Jau pirmąją savaitę stambusis akcininkas ėmėsi veiksmų. Atleido dalį aukščiausių vadovų, darbuotojai buvo informuoti apie planuojamą darbuotojų skaičiaus mažinimą. Jiems skirtame laiške rašoma: „Iki lapkričio 4 d. 9 val. gausite laišką „Tavo vaidmuo Tviteryje“. Jei jūsų darbo sutartis lieka galioti, el. laišką gausite į darbo pašto dėžutę, jei darbo sutartis nutraukiama, gausite laišką į asmeninę el. pašto dėžutę. (...) Pripažįstame, kad tai nepaprastai sudėtinga patirtis...“. Elonas argumentavo, kad darbuotojų atleidimas yra būtina sąlyga, norint valdyti kaštus (kompanija patiria 4 mln. JAV dolerių nuostolį kas dieną) ir telkti darbuotojus, kadangi dalis jų – išsibarstę.

Atleidžiamiems darbuotojams pasiūlyta kelių mėnesių išeitinė kompensacija. 2021 m. pabaigoje Tviteryje dirbo 7500 darbuotojų, šiuo metu kompanijoje – 3000 darbuotojų („Reuters“, 2022 lapkritis).

Ir darbuotojų atleidimas, ir esminių darbo sąlygų keitimas sulaukė didelio darbuotojų nepasitenkinimo, pasipriešinimo ir anoniminių skundų pasaulio žiniasklaidos priemonėse.

Po savaitės, lapkričio 10 d., kompanijos darbuotojus pasiekė naujas Elono laiškas: nutraukiamas leidimas „dirbti iš namų amžinai“ (jį 2020 m. įtvirtino ankstesnis Tviterio vadovas Jackas Dorsey‘is), nuo šiol darbas Tviterio biure vyks mažiausiai keturiasdešimt valandų per savaitę. Žinoma, kad ir darbuotojų atleidimas, ir esminių darbo sąlygų keitimas sulaukė didelio darbuotojų nepasitenkinimo, pasipriešinimo ir anoniminių skundų pasaulio žiniasklaidos priemonėse.

Nepraėjus ir savaitei po paskutinio visuotinio laiško darbuotojams, lapkričio 16 d., Elonas nuleido dar vieną „bombą“ darbuotojams ir naujienų mėgėjams: „nusiteikite ypač sunkiam darbui arba palikite kompaniją.“

Kas iš tikrųjų vyksta ir kokia Elono Musko pertvarkų sėkmės galimybė?

Visiškai normalu, kad už 44 mlrd. JAV dolerių įsigijęs kontrolinį akcijų paketą Elonas nori įvesti savo tvarką ir siekia finansinės grąžos, o ne labdaros ir paramos projektų. Naujasis savininkas turi savo kompanijos viziją (tiesa, visuomenei pristatytą kol kas miglotai) ir planų.

Iki šiol Elonas dirbo ir vadovavo gamybos kompanijoms. Jo žymiausios įkurtos kompanijos – „Tesla“, „Tesla Energy“ (buvusi „SolarCity“), „SpaceX“ – specializuojasi inovatyvių inžinerinių technologijų gamybos srityje.

Tradiciškai gamybos įmonės pasižymi vertikalesne, labiau hierarchine kultūra, konkretesniu ir tiesesniu bendravimu, darbų kontrole, orientacija į kokybę (minėtose kompanijose nekokybiška prekė gali lemti žmonių žūtį, visiškai pakirsti kompanijos reputaciją). Pridėkime dar ir faktą, kad Elonas yra šių nepaprastų, sektorius ir rinką pakeitusių kompanijų įkūrėjas, novatorius, nepaprastai didelis autoritetas šios industrijos žmonėms.

„Twitter“ veikia informacinių technologijų paslaugų srityje. IT paslaugų kompanijos pasižymi horizontalia kultūra (vadovo ir darbuotojų darbo santykiai partneriški), suteikia darbuotojams daugiau laisvės ir autonomijos.

