Kainuoja daugiau nei suaugusiojo

Atlikėja ir dviejų vaikučių mama Ineta Puzaraitė-Žvagulienė pasakojo, kad dažniausiai vaikų gimtadienius švenčia namuose, bet būtinai su visais privalomais atributais: personažai, batutai, balionai. „Turime didelį kiemą, todėl ruošiame šventę namuose. Mūsų labai didelė šeima, reikia daug erdvės, kad visi sutilptų. Kol kas žaidimų kambarių dar nesirinkome, bet, manau, teks“, – sakė dainininkė. Kiekvienas vaikų gimtadienis Žvagulių namuose būna teminis. „Barborai darėme burbulų temą, sesuo savo mažylio gimtadienį ruošė arbūzų tema. Fantazijos nestokojame“, – šypsojosi pašnekovė. Paklausta, kiek gi išleidžia pinigų tokioms šventėms, Ineta sutiko, kad dažnai vaiko gimtadienis kainuoja daugiau nei suaugusiojo.

Renata Jampolskė su dukra
Renata Jampolskė
Dukrytės Viltės gimtadienis mūsų šeimoje yra didžiausia šventė. Nešvenčiame mano gimtadienio, retai kada švenčiame Mariaus, bet Viltės pirmas ir antras buvo grandioziniai

Su ja sutiko ir aktoriaus Mariaus Jampolskio žmona Renata. „Dukrytės Viltės gimtadienis mūsų šeimoje yra didžiausia šventė. Nešvenčiame mano gimtadienio, retai kada švenčiame Mariaus, bet Viltės pirmas ir antras buvo grandioziniai – apie 40 žmonių, balionai, animatorė (pirmąjį nebuvo, bet per antrąjį – buvo net dvi). Abu buvo teminiai, pirmas – balionų tema, antras – katinėlių. Jau pradėjome ir apie trečiąjį galvoti. Žiūrėsime, ko ji pati norės“, – pasakojo Renata. Kiekvienas gimtadienis neapsieina ir be dovanų. Bet Jampolskiai savo dukrytei dovanas dalina palaipsniui. „Kadangi labai daug dovanų, dalijome jas kas antrą, kas trečią dieną. Norėjome, kad vaikas kiekviena jų pasidžiaugtų“, – sakė jaunoji mama.

Sūnui – sąskaita banke

Kiek kitokią nuomonę apie dovanas pateikė atlikėja Baiba Skurstene-Serdiukė, kuri už poros mėnesių švęs savo sūnaus pirmąjį gimtadienį. Anot jos dovanos nėra svarbiausias dalykas, bet ji už tai, kad jei jau kas nors nori ir gali dovanoti, verčiau tą darytų pinigais. „Per krikštynas nespėjau to padaryti, bet planuoju atidaryti sūnui sąskaitą ir dėti ten visus pinigus. Žaislai yra smagu, bet jie greitai atsibosta. Be to, visi žinome, kad viskas kainuoja – mokslai ir kita, todėl kas kiek gali, kas kiek nori, turės progą prisidėti prie mūsų vaiko ateities“, – sakė Baiba.

Ji prisipažino jau galvojanti apie pirmąjį sūnaus gimtadienį. „Jau planuojame šventę, galbūt pasirinksime kokį nors žaidimų kambarį. Žinau, kad jis dar per mažas, kad suprastų, bet bent jau nuotraukas vėliau galės pažiūrėti, pasidžiaugti“, – pasakojo atlikėja, prieš kelias savaites atšventusi sūnaus krikštynas.

Žinoma mama sutiko, kad vaikų šventės išties atsieina brangiai. „Labai brangu. Pirmiau maniau, kad užteks 200–300 eurų, bet tikrai ne. Vien fotografas kainuoja nuo 300 eurų. O kur dar drabužiai, maistas, vieta. Mes nieko daug nedarėme, o suma išėjo nemaža“, – pasakojo Baiba.

Vaikų šventėms – ir 1000 eurų

Žaidimų kambario „Minimukų Namukai“ įkūrėja Ina Zinkevičienė pasakojo, kad vaikų šventės kaina gali svyruoti nuo 200–300 eurų iki 1000 ir daugiau. „Tėvelių poreikiai būna įvairūs, vieni pasiima tik salę, o visa kitą ruošia patys, kiti viską patiki mums – ir dekorą, ir vaišes, ir fotografą, ir personažus. Tuomet patys ateina tik kaip į šventę, pailsėti, pabūti kartu su vaikais. Šventės pabaigoje susirenka dovanas ir iškeliauja laimingi namo. Yra tėvelių, kurie ateina ir sako, kad jų biudžetas neribotas, jie tiesiog nori gražios šventės, tuomet ruošiame ir spektaklius, samdome vedėjus, profesionalius fotografus“, – pasakojo specialistė.

Vaikų gimtadienių temos, anot jos, nesikeičia jau kelintus metus iš eilės. „Elza ir Ana iš Ledo šalies, pakalikas, neišeina iš mados fėjos, drugeliai, dabar dar patinka poniai iš filmuko „Mano mažasis ponis“, vyresniems – „Monstrų vidurinė“, vis dar superherojai – žmogus voras. Labai patinka lietuviškas personažas Kakė Makė“, – vardijo pašnekovė.

Pasak jos, žaidimų kambariuose vis dažniau švenčiami ne tik paaugusių vaikų gimtadieniai, bet vienerių jubiliejai. „Vaikas gal nieko ir neatsimins, bet pastebiu, kad tai labai svarbu tėvams. Ypač jei tai pirmas vaikas, arba pagrandukas. Jie labai stengiasi. Aš pati savo vaikams ruošiu šventes nuo pat pirmojo gimtadienio. Pirmąjį gimtadienį darėme kartu su krikštynomis, dabar tai irgi labai populiaru. Be to, vaikams smagu dalyvauti šventėse, net ir mažiukams. Jiems patinka. Jei tėveliai gali leisti mažesnę ar didesnę šventę savo vaikams – visada verta. Vaikai labai greitai išauga ir ateis laikas, kai jie nebenorės su mumis švęsti“, – sakė I.Zinkevičienė.

Liucina Rimgailė
Liucina Rimgailė
Man iššūkis yra, kaip padaryti tortą spalvingą ir sveiką

O koks gi gimtadienis be torto? Dažnai vaišes vaikų šventėms ruošianti Liucina Rimgailė pasakojo, kad pagrindinis tokių saldumynų akcentas yra spalvos. „Mamos stengiasi pasirinkti sveikesnius variantus – be cukraus ar pan., bet galiausiai viskas baigiasi cukrine mase, kur yra daug cukraus ir daug spalvų, nes vaikučiai to nori. Man iššūkis yra, kaip padaryti tortą spalvingą ir sveiką. Labai gerai čia pasitarnauja įvairūs smeigtukai – jie suteikia spalvų, bet nesugadina skonio“, – pasakojo Liucina.