Tėvai turėtų suprasti patys

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo Almanto Kranausko, įsakymo, nustatančio vaikų maitinimo organizavimo tvarką, vykdymo kontrolė bus tiek vidinė, tiek išorinė. „Prižiūrės tėvai, pedagogai bei sąmoningi ir pilietiški draugai. Taip pat visuomenės sveikatos specialistas, kuris nuolat dirba ugdymo įstaigoje, mokyklos bendruomenė ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba“, – sakė pašnekovas.

Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas
Sąmoningi tėvai turėtų patys suprasti, kad nesveiku maistu jie kenkia savo vaikui

Jei tėvai nesilaikys nustatytų taisyklių, jokios nuobaudos negresia, bet jie bus informuojami apie tai, kokia yra tvarka ugdymo įstaigoje. „Sąmoningi tėvai turėtų patys suprasti, kad nesveiku maistu jie kenkia savo vaikui“, – sakė A.Kranauskas.

Paklaustas, ar bus sudarytas koks nors sąrašas užkandžių, kurių negalima neštis į mokyklą ar darželį, specialistas teigė, kad jo nereikia ir būtų neįmanoma sudaryti. „Net panašiai atrodančių produktų sudėtis gali būti visiškai skirtinga (pvz., gali būti liesas natūralus jogurtas ir riebus, saldintas jogurtas). Reikia vadovautis nustatytu draudžiamų produktų sąrašu bei produktų sudėties kriterijais. Apie reikalavimus vaikų maistui ir maitinimui ugdymo įstaigoje privaloma tvarka skelbiama šių įstaigų interneto svetinėje“, – teigė pašnekovas.

Ruošiami estetiškai atrodančio maisto pavyzdžiai

Naujame maitinimo aprašyme pateikiama ne tik tai, ką valgys vaikai, bet ir kaip turi būti paruoštas bei kaip atrodyti lėkštėje maistas. Yra nustatyta, kad šiltas maistas turi būti laikomas ne žemesnėje nei 68 laipsniai temperatūroje. „Patys vaikai jaučia, ar produktai atšalę. Jie gali pranešti pedagogams, visuomenės sveikatos specialistui arba skambinti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai viešai nurodytu telefonu. Minėtieji specialistai savo ruožtu tai tikrina pagal skundus arba planine tvarka ir imasi situacijos koregavimo veiksmų“, – sakė specialistas.

Almantas Kranauskas
Tikriausiai visi žino, kaip atrodo estetiškai patiekiamas maistas, jei nors kartą lankėsi restorane. Tokio lygio, žinoma, ugdymo įstaigose nesiekiama, tačiau principai yra panašūs

O kaip, anot jo, turėtų atrodyti estetiškai patiektas maistas? „Tikriausiai visi žino, kaip atrodo estetiškai patiekiamas maistas, jei nors kartą lankėsi restorane. Tokio lygio, žinoma, ugdymo įstaigose nesiekiama, tačiau principai yra panašūs. Kad būtų aiškiau, kaip atrodo estetiškai patiekiamas maistas, Sveikatos apsaugos ministerija su restoranų šefais šiuo metu rengia vizualų seriją ugdymo ir gydymo įstaigoms, kuriuos patalpins savo interneto svetainėje“, – sakė A.Kranauskas.

Anot jo, tėvai, pastebėję ar gavę informacijos iš savo vaikų (pvz., fotografijų) apie galimus pažeidimus, tai gali pranešti mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistui. Jei manoma, kad yra grėsmė vaikų sveikatai, jie turi skambinti savivaldybės Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Tokia tvarka galios visose ugdymo įstaigose, nepriklausomai nuo jos nuosavybės formos – valstybinė ar privati.

„Tvarkos aprašas jau 7 metus nuolat tobulinamas, atsižvelgiant į naujausias mitybos mokslo žinias, tėvų, pedagogų, mitybos specialistų ir kitų susijusių subjektų pasiūlymus bei užsienio šalių patirtį. Tobulėjimui yra dar daug erdvės, tačiau siekiama, kad pokyčiai nebūtų staigūs ir vaikai palaipsniui priprastų prie sveikatai palankesnio maisto ir šiuos įpročius atsineštų į šeimą“, – teigė pašnekovas.