Įkvėpė ieškantys tėvai

Knygoje atsigręžiama į šimtmečių patikrintą kūrybinių gebėjimų ugdymo priemonę – pasakas. Autorė pasakoja, kad buvimas aktore ir trijų vaikų mama leido išbandyti pačius įvairiausius ugdymo metodus, į patį ugdymą pažvelgti netradiciškai ir suvokti, kad vieno, visiems vaikams tinkančio auklėjimo recepto nėra. Įkūrusi ankstyvojo ugdymo mokyklėlę ir vesdama tėvams skirtą radijo laidą, žinoma aktorė nusprendė savo sukaupta patirtį išreikšti kita forma – gražiausių lietuvių liaudies pasakų rinkiniu.

„Parašyti šią knygą įkvėpė ieškantys tėvai. Manęs dažnai klausia daugelis tėvų įvairių patarimų, pradedant nuo to, į kokį spektaklį su vaiku eiti, kokią pasaką pasirinkti, kaip skaityti, ką daryti, jei yra taip, o ką – jei kitaip, skaičiau, kad taip negerai. Norėdama šiek tiek padrąsinti tėvus ir susisteminti bent jau pasakų rekomendacijas, parašiau knygą. Kadangi nesu pasakų žinovė, o greičiau – pasakų sekėja, kiekvienai pasakai pritaikiau tam tikrą namų teatro receptą iš to, kas dažniausiai randama namuose. Labai norėjau, kad tėvai pajustų savo galią irgi kūrybiškai pažvelgti į aplinką“, – pasakojo K.Savickytė.

Be ieškojimų – neatrasi

Anot jos, knyga skirta ikimokyklinio amžiaus vaikams ir pradinukams bei jų tėvams, seneliams ar ugdytojams. Ji pati su savo vaikais išbandė visas knygoje esančias rekomendacijas, o kai ką net pakoregavo proceso metu. „Įprasti daiktai labai greitai gali virsti kuo nors kitu, jeigu į juos pažiūrėsime kitaip. Manau, kad viskas, kas mus supa gali pradėti kalbėti: puodeliai, knygos, gėlės – tai tereikia paversti žaidimu. Pažvelkime į tuos pačius daiktus kitaip, juos transformuokime ir įpūskime gyvybės. Kartais gali pakakti ant puodelio nupiešti šypseną ir ši maža smulkmena taps kūrybiškų pusryčių su šeima dalimi“, – idėjomis dalinosi aktorė.

Paklausta, ką pasakytų tiems, kurie teigia, kad dabar vaikams yra ir taip skiriamas perdėtas dėmesys, Kristina teigė esanti prieš bet kokius stereotipus. „Jei tėvai ieško, nori, vadinasi, jiems to reikia. Dabar ieškome kelio, kaip būti tėvais, nes būti tokiais, kokie buvo tėvai anksčiau, nebenorime. Buvo kita sistema, kitas bendravimo būdas. Aš leidžiu ieškoti. Nesakau, kad tai vienintelis būdas. Yra įvairių teorijų, jas galima visas išbandyti. Man dėl kai kurių pikta, dėl kai kurių – liūdna, bet priimu tai, kaip ieškojimų kelią. Nes be ieškojimų neatrasi“, – šypsojosi knygos autorė.

Nuotraukų galerijoje rasite ištrauką iš knygos, kuria pasinaudoję susikursite teatrą patys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)