„Ko čia kabinėjatės? Lietuvos muitinė mus praleido, dešimtys fūrų važiuoja, traukiniais į Klaipėdą trąšos eina, ir nieko“, – piktinosi vežėjai.

Iškviesti mūsų muitininkai raportavo, kad popieriai čiki-piki, juk ne užbaninta diktatoriaus trąšų gamykla, o feikinė firmelė trąšas begaminanti, traukė pečiais muitininkai, per 33 metus neišmokę ar nepanorę dirbti galva.

Tik sutapimas, kad tuo metu, kai vilkikas su sankcionuotomis Lukašenkos trąšomis be kliūčių kirto Lietuvos sieną, pirmieji skaitytojai kibo į ką tik atspausdintą B.Davidonytės ir D.Pancerovo knygą-tyrimą „Pranešėjas ir Prezidentas“.

Klausimas: kodėl žurnalistai turi gaudyti sankcijų agresoriams pažeidėjus? Kodėl priešų schemų neperkerpa pati muitinė ar, tarkim, už valstybės saugumą atsakingas VSD?

Tik sutapimas, kad tuo metu, kai vilkikas su sankcionuotomis Lukašenkos trąšomis be kliūčių kirto Lietuvos sieną, pirmieji skaitytojai kibo į ką tik atspausdintą B. Davidonytės ir D. Pancerovo knygą-tyrimą „Pranešėjas ir Prezidentas“.

Jiems tokių jausmingų klausimų nebekilo. Jau žinojo – VSD tokiems niekams, kaip veikimas prieš Lietuvą agresoriaus naudai, nebelabai turi laiko.

Kuo mes, VSD, užsiimam? Knygoje klausia Pranešėju įvardytas jos herojus, trijų kovinių Vyčio kryžiaus ordinų kavalierius, kai VSD vadas D. Jauniškis jam, penktam pareigūnui VSD hierarchijoje, nurodo ypač slaptuose archyvuose patikrinti VSD vado draugelio eilinę mergužėlę.

Autorius tai vadina bomba po VSD? Tai, ką įsakė VSD vadas, yra neteisėta. Konstitucijos, įstatymų, įskaitant ir VSD įstatymą, pažeidimas. Žmogaus teisių pažeidimas. JAV tyrimui pakaktų ir to, bet Lietuvoje tikrai ne. Tai pavadinkim tai vyšnaite ant VSD karvės torto.

Kas yra bomba ir tikras skandalas? Knyga nukelia skaitytoją į 2019-ųjų Prezidento rinkimų kampaniją. Artėjant vidiniams partijos rinkimams konservatorius Ž. Pavilionis kreipiasi į VSD vadą D. Jauniškį su prašymu ką nors surasti prieš konkurentą V. Ušacką.

Kas tuo metu buvo Nausėda? Vaizdžiai kalbant, tik žmogus iš gatvės. Fiksuojam: VSD vadas D.Jauniškis, dalyvaujant pavaduotojui R.Bridikiui ir kt. saugumiečiams iš slapčiausių valstybės archyvų perduoda žmogui iš gatvės apie 70 psl. slaptų dokumentų.

VSD vadas D.Jauniškis išsikviečia Pranešėją. Direktoriaus pavaduotojo R.Bridikio kabinete aptariamas darbų planas. VSD suteikia pagalbą geram konservatoriui prieš blogą konservatorių.

Sakot, puiku? Ypač konservatoriams, nes Ušackas prorusiškas, taip VSD ir turėtų dirbti? Kitas ginčytųsi, bet skaitom knygą toliau.

Kitas kandidatas į prezidentus, premjeras S. Skvernelis irgi turi problemą. VSD atsisako išduoti leidimą dirbti su slapta informacija kandidatui į kanclerius A. Stončaičiui. Kodėl, pernai atskleidė žurnalistės J.Damulytės tyrimas. Artimi santykiai su šviniais, pirtelės Palangoje su belekuo etc.

