Neglostyk pilvo

„Tai nėra teisybė, atvirkščiai, esant nėščiai reikia kuo daugiau glostyti pilvą, myluoti ir pan., net psichologai pataria dažniau apkabinti, kalbinti ir šitaip pradėti kontaktą su kūdikiu“, – sakė gydytoja.

Gydytoja Kristina Kubilienė
Aš manau, kad gimdymas yra pakankamai intymus dalykas ir man atrodo, kad ryšys būtų artimesnis, jei vyras to nematytų

Nedėk sauskelnių

Sauskelnių blogybė, anot gydytojos, yra nebent ta, kad paskui vaikus būna sunkiau pripratinti prie puoduko. „Jau seniai paneigti mitai dėl to, kad sauskelnių nešiojimas daro kokią nors neigiamą įtaką fizinei sveikatai. Buvo užuominų, neva dėl tvyrančios šiltos terpės nukenčia vyrų vaisingumas, bet lygiai tokia pati terpė yra ir paprastuose vystykluose. Taigi didžiausi fiziniai negalavimai dėl sauskelnių tėra iššutimai, žaizdelės. Bet galiausiai tėvai atsirenka tinkamiausias, kurios neerzina vaikų odos“, – pasakojo medikė. Ji pridūrė, kad nereikėtų pasiduoti madai ir pulti pirkti brangias ekologiškas sauskelnes. „Daugelis mamų pasakojo, kad jos lygiai taip pat sukelia iššutimus kaip ir paprastos“, – sakė gydytoja.

Anot jos, kuo ilgiau vaikai vaikšto su sauskelnėmis, tuo sunkiau pripratinti prie puoduko. „Anksčiau sakydavo, kad iki pusantrų–dvejų metų vaiką reikėtų atpratinti daryti į kelnes. Dabar raidos specialistai teigia, kad vaikas iki 3 metų turi išmokti atlikti visus reikalus į puoduką. Amžius prailgintas. Bet viskas priklauso nuo tėvų sąmoningumo. Jei vaikams yra nuolaidžiaujama, norisi ramios galvos, tas laikas ir prasitęsia“, – svarstė medikė.

Maitink kas tris valandas

Jei kūdikis valgo mamos pieną, kuris yra lengviau virškinamas, anot medikės, valgyti jam reikėtų tuomet, kada nori, ir tiek, kiek nori. „Jei tai yra mišinys, jo formulė yra kitokia, kad ir kaip artintų prie mamos pieno, jis virškinamas sunkiau, todėl turėtų būti trijų valandų tarpas. Jei kūdikis suvalgo tik pusę reikiamo kiekio, gal jis užsimanys valgyti ir greičiau, bet jei suvalgo pilną normą, tikrai turėtų būti fiksuotas tarpas“, – teigė gydytoja.

Nemaitink naktį

Anot medikės, viskas priklauso nuo vaiko amžiaus. „Jei tai kūdikis, kuris valgo tik mamos pieną, tegu valgo ir naktį. Bet jei kalbame apie 8–9 mėnesių vaiką, kuris dienomis jau turi tris pagrindinius maitinimus, dar prieš miegą išgeria mišinio, tai naktį jau turėtų būti sotus ir nebevalgyti. Nerekomenduojama maitinti tokio amžiaus vaikų, nes nuo to būna tik blogiau: atsiranda refliuksas, neramiai miega, nori šlapintis, pilnas skrandis“, – pasakojo gydytoja. Ji pastebi, kad naktiniams valgytojams po kelių metų atsiranda didesnė rizika dantų kariesui. „Jei vaikas jau turi pirmus dantukus, saldus pienas ar mišinys, kenkia. Saldi terpė burnojo skatina karieso atsiradimą, be to, vyksta virškinimas, rūgštys kyla į gerklę ir skatina ėduonį“, – priežastis, dėl kurių nerekomenduojama maitinti naktį vardijo medikė.


Maitinančios mamos turi valgyti riebų ir sotų maistą

Gydytoja sako, kad tai yra vienas iš tų patarimų, kurių klausyti tikrai nereikėtų. „Riešutai, chalva, karvės pienas tėra didžiausia baltymų ir angliavandenių bomba. Dėl tokios mamų mitybos tenka matyti daug išbertų vaikų. Mamos pienas gaminasi nepriklausomai nuo valgomo maisto pobūdžio. Krūtys palaiko tiesioginį ryšį su smegenimis. Jos gauna signalą iš smegenų, jei kūdikis dažnai žindomas, kad reikia pieno gaminti daugiau. Jei retai žindomas, iš smegenų ateina kitoks signalas. Laktacija yra reguliuojama tam tikrų receptorių smegenyse. O maisto įtaka yra nulinė, ji tik didelis alergenas“, – tvirtino specialistė.

Duok karvės pieno

„Žinoma, kad nuo kūdikystės karvės pienas nėra gerai, nes dabar žmonės yra truputį kitokie, organizmai iškreiptai reaguoja į aplinką. Anksčiau alergijų buvo mažiau, o ir pievos, ir karvės, ir jų pienas buvo kitoks. Dabar karvės pienas gali sukelti laktozės netoleravimą, alergiją. Bet būna visko. Ypač kaimuose mamos maitina karvės pienu ir nieko neatsitinka. Ką daryti, jei žmogus neišgali nusipirkti gero mišinio, perka kokį nors prasčiausią ir būna dar blogiau. Tai geriau jau grįžti prie karvės pieno nuo pusės metų ir nieko tam vaikui nenutiks“, – sakė gydytoja.

Duok vaikui lašinių

Anksčiau juos naudodavo vietoj šiandienių kramtukų. Gydytoja sako, kad dėl to nieko blogo nemato, tik reikia būti atsargiems, kad vaikas neužspringtų. „Vaikas tų lašinių nesuvalgys ir tikrai neatkąs, o kiek ten pažįs, pakramtys, organizmui nieko blogo nepadarys. Kiek tenka klausinėti tėvų, kai kurie duoda pakramtyti lašinių ir nė vienam dėl to virškinimas nesutriko. Žinoma, mama turėtų būti šalia ir stebėti, kad vaikas nenurytų ir neužspringtų“, – sakė gydytoja.

Nenešiok ant rankų

Anot gydytojos, viskas priklauso nuo to, kokiame etape vaiką nešioji. Jei vaikas verkia, nes yra alkanas, jam ką nors skauda, gal kažką užsigavo, būtina paimti ant rankų ir nuraminti. „Aš esu už nešiojimą – kuo daugiau nešiosi, tuo daugiau vaikas bus emociškai saugesnis ir ramesnis. Be to, tas nešiojimo laikas labai trumpas: po metų kitų norėsis panešioti, o nebebus ką“, – šypsojosi medikė.

Nemiegok kartu su vaiku

Anot K.Kubilienės nei anksčiau, nei dabar nepatariama miegoti su vaiku vienoje lovoje. „Žinoma, kad mažiukai, kurie dar maitinami, gali miegoti šalia mamos, bet savo lovytėje. Ji gali stovėti šalia, o, nustojus naktimis maitinti, vaiką geriau migdyti kitame kambaryje. Jis geriau išsimiegos, jei jo netrikdys mamos kvapas, įvairūs tėvų garsai. Aš tikrai ne už tai, kad vaikas ir tėvai miegotų vienoje lovoje“, – sakė gydytoja.

Primaitink nuo 4 mėnesių

„Nors žindymo specialistai rekomenduoja iki 6 mėnesių nieko neįvedinėti, jie nėra gastroenterologai. Pastarieji rekomenduoja pradėti duoti maistą vaikui tarp 4–6 mėnesių. Įrodyta, kad kuo anksčiau įvedamas produktas, tuo geresnė alergijų prevencija jis yra. Kuo vėliau, tuo didesnė rizika, kad organizmas sureaguos netinkamai. Kita vertus, juk pradedame maitinimą ne lėkštėmis, o po truputį, tik paragauti, po vieną šaukštelį per dieną. Pilnais kiekiais vaikas ir pradės valgyti nuo pusmečio. Nuo keturių mėnesių ir tos mamos pieno būna mažiau, ir vaikui atsiranda kramtymo refleksas. Ir šaukštelį gali paimti“, – tvirtino gydytoja.

Spirito kompresai

Matyt, daugelis šiandien dar prisimena, kaip peršalus tekdavo miegoti su spirito kompresu. Bet, panašu, kad jau anuomet tai nebuvo tinkamas gydymo metodas. „Pamenu 1991 m. laikiau egzaminą. Gavau klausimą – temperatūros mažinimas – pasakiau – spiritinis kompresas ir gavau žemesnį įvertinimą. Netgi briliantinė žaluma yra negerai“, – teigė medikė. Anot jos, kūdikių odos absorbcinės galimybės yra didesnės, todėl spiritas, prasiskverbęs pro odą gali sukelti intoksikaciją. Lygiai dėl to paties atsisakyta ir briliantinės žalumos.

Gimdymas be vyrų

Gydytoja gerai prisimena laikus, kai vyrai nebuvo įleidžiami į gimdymo namus, o laukdavo prie langų, kad sužinotų, kas gi gimė. Anot jos, baimė, kad būsimas tėtis užkrės kūdikį infekcija, nebuvo priežastis, dėl kurios imtasi tokio draudimo. „Man įdomu, kaip ten paskui ta meilė būna tarp mamos ir tėčio – didesnė ar mažesnė. Aš manau, kad gimdymas yra pakankamai intymus dalykas ir man atrodo, kad ryšys būtų artimesnis, jei vyras to nematytų. Būna visokių situacijų – tėčiai alpsta. Tai gal geriau juos pakviesti tada, kai naujagimis yra sutvarkytas ir gražus, o ne aplipęs kraujais“, – retoriškai klausė medikė.

Cezario operacija

„Daugelis mamų šiandien nori tų Cezario operacijų, bet nežino, kad smegenų pažeidimų rizika yra didesnė. Be to, šitaip vaikas gimsta visiškai sterilus, nepraeina mamos gimdymo takais, kuriuose yra daug gerųjų bakterijų. Po operacijų gimę naujagimiai dažniau serga ir turi pilvo pūtimo problemų“, – sakė K.Kubilienė.

Šiltnamio sąlygos

„Visi dabar į tuos vaikus žiūri kaip į kažką, ką reikia lavinti nuo pat pirmų dienų. Mamos, bandydamos užkirsti kelią ligoms, juos perrengia, perspaudžia, „perlavina“. Pamiršta, kad mamos mokykla yra pati geriausia. Dabar vaikai auginami šiltnamio sąlygomis. Bet reikia leisti jam viską patirti – ir šaltą vandenį, ir karštą, ir sūrų maistą, ir saldų. Anksčiau niekas tų vaikų tiek nekontroliuodavo ir viskas būdavo gerai. Pareidavome purvini, pavalgydavome tai, kas padaryta“, – pasakojo gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (393)