Iš Italijos į Lietuvą atvykęs virtuvės šefas Gian Luca Demarco teigia, kad tradicijos gaminti valgį ir valgyti kartu su šeima Italijoje yra labai senos. „Mano tautoje vienintelė vieta, kur gali auklėti vaikus, yra vakarienės stalas. Čia įvyksta pirmosios politinės diskusijos, priimami svarbiausi sprendimai – pavyzdžiui, ką nori studijuoti. Visi šie dalykai Italijoje daromi prie stalo“, – kalba Gian Luca.

Pasak italo, pokalbiai vakarienės metu vienija šeimą, leidžia mokytis vieniems iš kitų. Tai galimybė pasidalinti informacija ir dienos naujienomis, o taip pat – daugiau dėmesio skirti savo vaikams.

Gamindami vaikai susipažįsta su maistu

Virtuvės šefas Gian Luca pasakoja, kad jei tik yra galimybė, visuomet vakarienę gamina kartu su šeima. Prie šio proceso prisideda ir du jo vaikai, kuriems atitenka kiek lengvesni darbai – supjaustyti daržoves ar padengti stalą. Pasak šefo, jei vaikai gamina kartu, jie visai kitaip vertina maistą, neatsisako sveikesnių produktų.

„Kai vaikai gamina patys, nebūna tokių pareiškimų, kaip „fu, neskanu“. Gamindami jie susipažįsta su maistu, paragauja jo ir tuomet jis nebeatrodo gąsdinantis. Aš niekada nebuvau tas žmogus, kuris įkalbinėtų vaikus kažką valgyti, nes tai sveika. Kol vaikai maži ir jiems šis faktorius dar visai nesvarbus. Tačiau reikia rasti kitokį būdą, kaip sudominti maistu“, – pasakoja Gian Luca.

Kaip sudominti vaikus?

„Nestle Baltics“ atstovė Ariana Rastauskaitė teigia, kad sudominti vaikus maisto gaminimu galima pasitelkus kūrybiškumą – pavyzdžiui, patiekti maistą spalvingose lėkštėse, o iš produktų sudėlioti linksmas kompozicijas.

Anot tyrimų, vaikams, kurie valgo kartu su tėvais, kyla mažesnė antsvorio grėsmė

„Mažesnius vaikus į gaminimo procesą galite įtraukti skirdami lengvesnių užduočių – pavyzdžiui, suplėšyti salotos lapus ar į sriubą įmesti sultinio kubelį. O vyresnieji virtuvėje gali nuveikti dar daugiau – įdomiomis formomis supjaustyti daržoves ar net sukurti savo receptus“, – teigia A.Rastauskaitė.

Beje, gaminant maistą kartu su vaikais, atžalas galima mokyti svarbių įgūdžių – pavyzdžiui, sveriant maisto produktus ar pjaustant maistą gabalėliais, galima mokyti skaičiuoti. Plaunant kartu daržoves galime ugdyti vaikų supratimą apie higienos svarbą.

„Nestle Baltics“ atstovė taip pat pažymėjo, kad valgymas kartu padeda užauginti sveikesnius vaikus. Remiantis pirmaujančio nacionalinio mokslinių tyrimų universiteto Rutgers, esančio Niu Džersio valstijoje, duomenimis, vaikams, kurie valgo kartu su tėvais, kyla mažesnė antsvorio grėsmė.

Pradžiai – naujas stalas

Kaip prie bendro stalo susodinti šeimą, kuri neturi valgio gaminimo ir valgymo kartu tradicijų? šefas Gian Luca visai rimtai atsako, jog tokiai šeimai pirmiausia reikia padovanoti stalą.

„Suprantu, kad daugeliui tenka gyventi bute, kuriame yra mažai vietos. Aš pats kažkada gyvenau vieno kambario bute, kuriame vos tilpo lova. Tačiau stalą turėjau didelį. Pirmoji trauma Lietuvoje man buvo apsilankius bute, kuriame gyvena keturių asmenų šeima. Nustebau, kad jie turi tik mažą staliuką ir valgo kiekvienas atskirai, ant sofos. Pirma, valgyti sėdint ant sofos yra nepatogu, antra – purvini sofą, trečia – vakarieniauti atskirai yra nemandagu“, – įspūdžiais dalijosi Gian Luca.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)