Bet, na, jūs jau supratote. Tam ir yra D. Jauniškis, R. Brėdikis, kad išspręstų galimų prezidentų problemas. A. Stončaitis gauna teisę dirbti su slaptais valstybės dokumentais.

Nebelabai gerai? O dabar laikykitės. VSD vadas Pranešėjui atneša ilgą sąrašą žmonių – reikia patikrinti. Verslininkai, iš kurių kandidato į prezidentus Nausėdos emisarai rinks pinigus rinkimams. Vėliau VSD dar patikrins ištikimiausius Nausėdos štabo savanorius ir net draugus.

Pavojingą demokratijai specialiųjų tarnybų manipuliavimą politikais dar galima sustabdyti. Pranešėjas, kuris nėra joks anonimas – šiuo metu jis dirba Sveikatos apsaugos ministerijoje – turi svarbių įrašų, kuriuose aukšti VSD pareigūnai pripažįsta mindantys įstatymą.

Turbūt nieko asmeniško. Na, kad ko neatsitiktų, kaip Belikovui iš Čechovo „Žmogus futliare“.

Kas tuo metu buvo Nausėda? Vaizdžiai kalbant, tik žmogus iš gatvės. Fiksuojam: VSD vadas D.Jauniškis, dalyvaujant pavaduotojui R. Bridikiui ir kt. saugumiečiams iš slapčiausių valstybės archyvų perduoda žmogui iš gatvės apie 70 psl. slaptų dokumentų.

Žurnalistai neatskleidė, kas kreipėsi – žmogus iš gatvės Nausėda į Jauniškį, ar VSD vadas pats susirado gatvėje Nausėdą. Esmės nekeičia. Pranešėjas knygos autoriams liudija, kad VSD vadas ir jo pavaduotojas pripažino, kad veikia neteisėtai. „VSD vadovai vadovaujasi ne valstybės interesais, o asmeniniais“, konstatuoja buvęs aukštas VSD karininkas.

Ką turim? Jauniškis bet kurio kandidato pergalės atveju užsitikrina antrą kadenciją. Ranka ranką plauna. Jauniškis suteikė neteisėtą paslaugą kandidatui Nausėdai. Tapęs prezidentu tas neteisėtai padės Jauniškiui užvaldyti kariuomenės AOTD, kišdamas į vadus savo draugelį Guzevičių.

Užvaldyti kariuomenės kontržvalgybą trukdo krašto apsaugos ministras R. Karoblis. Nausėda jam daro neteisėtą poveikį. Ministras atsilaiko. Nausėda asmeniškai atkeršija R. Karobliui atšalimu nuo diplomatinės tarnybos. Dirbk ponui, o ne įstatymui, ministre.

Bet ir tai dar ne baisiausia knygos vieta. VSD pareigūnas bando informuoti Seimą apie neteisėtus VSD veiksmus, kad būtų pradėtas parlamentinis tyrimas. Susitinka su NSGK pirmininku V. Baku. Kaip ir priklauso pagal įstatymus, užsiregistruoja slaptu pranešėju.

V. Bakas kreipiasi į STT vadą Ž. Bartkų ir prokuratūrą. Apie Pranešėją – tik puikūs atsiliepimai. Bet tuo metu byra valdančioji valstiečių frakcija. Bakas netenka NSGK pirmininko posto. Valdžios ir opozicinių partijų sutarimu NSGK ciniškai palaidoja parlamentinį tyrimą. STT vadas ir generalinis prokuroras E. Pašilis, kaip ir Poncijus Pilotas kažkada, nusiplauna rankas.

VSD pradeda ir laimi. D. Jauniškis imasi VSD „reformos“. Rezultatas supervalstybiškas – Pranešėjas, ką tik prezidento Nausėdos apdovanotas trečiuoju Vyčio kryžium už slaptą operaciją, kurios savo isterijomis vos nesužlugdė pats Nausėda, išmetamas iš VSD. Visi sotūs, laimingi.

Knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“ žiauri. Ant to paties laiptelio pastato Širinskienę ir Armonaitę, Anušauską ir Gaižauską, valstiečius, socialdemokratus, konservatorius ir liberalus. Nieko nesiaiškindami jie visi mūru už VSD vadą D.Jauniškį. Leidžia sutrypti valstybei nusipelniusį, įstatymui ištikimą aukštą valstybės pareigūną. Įstatymo verge, valstybė visada tave parduos?

Vienintelis padorus išlieka V. Bakas. Kurį naujoji VSD dauguma Seime sėkmingai marginalizuoja.

Kodėl taip galėjo atsitikti teisinėje valstybėje? Knyga kala vinimi į kaktą. Vieni politikai taip daro dėl naudos, kiti dėl pažiūrų („Jauniškis mūsiškis“), bet dauguma iš baimės.

Polišinelio paslaptis: į žvalgybos kontrolierius, kuriam priešinosi – kas galėjo pagalvot – Nausėda, abu siūlomi kandidatai iš VSD. Kontroliuos, kaip vilkai laikosi avių apsaugos įstatymų.

Be abejo, ne D. Jauniškis tai pradėjo. Valstybės užvaldymo kryptimi pasistūmėta. Saugumo vadai manipuliuoja politikais kaip nori. Visų partijų, visų lygių politikai, net partijų lyderiai bijo VSD. Maža ką jie ten turi tuose savo kompiuteriuose? Jūs net nesįvaizduojate, kiek daug valstybė žino apie žmogų, linguoja galva knygos autoriams Pranešėjas.

O pats Nausėda po rinkimų – ne VSD kišenėje? VSD tiksliau už knygos autorius žino, ką per rinkimų kampaniją veikė pilkas SEB vadybininkas Vaičaitis, kodėl Nausėda oficialiai išleido dukart mažiau pinigų nei Skvernelis ir Šimonytė, nors visi trys visur blizginosi vienodai.

Pavojingą demokratijai specialiųjų tarnybų manipuliavimą politikais dar galima sustabdyti. Pranešėjas, kuris nėra joks anonimas – šiuo metu jis dirba Sveikatos apsaugos ministerijoje – turi svarbių įrašų, kuriuose aukšti VSD pareigūnai pripažįsta mindantys įstatymą.

Ar jie bus paleisti taip, kaip stomatologės Renatos pokalbiai Pakso apkaltos metu? Ar Seimo dauguma ir opozicija ras jėgų įveikti savo baimėms? Pradėti pavėluotą parlamentinį tyrimą apie neteisėtą VSD vadų veiklą. Ar bus įvertinti STT vado Ž. Bartkaus ir buvusio generalinio prokuroro E. Pašilio veiksmai, primenantys nusikaltimo slėpimą, taigi bendrininkavimą?

Jauniškis ir Bridikis dar turi laiko iki Vilniaus knygų mugės. Atsistatydinti. Tik kažkodėl dingojasi, kad ir Nausėdai, ir Seimo partijų lyderiams iki šviežių bulvių bus naudinga apsimesti, kad jie dar neskaitė B.Davidonytės ir D.Pancerovo knygos. O jei neskaitė, tai ir klausti nėra ko.

O kur trečiasis sutapimas? – paklaus skaitytojas. Tuo metu, kai „Pranešėjas ir Prezidentas“ įjungė laikrodinį bombos mechanizmą, o žurnalistai kažkur prie Druskininkų stabdė vilkikus su sankcionuotomis Baltarusijos trąšomis, Seimo NSGK didžkiai svarstė, kad Lietuvai iki pilnos laimės ir visiško saugumo trūksta tik 4 žvaigždžių generolo laipsnio.

Turbūt irgi tik sutapimas. O kaip dėl maršalo ir generalisimuso? Sakot, paliksit kitai kadencijai po tokių pat kitų Prezidento rinkimų?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)