Depresijos gydymo centro renginyje psichologai Aušra ir Antanas Mockai taip pat šioje temoje besispecializuojanti psichologė Marija Bagdonienė diskutavo apie tai, kaip atpažinti šią klastingą ligą ir kaip moteris gali padėti sau pati.

A. Mockuvienė pasakoja, kad depresija trukdo užmegzti tinkamą kontaktą su vaiku. „Jei kūdikis nusišypso, motinos natūrali reakcija atkartoti šį veiksmą, jam atsakyti tuo pačiu. Bet jeigu moteris serga depresija, ji neatsiliepia tuo pačiu. Jos veidas nesikeičia“, – sako psichologė. Ilgi depresijos laikotarpiai turi pasekmes formuojantis prieraišumui (vystosi nesaugus prieraišumas), sąlygoja vėlesnę vaiko raidą, emocinio vystymosi sunkumus ir tai atsiliepia apskritai šeimos santykiams.
„Jei pradedame matyti, kad moteriai kažkas negerai, dažnas atvejis, kad ji hospitalizuojama ir tai yra dar didesnis stresas visai šeimai. Kuo didesnis susikoncentravimas turėtų būti į tai, kad šeimai reikia padėti susitvarkyti“, – sako Aušra Mockuvienė.

Kas iš tiesų padidina riziką susirgti pogimdyvine depresija?

Psichologė M. Bagdonienė išvardijo priežastis, sąlygojančias pogimdyvinės depresijos atsiradimą.

  • Psichosocialinis faktorius – prieš tai buvę depresijos epizodai.
  • Jei moteris priklauso žemai socioekonominei klasei, jei patiria smurtą šeimoje, prievartą, jei yra problematiški santykiai ar ji yra viena, rizika susirgti padidėja.
  • Po nėštumo ir gimdymo yra daug hormoninių pokyčių ir tai irgi gali sukelti depresiją kai kurioms moterims.
  • Pasikeitusi mūsų aplinkos situacija – oro užterštumas, pakitę mitybos įpročiai, kai aplinka tampa labiau toksiška, tai irgi gali sukelti depresiją.
  • Dar vienas iš faktorių – pokyčiai smegenyse.

Kaip gydyti pogimdyvinę depresiją

„Yra antidepresantai. Greičiausiai, tai bus pirmas pasiūlytas būdas, jei kreipsitės į psichiatrą“, – sako M. Bagdonienė. „Tačiau depresijos gydymo centre mes turime kitų būdų. Nes nemedikamentiniai būdai pogimdyvinės depresijos atveju turi daug daugiau pranašumų. Taip yra dėl to, kad nemedikamentinis gydymas suderinamas su žindymu. Nereikia rinktis, gydytis ar žindyti“.

Nemedikamentiniai depresijos gydymo būdai

Pilnavertė mityba. Kai kalbame apie depresiją, tai kalba eina apie Omega 3 rūgščių papildus. Tinkama dozė padeda sumažinti depresijos simptomus.

Aktyvus judėjimas. Greitas vaikščiojimas, važiavimas dviračiu, sportavimas, šokiai. Svarbu, kad būtų intensyvus judėjimas. Jo poveikis yra gerokai ilgesnis, nei antidepresantų. Atlikus tyrimus, kai vieniems buvo skiriama sportas, kitiems antidepresantai ir sportas, o tretiems tik medikamentinis gydymas, po keturių mėnesių tokio gydymo visų dalyvių būsena pagerėjo vienodai gerai. Tačiau nutraukus gydymą po šešių mėnesių grupėje, kuri gavo medikamentinį gydymą arba medikamentus ir sportą, 50 proc. žmonių vėl pasireiškė depresijos simptomai. Tarp tų, kurie tik sportavo, depresijos simptomai pasireiškė 38 proc. dalyvių.

Aktyvus judėjimas ne tik padeda įveikti šią ligą, bet ir apsaugo nuo pasikartojimo.

Šeima

Šviesos terapija. Ji padeda ir mamai, ir kūdikiui ir neturi šalutinio poveikio.

Psichoterapija ir individualus psichologinis konsultavimas. Kalbėti atvirai apie jausmus.

Socialinis palaikymas. Atlikta nemažai tyrimų, kurie rodo, kad tose visuomenėse, kur yra aiškus socialinis palaikymas, aiški sistema, tinklas, bendruomenė, kurie padeda pasirūpinti kūdikiu, savimi, mamų tarpusavio grupės, mokymai, sergamumas šia liga mažesnis.

Kaip moteris gali padėti sau

  • Nuostatos, kad rūpinimasis savimi yra būtinas, kad galėtum pasirūpinti kūdikiu, formavimas. Tačiau gaji priešinga nuostata, kad gera mama ta, kuri atsisako savęs ir kūdikį iškelia aukščiau savo interesų. Bet kaip yra lėktuve? Turi užsidėti deguonies kaukę sau, o tik po to kitiems. Tai galioja ir gyvenime. Normalu, kad mama turi savo poreikius ir jie turi būti atliepti.
  • Turėti savo palaikymo komanda. Kas pas mus atsitinka – gimsta kūdikis ir mama lieka viena. Ji lieka be palaikymo. Taigi prieš gimstant vaikui reikia susikurti palaikymo komandą.
  • Dar riziką mažina miegas. Nuostata, kad miegas būtinas, padeda mamai ilsėtis. Gali palaukti skalbiniai, namų tvarkymas, o miegas turi būti. Nes jei mama nemiegos, visa kita irgi nebus tinkamai padaryta.
  • Tinkama mityba. Bijant vaikui pakenkti, norint išvengti dieglių ir pan., mamos pradeda atsisakinėti įvairių produktų. Bet po nėštumo ir gimdymo moteris ir taip išsekusi, jai reikia papildyti, atgauti jėgas, todėl mitiboje turi būti visko.
  • Poros tarpusavio santykių stiprinimas. Kai vyras įsitraukia į laukimosi, pasiruošimo ir vaiko priežiūros reikalus po gimdymo, santykiai tvirtėja. Vyras įgyja supratimą apie tai, kas vyksta ir gali greičiau pastebėti, jei kažkas negerai vyksta su jo moterimi.
  • Kreiptis pagalbos. Visame pasaulyje pastebima, kad moterys nesikreipia pagalbos. O visos kitos susitvarko, kita turi vaiką, darbą ir gražius namus ir t.t., ji sugeba, tai ir aš turiu taip sugebėti. Kreipimasis pagalbos, jei yra sunku, padeda sumažinti riziką, o jei sergama, padeda palengvinti simptomus.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)