Aprašoma galima situacija, kai jaunas žmogus, kažkur Saudo Arabijoje, pats dar nesusivokęs, kad yra homoseksualus, o kompiuteris tai jau seniai iššifravęs. Jaunuolio duomenys bus perduoti valdžios institucijoms.

Homoseksualizmas šioje arabų šalyje yra baudžiamojo persekiojimo nusikaltimas. Vadinasi, siekdami užkardyti nusikaltimą pas jaunuolį įsiverš policininkai ir jį suims. Jaunuolis dar nebus padaręs nieko blogo. Jis dar nesusivokė, sau nepripažino, kad yra homoseksualus, bet kompiuterio duomenys parodys, kad jis yra toks, ir to užteks jam suimti.

Prieš dvi savaites Kinijoje baigėsi valdančiosios Komunistų partijos suvažiavimas. Xi Jinpingas perrinktas trečiajai partijos generalinio sekretorius kadencijai iš eilės. Tai precedentas, sulaužantis Kinijos lyderių kadencijų ribojimą.

Prieš dvi savaites Kinijoje baigėsi valdančiosios Komunistų partijos suvažiavimas. Xi Jinpingas perrinktas trečiajai partijos generalinio sekretorius kadencijai iš eilės. Tai precedentas, sulaužantis Kinijos lyderių kadencijų ribojimą.

Kinijos komunistų partijos lyderis ir tironas Mao Dzedungas šalį valdė kone trisdešimt metų. Dėl jo vykdomos politikos Kiniją ištiko Didysis badmetis. Manoma, kad nuo bado mirusiųjų skaičius svyruoja nuo 35 iki 45 milijonų.

Vėliau pirmininkas Mao organizavo Kultūrinę revoliuciją, per kurią nužudyta dar keletas milijonų žmonių. Po diktatoriaus mirties Kinijoje priimtas sprendimas riboti šalies vadovų kadencijas. Maksimalus valdymo laikotarpis – 10 metų.

Xi Jinpingas šį susitarimą sulaužė. Panašu, kad šalis po truputį grįžta į Mao Dzedungo laikus. Komunistų partijos suvažiavime taip pat išrinktas ir naujas Centro komitetas bei patvirtinta Kinijos politinės valdžios viršūnės – Politinio biuro Nuolatinio komiteto – nariai.

Paskelbta, kad į septynių narių Politinio biuro Nuolatinį komitetą įtraukti tik artimiausi Xi Jinpingo bendražygiai. Dėmesys turėtų būti atkreiptas į Li Qiangą. Jis paaukštintas iki antrosios vietos komitete. Tikėtina, kad kitų metų kovo mėnesį jis bus paskirtas premjeru.

Li Qiangas – buvęs partijos vadovas Šanchajuje. Tai ištikimas Xi Jinpingo ginklanešys, kuris nekvestionuoja viršininko įsakymų, o aklai juos vykdo.

Kovido epidemija prasidėjo Kinijoje. Skirtingai nuo visų kitų pasaulio valstybių, Pekinas pasirinko ir aklai vykdo epidemiologų kritikuotą nulinės tolerancijos kovidui strategiją. Strategijos idėja paprasta – nustačius kovido židinį visus uždaryti į griežtą karantiną. Virusas neturės kaip plisti ir savaime numirs.

Tai, kad jis nenumirs, kad Kinija gyvena globaliame pasaulyje ir virusas lengvai gali atkeliauti atgal į šalį iš užsienio, – valdžiai nesvarbu. Partija pasakė nulinė tolerancijos strategija – vadinasi, taip ir turi būti.

Šių metų balandį didžiausiame, net 26 milijonus gyventojų turinčiame, Kinijos mieste Šanchajuje kilo COVID-19 protrūkis. Draugo Li Qiango atsakas – totalaus karantino įvedimas.

Įvestos drakoniškos priemonės. Siekiant ištirti visus 26 milijonus pasitelkta kariuomenė. Bet koks žmonių judėjimas griežtai draustas. Naudoti dronai stebėti, kaip žmonės laikosi karantino sąlygų.

Buto langų atidarymas ar išėjimas į balkoną laikytas taisyklių pažeidimu. Gyventojai, kuriems buvo patvirtinta COVID-19 liga, nesvarbu, ar su simptomais, ar be, turėjo karantinuotis laikinose ligoninėse.

Būta daugybė atvejų, kai vaikai turėjo atskirai karantinuotis nuo tėvų. Keliose Šanchajaus ligoninėse susiklostė situacija, kai į karantiną uždaryta dešimt kartų daugiau kūdikių, nei buvo darbuotojų vaikams prižiūrėti.

Būsimas Kinijos ministras pirmininkas parodė, kad jis pasirengęs uždėti apynasrį visuomenei, jei tik to vadas Xi panorės. Pasitreniruota su 26 milijonais gyventojų. Ateityje bus galima pereiti prie didesnių skaičių.

