Ilguosius animacinius filmus kartu su dukra žiūrėti pradėjome kai jai buvo apie 3,5 metų, nes tik tada pradėjo jais domėtis bei su įsitraukimu ir susidomėjimu vienu kartu peržiūrėdavo visą ilgesnį nei valandos filmą. Nuo tada ir pradėjome ieškoti ir domėtis filmais visai šeimai. Ir labai džiugu, kad pastaraisiais metais komercinės kino studijos jų išleidžia vis daugiau ir daugiau, o jų turinys ir prasmingumas gerokai pralenkia senąją animaciją visomis prasmėmis – ir gražaus vaizdo, ir muzikos, o svarbiausia įvairiais nenuobodžiais siužetais, kurie ne tik vienodai įdomūs ir vaikui, ir suaugusiam, bet ir labai paveikūs deklaruojamų vertybių pajautimui, analizei ir perėmimui.

Kadangi filmus žiūrime visa šeima kartu, tad ir rekomendacijose aprašysiu tuos, kurie tikrai įdomūs ne tik vaikui. Mes filmus visų pirma peržiūrime kino teatre, tuomet įsigyjame labiausiai patikusių DVD ir reguliariai darome šių filmų peržiūras namuose – šiltuoju metų sezonu tą labai smagu daryti lauke, o kai tokia atrakcija vyksta gryname ore, tada ir šviežios daržo gėrybės tampa puikiausiais užkandžiais. Taigi, mūsų šeimos mylimiausių animacinių kino filmų sąrašas.

Mažasis princas (2015). Šis nupirktas DVD niekad nedingsta iš mėgstamiausių sąrašo, nes yra išties nuostabus. Ir gal net ne tiek vaikams – kiek jų tėvams. Išties, tai animacinis filmas, kuris tiesiog turėtų būti privalomas pažiūrėti visiems šiuolaikiniams tėvams. Ir ne todėl, kad jis turi sąsajų su visiems puikiai žinoma knyga, o todėl, kad labai aiškiai parodo šių laikų rykštę – kai tėvai iš vaikų reikalauja puikių mokymosi rezultatų, daro viską dėl sėkmingos jų ateities karjeros (!), bet nebemato juose mažų, svajojančių, kuriančių ir tiesiog laimingų vaikų.

Filmas nėra Mažojo princo knygos ekranizacija, jis apima daug plačiau ir nuvingiuoja daug toliau, ir mano galva, tobulai parodo esminius šių dienų skaudulius bei tikrąsias vertybes. Jei iš visos mūsų vaikams-šeimai skirtų animacinių filmų videotekos reiktų man išrinkti nugalėtoją, be abejo, šį titulą skirčiau šiam filmui. Ir jei dar nematėte, būtinai būtinai rekomenduoju pasižiūrėti. Nors mūsų keturmetė iš pirmųjų kartų visos filmo esmės ir nesuprato, bet klausimų jai kilo labai daug – filmo aptarimas, net paspaudžiant pauzę viduryje filmo, yra įdomioji mūsų filmų žiūrėjimo tradicijos dalis, tad šiam filmui tą daryti teko ne vieną kartą. Žiūrint šį filmą mano keistoji patologija – verkimas žiūrint vaikiškus filmus – pasireiškia kiekvieną kartą.

Namai (2015). Spalvingas, nuotaikingas, tačiau labai nuoširdus ir vertingas filmas. Vaikų (bent jau mūsiškės) labai mėgstamas dėl simpatiškų personažų ir įdomaus, įtempto siužeto. Man labai patinka dėl filme atskleidžiamų vertybių – nuoširdumo, draugystės, drąsos būti savimi-kitokiu, mokėjimo nepasiduoti net sunkiausią akimirką, pasiaukojimo, parodymo, jog klysti normalu ir reikia klystančiajam suteikti antrą šansą, ir, žinoma, mokymo pažinti jausmus ir emocijas. Būvis Oi ir mergaitė Tipė, pagrindiniai filmo personažai, pas mus dažnai cituojami ir pamėgdžiojami. Kompaktinė plokštelė gerokai pabraižyta, bet nuolat naudojama.

