Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Viktorija Šadiul-Zadvornaja įspėja, kad vaikai nuskęsta ne tik upėse, ežeruose, jūrose ar tvenkiniuose, bet ir baseinuose, šuliniuose, fontanuose, taip pat vandens pripildytose voniose, cisternose, grioviuose, kibiruose ir pan. Todėl tėvai turi būti ypač atidūs.

Anot specialistės, vaikai gali nuskęsti net namų aplinkoje vos akimirkai palikus juos be priežiūros. Todėl suaugusiųjų dėmesys vaikams prie vandens telkinių turėtų būti akylas. Tuo metu reikėtų atidėti visus išmaniuosius įrenginius, knygas ar pašalines veiklas.

Specialistė Viktorija Šadiul-Zadvornaja
Vaikui, kuris yra įsodintas į pripučiamą ratą, apsivertus vandenyje ši priemonė gali tapti tikrais spąstais

Vaikui pradėjus skęsti, jį greitai gali išgelbėti tik suaugęs žmogus. Anot statistikos, dažniausiai spėjama išgelbėti tik 1 iš 10 skęstančių vaikų. Vaikų iki 6 m. amžiaus grupėje mirtingumas siekia 95-100 proc. „Vaikai skęsta tyliai. Neteisinga manyti, kad skęstantis žmogus kviesis pagalbos, garsiai rėks. Dažniausiai maži vandens kiekiai patekę į kvėpavimo takus sukelia gerklų spazmą, todėl į plaučius negali patekti daugiau vandens, asmuo negali įkvėpti. Taip pat iš kvėpavimo takų negali išeiti oras – asmuo negali iškvėpti ir taip kviestis pagalbos. Skęstantis žmogus chaotiškai kiloja į šonus ištiestas rankas, teškena vandenį, žiopčioja, kosti. Suaugusieji taip gali išsilaikyti kiek ilgiau – iki minutės, o vaikai tik iki 20 sek. Dėl to svarbu kuo greičiau skęstantįjį pastebėti“, - pasakojo pašnekovė.

Pamačius skęstantį žmogų, jei niekuo negalite padėti, specialistė pataria mėginti atkreipti aplinkinių dėmesį šaukiant ir kuo skubiau kviesti pagalbą.

Pagrindinės saugaus elgesio taisyklės prie vandens:

– Niekada nepalikite vaiko be priežiūros.

– Pripučiamos rankovės, plaustai ir panašios priemonės nėra tikros apsaugos priemonės. Upėje ir jūroje, kur yra srovės ir bangos, vėjas gali nunešti toli nuo kranto. Be to, vaikui, kuris yra įsodintas į pripučiamą ratą, apsivertus vandenyje ši priemonė gali tapti tikrais spąstais.

– Pasakykite vaikui ir dažnai kartokite, kad pavojingi žaidimai vandenyje yra nepriimtini: skandinimai, tampymai už kojų, taip pat negalima lipti draugui ant pečių. Pagautas azarto, emocijų žmogus neįvertina pavojaus, smagūs žaidimai tampa pavojingais, kai neapskaičiuoji savo ir draugo jėgų.

– Mokykite vaiką plaukimo taisyklių nuo mažens, nes tai gali jam išgelbėti gyvybę. Mokėjimą plaukti sudaro 4 elementai: kvėpavimo valdymas, plūduriavimas (20 min.), judėjimas (200 m be sustojimo), orientavimasis po vandeniu.