Geležies trūksta ir visavalgiams

Anot medikės, dar besilaukianti moteris turėtų atidžiai sekti savo mitybą. „Didžiausia rizika yra dėl geležies atsargų arba vitamino B12. Motina turi stebėti ir, jei negali šių medžiagų gauti su maistu, turėtų vartoti maisto papildus. Nėštumo metu vaisius jų pasiima tiek kiek reikia iš motinos. Jei mama vegetarė, tų maistinių medžiagų pakanka, jei veganė – dažnai trūksta“, – pasakojo gydytoja.

Gydytoja Justė Parnarauskienė
Europos ir Amerikos pediatrų draugijos rekomenduoja pradėti primaitinti ne nuo daržovių, o nuo grūdinių kultūrų ir mėsos

Ji pastebi, kad geležies trūkumą dažnai junta net ir įvairų maistą valgančios nėščiosios. O vegetarės ir veganės patenka į dar didesnę rizikos grupę. „Viskas priklauso nuo to, kaip ilgai mama taip maitinasi. Visavalgiams B12 vitamino atsargų užtenka maždaug 10 metų, jei prieš pat nėštumą mama pradėjo laikytis veganinės mitybos, B12 vitamino trūkti neturėtų, o geležies trūkumas dažnai būna ir visavalgiams“, – tvirtino specialistė.

Veganinė mityba ir alergija

Pradėjus vaiką primaitinti svarbu užtikrinti, kad jis gautų visas reikiamas maisto medžiagas. „Nesvarbu, kaip vaikas yra maitinamas, svarbu, kad jis gautų visas reikalingas medžiagas. Reikia pabrėžti, kad primaitinimas yra pradedamas, nes tiek motinos piene, tiek vaiko organizme baigiasi geležies atsargos. Jos sumažėja tiek, kad gali pasireikšti ir anemija. Todėl dabar Europos ir Amerikos pediatrų draugijos rekomenduoja pradėti primaitinti ne nuo daržovių, o nuo grūdinių kultūrų ir mėsos. Būtent mėsa turi būti viena pirmųjų“, – pasakojo medikė.

Nors daugelis veganų teigia, kad, pakeitus mitybą, išnyko daugybė odos problemų, pasak gydytojos, net ir mėsos nevalgantys vaikai gali turėti alergijas. „Iš tiesų dažniausiai alergizuoja gyvūninės kilmės baltymai – kiaušiniai, karvės pienas, tačiau pasitaiko alergija ir augalinės kilmės produktams – kviečiams, daržovėms, citrusiniams vaisiams. Jei vaikas turi polinkį alergijai, kad ir kaip maitinsis, ji gali išsivystyti. Nuo to nė vienas nėra apsaugotas. Jei iš mitybos pašalinami gyvūninės kilmės produktai, alergizuojančių produktų sąrašas sumažėja. Bet yra vaikų, kurie alergiški ir riešutams, ir sojai, ir sezamui. Tai yra vieni iš pagrindinių baltymų šaltinių veganinėje ir vegetarinėje mityboje“, – teigė dietologė.

Pavojinga vaikams ir paaugliams

Dar vienas stiprus veganų argumentas – pradėjus taip maitintis, sustiprėjo vaikų imuninė sistema ir serga jie kur kas mažiau. Anot gydytojos, imuninė sistema yra stipri, jei užtikrinamas visų maistinių medžiagų poreikis. „Imunitetui stiprinti yra itin svarbus vitaminas C. Jis yra augaliniuose produktuose. Jei vaikas maitinamas tik mėsa ir negauna nei vaisių, nei uogų, nei daržovių, jis vitamino C ir neturės, todėl be abejo polinkis infekcijomis gali būti didesnis. Valgantys daugiau augalinio maisto, vitamino C gauna daugiau. Be to, yra tam tikros infekcijos, kurios plinta tik su gyvūninės kilmės produktais, tokios kaip salmonelės. Natūralu, kad jei jų nevalgai, neužsikrėsi. Bet tam tikros daržovės bei vaisiai taip pat turi infekcijų, kurios gali būti perneštos į organizmą. Pavyzdžiui, toksoplazmozė plinta per nešvarias daržoves. Todėl vienareikšmiško atsakymo – ar veganinė mityba užtikrina stiprų imunintetą – nėra“, – tvirtino medikė.

Gydytoja Justė Parnarauskienė
3–5 metų vaikai ir taip yra itin išrankūs maistui. Jei jų pasirinkimą dar labiau sumažinsime, jiems atsiras didelis reikiamų medžiagų trūkumas

Anot jos, veganinė mityba yra pavojinga mažiems vaikams ir paaugliams. „3–5 metų vaikai ir taip yra itin išrankūs maistui. Jei jų pasirinkimą dar labiau sumažinsime, jiems atsiras didelis reikiamų medžiagų trūkumas. Kita rizikos grupė – paaugliai. Ypač mergaitės pradeda staigiai maitintis vegetariškai ar veganiškai, bet nesusibalansuoja viso mitybos raciono. Jos atsisako mėsos, žuvies, pieno produktų, ir valgo tik salotas arba pasilieka ties saldumynais“, – pasakojo gydytoja.

Pasak jos, būtina stebėti, ką vaikas valgo. „Veganinė mityba yra labai griežta, todėl reikia žiūrėti, ar vaikas tikrai suvalgo viską, kas paduodama. Dar griežtesnių mitybų – tokių kaip žaliavalgystė, fruktovalgystė, ar dar kitokių – nerekomenduojama. Vaikas tiesiog nesugebės suvalgyti reikiamo kiekio maisto, nes fiziškai tiek netilps į skrandį, o jo reikia daug daugiau, norint pasisavinti reikiamą medžiagų kiekį“, – sakė dietologė. Apibendrindama ji pabrėžė, kad jei vaiko racione vyrauja tik du ar trys maisto produktai, mityba nėra įvairiapusiška ir nebus užtikrinti visi poreikiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)