Vajana (2016). Nuostabiai gražus savo efektais ir muzika bei, žinoma, vertybėmis, kurios skatina klausyti savo širdies ir intuicijos, nepasiduoti sunkumams, gerbti ir globoti gamtą, tikėti visa nugalinčiu gėriu ir tuo, kad visi turime misiją savo gyvenime. Tai istorija apie stiprią ir savimi pasitikinčią mergaitę, išgelbėjusią žmoniją nuo pražūties ir pasidavusią tikrajam savo širdies šauksmui. Tikrai labai gražus ir net suaugusius susimąstyti verčiantis filmas visai šeimai! Dainos iš šio filmo pas mus skamba kasdien, o n-tąjį kartą sukantis kompaktinei plokštelei dažnai tiesiog kambaryje prieš televizorių vyksta ir originali filmo ekranizacija – stalas virsta laivu, kuriuo per kambarį dukra plaukia gelbėti pasaulio.

Kadras iš animacinio filmo "Vajana"

Troliai (2016). Ėjimui į šį filmą priešinausi labiausiai – trumpai reklaminiame klipe matyti epizodai nepadarė įspūdžio – atrodė per daug spalvų, margumyno ir pan., tačiau be reikalo! Tai tikrai labai smagus ir muzikalus filmas apie gebėjimą nepasiduoti, net kai, atrodo, vilties visai nebėra, apie drąsą net kai iš baimės tirti, apie visą nugalinčią draugystę, apie meilę artimam ir, žinoma, apie tai, kad laimingas gali būti kiekvienas, nes laimė, tai jausmas, kurį kiekvienas turi viduje. Tai labai spalvingas ir muzikalus filmas, todėl vaikams tikrai nebus kada nuobodžiauti, o apie pamatines gyvenimo vertybes bus galima suprasti linksmai, ryškiai ir tikrai įdomiai!

Ledo šalis (2013) – tai filmukas, į kurį žiūrėjau skeptiškiausiai, nes tas visuotinis „pamišimas“ visame pasaulyje dėl Elzos atrodė toks „popsiškas“. Tačiau klydau kaip ir dėl „Trolių“! Tai filmas apie seserų meilę ir draugystę, apie baimę (įteigtą suaugusiųjų) būti savimi, apie baimę nepateisinti kitų lūkesčių ir tuo pačiu apie besąlyginę meilę, galinčią nugalėti viską. Na, ir aišku, daina „Let it go“ yra tikrai nepaskutinėje filmo sėkmės istorijos vietoje. Tai dukros topo viršūnės neužleidžianti daina jau antri metai.

Ledo šalis

Zootropolis/ Zootopia (2016). Filmas apie drąsą būti savimi, siekti užsibrėžto tikslo ir pagrindine mintimi – visi gali būti kuo panorėję, tik reikia įdėti pastangų ir nepasiduoti, net kai nėra palaikymo ir viskas atrodo beviltiška. Taip pat mokantis neturėti išankstinių nuostatų apie kitus, o vertinti pagal poelgius ir tikrąjį asmens veidą. Pareigūnė Džudė Op – viena iš mūsų mėgstamiausių herojų, prisimenama įvairiausiuose žaidimuose.

Bitė Maja (2014). Apie bitės Majos personažą puikiai žinome ir mes, tėvai, nes šis personažas išties senas ir turintis ilgą istoriją, tačiau 2014 metais sukurtas animacinis kino filmas yra kitoks ir tikrai labai įdomus ir vertingas. Tai filmas, pasakojantis apie tai, kaip nelengva, tačiau įdomu būti kitokiam ir to nebijoti. Filme akivaizdžios stiprios draugystės, drąsos, teisybės vertybės moko, kad ne visi dalykai yra tokie, kaip iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti. Kad gėris galiausiai nugali blogį, jei nesiliauji juo tikėti. Linksmas, mielas ir muzikalus – vertas visos šeimos dėmesio.

Išvirkščias pasaulis (2015) – labai artimas vaikams filmas, nes jame mažo vaiko jausmai – kaip ant delno.Tai emocinio intelekto supratimo teikiantis filmas visai šeimai, nes kas jau kas, bet tėvai puikiausiai žino, kad vaikų emocijos kartais atsiranda tarsi iš niekur kaip koks vulkanas. Tai štai, šis filmukas parodys, kad dėl to tikrai neverta pykti ant vaiko, kad dažnai jis ir pats nesuvokia, kodėl elgiasi vienaip ar kitaip, o graži su laiminga pabaiga istorija tikrai suras pažįstamų akimirkų kiekvienoje šeimoje.

Gandrų siuntų tarnyba (2016). Įdomaus ir visai kitokio siužeto filmas, pasakojantis apie daug svarbių dalykų: čia paliečiama ir Mažajame Prince gvildenama tėvų-karjeristų, neturinčių laiko vaikams problema, šeimos kaip didžiausios vertybės klausimas, draugystės, pasiaukojimo ir pagalbos kitam vertybės.

Kadras iš filmo "Gandrų siuntų tarnyba"