Teatras vaikams „Pradžia” šią savaitę žymi jau 100-ąjį renginį nuo atsidarymo pradžios, rašoma pranešime spaudai.

Psichologė Laura Milčienė, teigia, kad teatras yra išeitis norintiems kokybiškai praleisti laiką su vaiku: „Mamos su kūdikiais praleidžia daug laiko, o štai vos tik vaikas ūgteli ir išeina į darželį, laikas kartu neretu atveju drastiškai sumažėja. Visi girdėjome apie tas 7 minutes tiesioginio kontakto per dieną, kurias statistiškai tėvai skiria savo vaikams. Vesdami vaiką į teatrą, jie tarsi „įsipareigoja“ vaikui supažindinti jį su visokiu pasauliu ir parodo, koks jis gali būti įdomus”, – sako psichologė . L. Mičienė atkreipia dėmesį, kad vaikas jaučia, kad juo rūpinamasi, tėvai nori būti kartu, taip jis supranta, kad yra lygiavertė šeimos dalis.

Taip pat psichologė atkreipia dėmesį į tai, kad teatras yra alternatyva technologijoms, nes čia stebimas gyvas judesys, emocijos, garsai, istorija. „Vaikai įtraukiami į spektaklio veiksmą ir tokiu būdu mokosi įvairesnės emocijų raiškos. Jie stebi neįprastas situacijas ir mokosi suprasti personažą, jo motyvus, o tai lavina empatiją. Kūdikiai pasaulį pažįsta per jusles, teatre jie mato kitokias formas, šviesas, emocijas, girdi kitokius garsus, nei savo įprastinėje namų aplinkoje. Tiesa, svarbu tinkamai pasverti ir pateikti visą kūrybinę medžiagą. Yra žinoma, kad net prekybos centre patys mažiausieji pervargsta nuo dirgiklių gausos. Bet parduotuvių juk reikia tėvams, ne kūdikiui. O štai teatre visas dėmesys yra mažyliui ir svarbiausia tai, jog tėvai nori kartu su juo leisti laiką,“ – tvirtina psicholgė.

Teatre šiandien kuria 9 nepriklausomi profesionalūs aktoriai ir režisieriai. Kovą prasidėjo koncertų ciklas „Augu su muzika“: žiūrovams jau grojo styginių kvartetas ir džiazo trio, balandžio mėnesį pristatyta ketvirtoji teatro premjera „Upė” (rež. Ieva Jackevičiūtė), o gegužę laukia dar dvi muzikinės-teatrinės naujienos.

„Teatras vaikams Lietuvoje jau atėjo į madą. Esu tikra, kad kitąmet visi didieji Lietuvos teatrai turės po spektaklį „nulinukams“ ir tai labai džiugina“, – teigia A. Paukštytė, kuri yra ir tinklaraščio bei knygos „Mamystė” autorė. „Mes siūlome laisvalaikio alternatyvą, tarsi kasdienybės papildą šeimoms, kurios augindamos vaikus patiria tam tikrą socialinę izoliaciją,“ – sako Aušra Paukštytė.

Teatre „Pradžia” spektakliai ir koncertai vyksta kiekvieną savaitgalį, o darbo dienomis – meno pažinimo užsiėmimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją