– Ne paslaptis, kad tėvai, o dažniausiai mamos, kol vaikas mažas, prie jo persirenginėja, prausiasi ir pan. Nuo kada tėvams prie vaiko nebederėtų vaikščioti nuogiems?

– Yra šeimų, kur nuogumas praktikuojamas visą laiką. Ir nors nudistų kultūra savaime nėra blogai, vaikui tai gali sukelti problemų, kai jis atsidurs tarp savo bendraamžių, kurie prie to nepratę. Jei tėvai nėra nudistai, vaikui apie nuogumą reikia aiškinti taip, kad jis dėl to nepatirtų traumų su bendraamžiais. Vaikas visiškai aiškiai suvokia savo lytį būdamas jau trejų metų. Tokio amžiaus jis supranta, kad nuogumas yra kažkas ypatingo, kad ne visada jį reikia matyti ir demonstruoti. Žinoma, toks suvokimas neateina per vieną dieną. Tai, kas yra lytis ir nuogumas, pradeda formuotis nuo pusantrų metų.

– Tai nuo trejų metų vaikas jau neturėtų matyti mamos ar tėčio nuogų?

– Vaikas turi matyti apsirengusią motiną, išskyrus krūtį, nuo savo pirmos dienos. Ir apsirengusį tėvą.

Bet yra mamų, kurios drąsiai maudosi su savo mažyliais...

– Nematau čia nieko gero. Ypač jei tai daroma su priešingos lyties vaiku. Lygiai tą patį galiu pasakyti ir apie ilgą žindymą. Aš suprantu, kad motinos pienas suteikia vaikui pasyvų imunitetą ir apsaugo nuo persirgtų mamos ligų. Žinoma, tai yra gerai. Bet tam, kad jis gautų motinos pieną, nebūtina jo žindyti. Jeigu yra žindomas trejų metų amžiaus berniukas, jis jau labai aiškiai suvokia krūtį kaip seksualinį objektą. Šitaip galima padaryti nepataisomą žalą jo seksualumui.

Kokią?

– Visų pirma – pasibjaurėjimą. Joks berniukas nesvajoja apie mylėjimąsi su savo motina. Įsivaizduokime, nei iš šio, nei iš to, mama apnuogina savo krūtį. Vaikas supranta, kad mato kažką uždrausto. Jis patiria vidinį konfliktą: kodėl man pateikia tą krūtį? Mamos krūtis niekada neprilygs jo būsimos partnerės krūtims, kurios bus jaunesnės ir dailesnės.

Mama maudosi su vaiku

Ar ilgai žindomos mergaitės irgi patiria žalą?

– Mergaitėms poveikis yra mažesnis, bet tam tikras vidinis konfliktas vis tiek bus, nes ji irgi nesuvoks, kodėl mato tai, ko negalima rodyti. Koks tikslas tokių veiksmų? Kodėl mama apsinuogina? Ar taip reikia daryti? Kokiomis sąlygomis galima apsinuoginti? Aš neabejoju, kad motinos pienas yra labai gerai, bet manau, kad net ir ginekologai pasakytų, jog žindyti ilgiau nei vaikui sukanka metai nevertėtų.

O kaip dėl miego su vaiku? Ar tai daro kokią nors įtaką seksualiniam vaiko vystymuisi?

– Žinoma. Ir tik neigiamą įtaką. Vaikas nuo pirmų dienų turi turėti savo lovą ir ta lova turi greitai atsidurti kitame kambaryje. Geriausia, kad tai įvyktų tarp metų ir dvejų. Kuo ilgiau delsite, tuo bus sunkiau. O miegoti mamai reikia ne su vaiku, o su savo mylimu vyru. Ir ne tik mylėtis, nors tai irgi labai svarbu, bet ir tiesiog miegoti, apsikabinti, džiaugtis fiziniu artumu be sekso. Vaikas turi žinoti, kad tėvai miega dviese. Mes vaikui neafišuojame, kad dabar mylėsimės. Ne, to vaikas neturi girdėti, bet apie kasdienį fizinį kontaktą tarp tėvų vaikas turi žinoti, kad jie pasibučiuoja, apsikabina, kad miega vienoje lovoje. Kad būdami dviese, jie skiria save vienas kitam. Iš to atsiras ir vaiko supratimas, kaip jam reikia gyvenime daryti.

O kaip dėl nuogumo viešose vietose? Jei mama vedasi sūnų į baseiną ir eina kartu su juo į moterų persirengimo erdvę...

– Nauda iš pasiplaukiojimo yra neabejotina. Bet ji bus gerokai mažesnė, nei žala, kurią patirs dėl to, ką ten pamatys. Jei tai berniukas, jis matys įvairias moteriškas nuogas figūras ir ims suprasti, kad ne visų moterų kūnai yra gražūs. O jam kaip tik reikia turėti svajonę, koks gražus yra nuogas mylimos moters kūnas. Priešingu atveju gali nutikti taip, kaip vienam mano klientui – jis galėdavo mylėtis su moterimi tik užsimerkęs, nes, jei atsimerkdavo, jam pasidarydavo bjauru.

O mergaitėms persirenginėti su mama nieko blogo?

– Viskas priklauso nuo mūsų požiūrio. Dėl mergaičių yra svarbesnis kitas aspektas – nors tokio amžiaus mergaičių krūtinė dar nesimato, jeigu ji drovisi, tėvai turėtų uždėti vientisą maudymosi kostiumą.

Vis dėl to, jei vaikas pamatė mus nuogus duše ar persirenginėjant, kaip jam paaiškinti, kas yra lyties organai ir kam jie skirti?

– Vaikai darželyje jau nuo trejų metų stebi vienas kitą, nori pasižiūrėti, kaip kas vyksta, klausia, bando pačiupinėti. Šiems klausimams reikia pasiruošti, pasakyti, kad yra skirtingi kūnai, yra vyrai ir moterys, vyrai turi tokį daiktą, moterys – tokį. Galima paaiškinti ir daugiau. Kad vyrui užaugus, pas jį atsiranda gyvos ląstelės, kurios patenka į moters kūną ir iš to gimsta kūdikis. Įmanoma apie tai kalbėti. Jei nepavyksta rasti informacijos, galima ateiti pas specialistą.

Seksologas Viktoras Šapurovas
Jau nekalbu apie tai, kaip reaguotų trejų metų mergaitė pamačiusi nuogą tėvą. Jo lyties organai jai atrodys neadekvačiai dideli ir agresyvūs. O tai visai nenaudinga

Tai kaip vis dėl to reaguoti, jei vaikas tave pamatė nuogą? Susigėsti? Apsimesti, kad nieko ir nebuvo?

– Susigėdijimo reakcija įvyks savaime. Reikėtų tiesiog apsirengti ir tiek. Vaikas gali paklausti, kas čia, reikia paaiškinti. Bet mes turime elgtis taip, kad tokių situacijų nebūtų. Nėra normalu, kad vaikas mato mus nuogus, bet tai nėra ir katastrofa. Vaikui iš to nebus jokios naudos. Užaugęs jis turi grožėtis priešingos lyties kūnu. Jau nekalbu apie tai, kaip reaguotų trejų metų mergaitė pamačiusi nuogą tėvą. Jo lyties organai jai atrodys neadekvačiai dideli ir agresyvūs. O tai visai nenaudinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (352)