2017 m. Lietuvoje buvo įregistruota 20,9 tūkst. santuokų ir 8,3 tūkst. skyrybų. Tai 6,4 proc. porų mažiau negu prieš metus. Iš šimto santuokų beveik 40 Lietuvoje baigiasi skyrybomis. Mūsų šalis pagal skyrybų skaičių pasaulyje užima net 6 vietą. Anot šeimos ir vaikų psichologės Giedrės Klimienės, tėvai, prieš nuspręsdami skirtis, turėtų pagalvoti ne tik apie save, bet ir apie tai, kaip toks žingsnis pakeis jų vaikų gyvenimą.

Kaip skirtis, kad vaikams toks tėvų sprendimas padarytų mažiausiai žalos?

– Labai svarbu, kad vaikas būtų kuo mažiau įtraukiamas į tėvų konfliktus, kad kuo mažiau juose dalyvautų, kad iš abiejų tėvų gautų žinią, jog tai yra jų sprendimas. Vaikui reikia paaiškinti, kad dabar bus kitaip, bet nebūtinai blogiau. Jo gyvenimas labai nepasikeis, o gal net bus ir tam tikrų privalumų – namai bus ir pas mamą, ir pas tėtį. Gyvenimas dėl to tikrai netaps blogesnis, o gal net ir geresnis. Svarbu, kad tėvai nespręstų savo santykių prie vaikų, informuotų jį apie tai, ką planuoja daryti.

Gal kai kuriais atvejais skyrybos būna ir teigiamas dalykas? Tarkime, jei tėvai pastoviai pykstasi ir vaikai tą mato?

– Kad ir kaip bebūtų, skyrybos vaikui yra trauma ir sunkus išgyvenimas, bet ne visada buvimas santuokoje vaikui teikia pozityvių emocijų. Jei tarp tėvų nuolat tvyro įtampa ir vyksta ginčai, be abejo, geriau rinktis gyvenimą atskirai.

Kaip dažnai vaikas save kaltina dėl tėvų skyrybų?

– Dažniausiai tą linkę daryti maždaug 6 metų vaikai, ypač tais atvejais, kai tėvai pykstasi dėl vaikų auklėjimo. Vaikas gali susieti tuos dalykus – jei dėl jo pykosi, dėl jo ir skiriasi. Todėl labai svarbu kalbėtis su vaiku, paaiškinti ir išklausyti. Pasakyti, kad tokį sprendimą daro dėl visai kitų priežasčių. Reikia suprasti vaiko jausmus, nerimą, paaiškinti, kad tokios emocijos yra normalu. Skyrybų metu tėvai dažnai būna taip užsiėmę savais reikalais, kad vaikas su savo jausmais paliekamas vienas, tada ir kyla jam įvairiausių klausimų.

Kokio amžiaus vaikams ta žala padaroma mažiausia?

– Iš tiesų kiekviename amžiuje skyrybos veikia vaiką, tik skirtingai. Galbūt vaikas iki metų visai nesupras, kas įvyko, jis normaliai gyvens išsiskyrusioje šeimoje. Galima būtų sakyti, kad tai lengvesnis amžius, bet, kita vertus, net ir tuo periodu, jei tarp tėvų tvyrojo įtampa, tai turės įtakos vėlesniam vaiko vystymuisi. Jis gali būti jautresnis, jaustis nesaugus. Apskritai svarbus ne pats išsiskyrimo faktas, o tai, kaip tėvai elgiasi skyrybų metų – ar pakankamai dėmesio skiria vaikams, kiek laiko su jais praleidžia, ar išpildo duotus pažadus. Labai svarbus tėvų santykis. Blogiausias variantas yra tada, kai tėvai vienas prieš kitą naudoja vaiką. Taip vaikui padaroma didžiausia žala.

Kiek yra tiesos, kad skyrybos vienu ar kitu atveju vaikui palieka pėdsaką?

– Kaip jau minėjau, kiek įtakos padarys, labai priklauso nuo to, kaip tėvai elgiasi skyrybų metu. Jei vaikas įtraukiamas, tai tikrai turės didelę įtaką. Užaugęs jis gali jaustis ne toks saugus, gali turėti sunkumų kurdamas santykius su kitais žmonėmis, gali nemokėti spręsti konfliktų. Jeigu skyrybos bus tokios, kur suaugusieji sugeba neįtraukti vaiko, jis bus pažeistas mažiau.

Turime ne pačių geriausių pavyzdžių, kai žinomų žmonių skyrybos eskaluojamos viešai. Kaip tai vertinate?

– Be abejo, kad tai irgi turi įtakos vaikui. Tokiu atveju labai svarbu, kad tėvai kalbėtųsi su vaiku apie tai, ką jis skaito, ką mato, ką girdi. Labai svarbu girdėti jo jausmus, kad neverktų pats vienas. Vaikui tai tikrai nėra pozityvu.

TOP 10 šalių, pirmaujančių skyrybų skaičiumi pasaulyje

Maldyvai
Rusija
Aruba
Baltarusija
JAV
Lietuva
Gibraltaras
Moldova
Danija
Kuba

10 faktų apie skyrybas

  • Vaikai, gyvenantys su abiem tėvais, yra sveikesni negu tie, kurie gyvena išsiskyrusioje šeimoje.
  • Nors maži vaikai iš tiesų nesupranta, kas vyksta, kai tėvai skiriasi, bet tėvų emocinė būsena juos veikia neigiamai.
  • Ikimokyklinio amžiaus vaikai dėl tėvų skyrybų dažnai kaltina save ir bijo būti palikti.
  • Ypač neigiamai skyrybos gali paveikti paauglius, kurie ir taip nėra tikri dėl savo ateities.
  • JAV kiekvieną valandą įvyksta 100 skyrybų.
  • Poros, kurios prieš santuoką gyveno drauge, yra tarp tų, kurie labiau tikėtina, kad išsiskirs.
  • Filipinuose skyrybos yra nelegalu.
  • 75 proc. žmonių, kurie susituokia su tais, su kuriais būdami santuokoje užmezgė romaną, galiausiai vis tiek išsiskiria.
  • Tyrimai rodo, kad poros, kurios vestuvėms išleido daugiau pinigų, yra tarp tų, kurie labiau tikėtina, kad išsiskirs.
  • Indija yra šalis su žemiausiu skyrybų reitingu. Tik viena pora iš šimto išsiskiria.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)