Būsimas Kinijos ministras pirmininkas parodė, kad jis pasirengęs uždėti apynasrį visuomenei, jei tik to vadas Xi panorės. Pasitreniruota su 26 milijonais gyventojų. Ateityje bus galima pereiti prie didesnių skaičių.

Kinijoje žmonių kontroliavimui pasitelktos ir išmaniosios technologijos. Siekdama pažaboti virusą, Kinijos valdžia naudojo mobiliųjų telefonų duomenis apie piliečių judėjimą. Valdžia žinojo, kas su kuo susitikinėjo. Kas, kur ir kada vyko.

Be to, būtent autoritarinis Xi Jinpingo režimas yra labiausiai pasaulyje ištobulinęs kameras su veidų atpažinimo funkcija. Šių technologijų veiksmingumas buvo išbandytas praktiškai.

Nepasitenkinimas karantinu Šanchajuje užgniaužtas. Žmonių kritika socialiniuose tinkluose cenzūruota ir nutildyta. Netinkamos žinutės šalintos. Su labiausiai bangas keliančiais asmenimis padirbėjo policija.

Reikia prisiminti ir Kinijos valdžios taikomą socialinių taškų vertinimo sistemą. Siekiant įvertinti gyventojų socialinę elgseną, naudojamos moderniosios technologijos, kurių tikslas – apdovanoti už patikimumą ir bausti už nepaklusnumą.

Asmenys, kurie tinkamai elgiasi, – apdovanojami. Jiems gali būti suteikta nuolaida mokant komunalinius mokesčius arba leista be jokio mokesčio apsigyventi viešbučiuose. Blogiau tiems, kurie laikomi blogai besielgiančiais.

Nusižengimai gali turėti nemažai neigiamos įtakos ne tik pačiam prasižengusiajam, bet ir jo šeimos nariams. Jiems gali kilti kliūčių studijuoti aukštojoje mokykloje. Nusižengusiesiems taip pat apribojimas keliavimas. Taikomi kiti ribojimai.

Jei šis tekstas būtų rašytas prieš metus, kai Lietuva buvo nesutaikomai susiskaldžiusi į Vyriausybės pandemijos suvaldymą kritikuojančius ir palaikančius, tuomet dalis būtų pasakiusi, kad Pekino veiksmai yra pavyzdys visam likusiam pasauliui. Reikia mokytis iš kinų, kaip kovoti su epidemija, o ne juos kritikuoti.

Tekstas parašytas 2022 metų vėlų rudenį. Dabar žinome, kad epidemijos suvaldymui drakoniškos priemonės nėra ir nebuvo pačios efektyviausios.

Pandemija Kinijoje leido valdžiai išbandyti šiuolaikiškus, technologijomis paremtus, visuomenės kontroliavimo mechanizmus. Pirmininkas Xi ir draugas Li galėjo praktiškai įsitikinti, kas veikia, o kam būtinas technologinis patobulinimas. Technologijų, kurios neveikia bus galima atsisakyti. Dėmesį sutelkiant į efektyviausius visuomenės pažabojimo būdus.

Pandemija buvo tik praktikavimosi aikštelė. Išbandytos ir patikrintos visuomenės sukaustymo technologijos ir būdai ateityje galės būti pritaikomi ir kitiems tikslams, kaip pažaboti tuos, kurie nepritaria vado Xi politikai.

Kinija yra antra pagal dydį pasaulio ekonomika. Jos elgesys atidžiai stebimas kitų, o neretai ir kopijuojamas. Ji viena iš tu nedaugelio pasaulio valstybių, kuri užduoda toną likusioms šalims. Nustato vystymosi trajektoriją.

Blogiausia yra tai, kad kinų „geroji praktika“, kaip supančioti visuomenę, bus perimta kitų autoritarinių režimų. Net ir demokratijose dalis tvarkos mylėtojų gali susigundyti periminėti kinų metodus.

Blogiausia yra tai, kad kinų „geroji praktika“, kaip supančioti visuomenę, bus perimta kitų autoritarinių režimų. Net ir demokratijose dalis tvarkos mylėtojų gali susigundyti periminėti kinų metodus.

Juk panaudojant technologijas sumažinamos išlaidos tvarkos užtikrinimui. Gatvėse reikia mažiau policininkų. Be to, technologijos veikia efektyviai. O kaip žinoma, šiuolaikiniame kapitalistinio pasaulio naratyve – „efektyviai“ verčiama į „gerai“. Vadinasi, tą reikia kopijuoti.

Prieš metus Lietuvoje taikyti galimybių pasai veikė QR kodo principu. Pasiskiepijai ar persirgai – gaudavai kodą, kurį reikėdavo nuskaityti įeinant į didesnes parduotuves ar kavines. Kinų technologijos ir metodai gali pasiūlyti naujų, daug efektyvesnių visuomenės pažabojimo būdų.

Žiūrėk, Y. N. Harario aprašytas ateities scenarijus apie dirbtinio intelekto pasitelkimą identifikuojant asmenis dar iki tol, kol pastarieji susivokė, taps realybe. Suklysta tik dėl vieno – tai atsitiks ne Saudo Arabijoje, o Kinijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)