Švedija turi tik vieną minusą – oras ten dar blogesnis nei Lietuvoje (birželio pabaigoj vakarais labai norėdavosi pirštinių!). Bet visa tai – vos kelių dienų viešnagės apibedrinimai, apie Švediją ir ypač švediškas gyvenimo su vaikais taisykles kur kas giliau ir išsamiau papasakoti gali tą šalį realiai pažįstantis žmogus. O tai yra Milda Tylaitė, doktorantė, Linos ir Gretos tandemo mama, šeštus metus gyvenanti Stokholme, ir jos specialusis interviu Pterodaktiliui:

– Kažkada „ant bangos“ buvo prancūziškas auklėjimas, dabar vis dažniau matau rašant apie ypatingus danų vaikus, o koks, tavo akimis, yra švediškas auklėjimas? Kokias vertybes ir savybes jiems svarbu ugdyti ir kaip jie tai daro?

– Sunku įvertinti, ar yra kažkoks specialus švediškas vaikų auginimo būdas, bet galiu pasidalinti pastebėjimais, kurie tik atvažiavus į Švediją (ir dar neturint vaikų) buvo labai netikėti, o dabar atrodo visiškai natūralūs:

  • Tėčiai užsiima su savo vaikais. Visur tėčiai, daugybė tėčių. Dalis, sutinkami darbo metu – akivaizdžiai tėvystės atostogose. Dalis – su vaikais užsiima vakarais ar savaitgaliais. Dalis, su vaikais užsiimantys kas antrą savaitę, akivaizdžiai išsiskyrę su savo vaikų mamomis, tačiau ne su vaikais.
Vaikai Švedijoje
Milda Tylaitė
Visur tėčiai, daugybė tėčių. Dalis, sutinkami darbo metu – akivaizdžiai tėvystės atostogose. Dalis – su vaikais užsiima vakarais ar savaitgaliais
  • Vaikai eina į lauką. Taškas. Oras nesvarbu. Svarbu tinkama apranga! Gryno oro ir judėjimo būtinybė vaikams diegiama nuo pirmųjų dienų.
  • Prieš vaikus niekada nekeliamas balsas, nenaudojama fizinė jėga. Prieš kokius penkerius metus pirmą kartą teko matyti tokį vaizdelį – prie parduotuvės kokių 3–4 metų vaikas klykia, žviegia, krinta ant žemės ir daužosi, kažko reikalauja. Už kokių 5 metrų stovi mama lediniu veidu ir laukia. Nedaro nieko. Po kiek laiko prieina prie vaiko, atsitupia, ramiai pasako, kad klykdamas vaikas nieko negaus, dar paaiškina, kad jau laikas nusiraminti ir eiti. Vaikas dar paklykia, pasipiktina, ir galiausiai nusiramina, abu nueina. Tuo metu tas vaizdelis sukėlė nemažą pakraupimą, o dabar suprantu, kad tai buvo vaiko auklėjimas. Dabar savo didžiajai patys turbūt po 5 kartus per dieną pakartojame, kad, jei nori kažką gauti ir kad su tavimi gražiai elgtųsi, ir pati turi taip su kitais elgtis. Esu kažkur skaičius, kad vaikai empatijos iki kokių 4 metų dar tiesiog negali jausti, bet, kad ir kaip būtų, ir mūsų trimetė, ir jos darželio draugai moka ir dalintis, ir vienas kitam padėti, o kartais net susiderėti.
  • Vaikas yra lygiavertis bendruomenės, kompanijos, šeimos narys. Ne ta prasme, kad vaikas sprendžia, o ta prasme, kad su vaiku elgiamasi pagarbiai: jei vaikas kažką sako, jo išklausoma; jei vaikas dalijasi kažkuo jam svarbiu, tas yra įvertinama, ir t.t.
  • Visi vaikai yra lygūs. Švedijoje laikoma blogu tonu akcentuoti vaiko gebėjimus ar apskritai bet kaip lyginti vaikus. Dėl to pati esu keletą kartų atsidūrusi nepatogioje situacijoje. Pavyzdžiui, kartą tiesiog pasigėrėjau vienu Linos grupioku, kuris vos sulaukęs metukų jau šnekėjo pilnais sakiniais, o jo mama sutriko, sumurmėjo, kad visi vaikai skirtingi, ir labai aiškiai leido man suprasti, kad padariau baisų netaktą. Kita vertus, užuot koncentravusis į gebėjimus, darželyje labai svarbu, kad vaikas gebėtų integruotis į savo bendraamžių grupę, ir bet koks didesnis nenoras ar negebėjimas tą padaryti iškart yra komunikuojamas tėvams kaip tam tikra problema.
Vaikai Švedijoje
  • Tėvai vengia girti vaikų rezultato, ypač jei tas rezultatas – visiškas šlamštas. Pavyzdžiui, vaikas atneša savo visiškai klaikų piešinį – mama, žiūrėk, kaip nupiešiau! Mama atsako – oho, tikriausiai buvo labai smagu piešti! O juk tai puikus elgesio modelis – nesukuri vaikui iliuzijų, kad jis yra kitas Picasso, bet ir džiaugsmo piešti neatimi. O ką čia žinai, gal iš tikrųjų tas vaikas yra kitas Picasso.

Švedo idealas tikriausiai yra neišsišokantis, į savo socialinę grupę gerai integravęsis žmogus. Švediškas auklėjimas, atitinkamai, kuria tokį žmogų.

– Švedija, bent mano galvoje, turi įvaizdį kaip tobula šalis vaikams ir juos auginantiems žmonėms. Kiek, tavo manymu, čia yra tiesos? Kokie dalykai, kalbant apie vaikus, Švedijoje tau labiausiai patinka? Ką rekomenduotum tuojau pat perkelti į Lietuvą, kad gimstamumas klestėtų, o tėvai ir vaikai būtų švediškai laimingi?

– Vežimėliams tinkamus šaligatvius. Juokauju! Jei rimtai, Švedija myli vaikus ne žodžiais, o darbais: apmokamos tėvystės/motinystės atostogos trunka metus, o po to gaunamas nemokamas darželis. Vaikai serga – tėvai juos prižiūri pamainomis, o vadovai darbe (ypač tėčių vadovai) tą supranta ir pareiškimų, kad vaikus žiūrėti yra mamų reikalas, nebūna. O kur jau čia bus, kai patys vadovai namie su sergančiais vaikais sėdi. Mažiukus į darželį išleisti nebaisu – viena auklėtoja gano tik 5 vaikus, o atlyginimai darželiuose pakankamai geri, kad ten dirbtų žmonės, kuriuos tas darbas iš tiesų džiugina. O tada ir visuomenės požiūris – vaikai visur laukiami, mieste daugybė vežimėlių, kavinėse visada atsiranda specialios kėdutės vaikams. To labai pasigendu Vilniuje. Esu bandžiusi Vilniaus centre ieškoti, kur pakeisti sauskelnes… O Stokholme net mūsų vietinė kepyklėlė turi vystymo stalą.

Lietuvoje labai mėgstama pabrėžti, kad vaikų auginimo sąlygos – pačios geriausios Europoje. Bet juk tai tik ilgos vaiko auginimo atostogos – o ką su tuo vaiku daryti, kai jam sueina dveji? Jau jis užaugintas? O ir mamai iškristi iš darbo rinkos dvejiems metams tikrai ne į naudą. O dar išmokų lubos… Švedijos sistema, kurią galima apibendrinti kaip darželis + pasidalintos vaiko auginimo atostogos + (daugumos) darbdavių mokamos kompensacijos vaiko auginimo atostogų metu sukuria (daug labiau) subalansuotą vaikų auginimo aplinką.

Vaikai Švedijoje
Milda Tylaitė
Kol dar nebuvo gimusi mūsų mažoji, dažnai su didžiąja važiuodavome į Astrid Lindgren muziejų (Junibacken); šį užsiėmimą, manau, greitai atnaujinsime

– Kokias vietas rekomenduotum aplankyti Stokholme su vaikais? Kur pati dažniausiai lankaisi su savo merginomis savaitgaliais ir kitu laisvu laiku?

– Prastas iš mūsų šeimos turistinis gidas. Kasdienybė, manau, ne itin skiriasi nuo bet kurios mažus vaikus auginančios šeimos dienų – išeiname dažniausiai tik į žaidimų aikštelę ir kavinę (kava tėveliams, sultys drakonams), vasarą vaikai taškosi netoliese esančiame lauko baseine. Dar pamažu jaukinamės dviračius – koks puikus išradimas tos vaikiškos kėdutės! Kol dar nebuvo gimusi mūsų mažoji, dažnai su didžiąja važiuodavome į Astrid Lindgren muziejų (Junibacken); šį užsiėmimą, manau, greitai atnaujinsime. Apskritai Stokholme, jei yra noro, esama daugybės puikių vietų vaikams pagal jų interesus: viena kolegė su sūnumi jau turbūt trejus metus kiekvieną savaitgalį važiuoja į traukinių muziejų; didesniems vaikams (ir suaugusiems) labai patinka netoli miesto centro esantis atrakcionų parkas Gröna Lund, taip pat ir Rumšiškių bei zoologijos sodo hibridas Skansen.