pilietis, bet turės teisę į dvigubą pilietybę, jei princas Harry ir Meghan šito pageidaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)