Buvęs „Twitter“ vadovas J. Dorsey‘is pasižymėjo demokratišku valdymu ir didelių teisių suteikimu darbuotojams. Tviterio darbuotojai galėjo dirbti iš namų, sau patogiu laiku. Po to, kai Muskas paskelbė atleisiąs 50 procentų darbuotojų, Jackas išplatino viešą atsiprašymo pareiškimą – „kompaniją auginau per greitai“ – bei patikino, kad jo komandos profesionalūs žmonės tikrai ras darbą kitur.

Elonas praktiškai visiškai atleido žmogaus teisių, saugos, turinio priežiūros skyrių darbuotojus. Kitaip tariant, tuos skyrius, kurie, jo manymu, nekuria vertės kompanijai.

Visiškai nestebina, kad daliai „Twitter“ darbuotojų pertvarkos yra nepriimtinos. Jei darbuotojas įprato prie laisvės ir pasitikėjimo, jam sunku bus persiorientuoti į atskaitomybę, atkaklų darbą, kontrolę ir rezultatą.

Visiškai nestebina, kad daliai „Twitter“ darbuotojų pertvarkos yra nepriimtinos. Jei darbuotojas įprato prie laisvės ir pasitikėjimo, jam sunku bus persiorientuoti į atskaitomybę, atkaklų darbą, kontrolę ir rezultatą. Situaciją tirština ir tiesiai išsakomos dešiniosios Elono pažiūros, ir kairiųjų pažiūrų žmonių atšaukimo (angl. Cancel) kultūros elgesys.

Reikia pasakyti, laikas šiuo metu atleisti žmones arba prašyti jų pasirinkti, kur jie nori dirbti ateityje, yra palankus. 2022 spalį „Meta“ kompanija, valdanti „Facebook“, „Instagram“, „WhatsApp“, pranešė, kad atleis 11 tūkst. (13 proc. visų kompanijos) darbuotojų. Apie darbuotojų atleidimą taip pat pranešė „Stripe“, „Coinbase“, „Shopify“, „Netflix”, „Microsoft“, „Amazon“ ir kiti – visas informacinių technologijų (IT) kompanijų žiedas. Tad žinia darbo rinkoje aiški: svarstyklės nebebus taip pakrypusios darbuotojo naudai.

Neabejotinai tviteris Elonui bus kietas riešutėlis, visų pirma, dėl ilgametės organizacijos kultūros, kuri E. Muskui nėra palanki, o taip pat ir dėl to, kad jis ateina į sau neįprastą verslo sritį – IT paslaugų įmonę.

Sėkmei pasiekti reikia atsidavusių ir susitelkusių žmonių, todėl paleisti nusiteikusius priešiškai šioje situacijoje tiesiog būtina. Ar pavyks Elonui išlaikyti geriausius darbuotojus ir pritraukti naujų? Tai priklausys ir nuo artimiausių tviterio veiksmų sėkmės

Sėkmei pasiekti reikia atsidavusių ir susitelkusių žmonių, todėl paleisti nusiteikusius priešiškai šioje situacijoje tiesiog būtina.

Ar pavyks Elonui išlaikyti geriausius darbuotojus ir pritraukti naujų? Tai priklausys ir nuo artimiausių tviterio veiksmų sėkmės (pvz., neaišku, ar pasiteisins vartotojų mokamos prenumeratos verslo modelis, siekiant mažinti reklamos įplaukų svorį bendrose kompanijose pajamose), gebėjimas smarkiai nesusipriešinti su kairiųjų pažiūrų vartotojais bei žiniasklaidos priemonėmis. Neabejoju, kad bus ir tokių specialistų, kurie mielai jungsis į atsinaujinantį tviterį, norėdami patirti elonišką kultūrą ir kartu kurti pokytį.

Organizacijos kultūrai visiškai pakeisti reikia maždaug dvejų metų. Tad mūsų laukia įdomus kelias kartu su tiesiu Elonu, nuolat į spaudą informaciją nutekinančiais nepatenkintais darbuotojais ir jo naująja komanda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją