Anot šaltinio, pašnekovė nenori kaltinti pačios Lauko darželio idėjos ar ten dirbančių auklėtojų. „Darželio idėja yra labai graži ir teisinga. Purvas, laukas, vanduo, gamta, tačiau saugumas yra labai opi tema Lauko darželyje. Nuo pat šios istorijos pradžios reaguojame jautriai, nes esame išgyvenę kelias panašias istorijas susijusias su saugumu darželyje. Sekame istoriją ir nusprendžiau nenutylėti, kad tai nėra vienintelis tragedija galėjęs pasibaigti įvykis darželyje. Panaši istorija jau buvo ir pasikartoja. Mūsų vaikai nuo rugsėjo mėnesio to darželio nebelanko. Nelanko dėl kitų priežasčių, neišsiplėsiu. Kas yra gerai lauko darželyje tai ten dirbantys auklėtojai, kurie dažnai yra be patirties, tačiau tikrai jautrūs ir mylintys vaikus. O dėl saugumo, manau, jį neigiamai veikia organizaciniai dalykai, o ne ten dirbantys pedagogai“, – teigiama gautoje informacijoje.

Realiai, tas įvykis galėjo taip pat tragiškai baigtis, nes vaikas buvo bent 10 minučių nuo darželio, ant važiuojamosios dalies, už staigaus posūkio! Kai nunešiau vaiką į darželį, jo jau ieškojo verkiančios auklėtojos

Ši istorija nutiko beveik prieš metus, žiemos metu, apie 17 valandą. Mama važiavo pasiimti savo vaiko iš darželio, kai už staigaus posūkio teko staigiai stabdyti automobilį, nes ant važiuojamosios kelio dalies staigiai išdygo vaikas, kuriam, kaip teigiama, taip pat buvo tik kiek per 2 metus. „Iš pradžių net nepagalvojau, kad tai darželio vaikas, nes apie tokius atvejus nežinojau iki tol, dairiausi jo tėvų aplink, bet supratau, kad daugiau suaugusiųjų nėra. Išlipus pamačiau kad vaikas matytas, kad jis iš Lauko darželio. Realiai, tas įvykis galėjo taip pat tragiškai baigtis, nes vaikas buvo bent 10 minučių nuo darželio, ant važiuojamosios dalies, už staigaus posūkio! Kai nunešiau vaiką į darželį, jo jau ieškojo verkiančios auklėtojos, tačiau vadovybė manęs nėra nei karto paklaususi apie šią istoriją, kur ir kaip vaikas rastas ar panašiai“, – pasakojo mama.

Po šio įvykio ji ilgai galvojo, ar saugu bus antram vaikui, kuriam balandį suėjo 2 metai, lankyti šį darželį, nes jis iš tų vaikų, kurie mėgsta būti vieni ir gali „nuklysti", ir jam reikia priežiūros. „Buvome užtikrinti, kad iš tos istorijos čia visi pasimokė ir kad dabar jau bus kitaip. Beje, iki to laiko darželyje tvoros išviso nebuvo. Taigi, pasakėme tuometėms auklėtojoms, kad vaikas mėgstantis klaidžioti, kad užtikrintų saugumą. Buvo pasakyta, kad viskas bus užtikrinta ir nėra ko nerimauti. Tačiau po gero mėnesio auklėtojų komanda kardinaliai pasikeitė, o vyrui atėjus į darželį jį pasitiko darželio vadovė su „nenorime gąsdinti, tačiau vaikas buvo kiek nuklydęs“ ir jį parvedė į darželį svetimi Pučkorių regioną lankę žmonės“, – teigiama gautoje informacijoje.

Anot šaltinio, ši istorija buvo nupiešta taip, kad emocijos apimti tėvai patikėjo, jog nieko nenutiko, bet namuose suprato, kad pasakymo „nieko nenutiko“ neužtenka: „Pirma, šalia yra upė, antra – svetimi žmonės parvedė vaiką. O jei tai būtų negerų ketinimų vedini žmonės? Iš vadovybės aiškaus situacijos nubrėžimo ir ką jie ruošiasi daryti kad užtikrintų, jog situacija nepasikartotų – tokio laiško iš jų negavome, todėl griežtą laišką teko rašyti mums patiems. Su klausimais: kiek tokių atvejų buvo (nes žinojom jau du), kas bus padaryta? Dėl kiek buvo – buvo pasakyta, kad tai darželio konfidenciali informacija. Dabar atrodo keista, juk kalbame apie vaiko saugumą. Į klausimą, kas bus padaryta su aiškiai pasakyta mintimi, kad pagaliau reikia įrengti tvorą – buvo aiškinimai, kad tvorą įrengti yra problematiška, bet jei mes taip prašome tai bus padaryta skubos tvarka. Dar buvo kažkokie nurodymai auklėtojams, kažkiek verčiama ant jų kaltė, nors pasikartosiu – auklėtojai yra nuostabūs ir mylintys vaikus, o problema mano nuomone yra struktūroje, ne juose“.

Manau, kad pats darželis turi atsakyti į šiuos klausimus ir spręsti problemą iš esmės, o ne didinant tvorą 5 centimetrais ar dėti pritraukėję prie durų. Kad ir kokia graži idėja už to stovi, saugumas yra esminė darželio funkcija

Pasak jos, jų vaikas daugiau nepabėgo (tai įvyko balandžio mėnesį), tačiau dabar, vėl skaitant apie tokį patį jau trečią atvejį, išgyvena kartu: „Tai labai panašios situacijos kurios kažkokių laimingų atsitiktinumų vedamos baigėsi laimingai. Man jis atrodo panašus, nes tėvams kaip ir mums buvo glaistoma, kad nieko baisaus nenutiko, nors iš tikrųjų – nutiko neaišku kas. Nesu gandų mėgėja, nors girdėjau jų daug, todėl nesakysiu kad ar vieninteliai, ar nevieninteliai trys atvejai, kurie nutiko darželyje. Manau, kad pats darželis turi atsakyti į šiuos klausimus ir spręsti problemą iš esmės, o ne didinant tvorą 5 centimetrais ar dėti pritraukėję prie durų. Kad ir kokia graži idėja už to stovi, saugumas yra esminė darželio funkcija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)