Tiesa, buvo siūlomas į LAT teisėjo pareigas Egidijus Šileikis. Tačiau jis konservatoriams netinka. Ir įtariu, kodėl. Nes būtent šis teisėjas išaiškino, kad Vytautas Landsbergis teisiškai negali imti ir tapti Lietuvos vadovu. Jis nebuvo juo išrinktas ir reikiamas funkcijas ėjo ne jis, o tam sukurtos institucijos. Lyderis – be abejonės. Vadovas – niekaip.

Bet dabar ne apie tai. Tai kur mes gyvename? Teisinėje valstybėje ar Baltarusijoje, Rusijoje? Beje, E. Šileikio savo balsais dar visai neseniai nepaskyrė ne kas kitas, o konservatorių koalicijos partneriai. Prie to prisidėjo teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Šaržuoju, tačiau turiu pasiūlymą – gal susimetam, paaukojam visi pinigų ir finansuojam konservatorius, kad šie įgyvendintų Lietuvos teisės trūkumus, dėl kurių esame labai kritikuojami Europos Komisijoje. Jei liks pinigų, galėsime apmokėti laikinai einančių valdantiesiems parankių teisininkų kazusų ar net tyčinių klaidų ištaisymą?

Apie tai kalbame jau seniai – nuo pat kadencijos pradžios. LAT teismas gyvuoja su laikinuoju pirmininku, o konservatoriai sėkmingai realizuoja bet ką – be kritikos ir, matomai, baimės sulaukti teisinio atlygio. O kas mus baus? LAT bedantis? Būtent toks, kokio ir reikia valdantiesiems.

Kur dabar tie muzikantai, aktoriai, nuomonių formuotojai dingo, kai tokie procesai vyksta? Gal galėtų kokį mitingą suorganizuoti, ar paspaustų valdžią per socialinius tinklus – tą jie moka. Įrodė su Naisių festivaliu. Nebus nei mitingų, nei internetinių patyčių – kam pulti savus?

Čia būtų gerai priminti ir kitas Europos komisijos pastabas Lietuvai. Be LAT pirmininko Lietuvoje yra problemų su teisėjų atrankos procedūrų skaidrumu. O tai turi pasekmių visuomenėje – ji nepasitiki teismų sistema. Mažiau pasitikėjimo, mažiau teisės ir teisingumo. Dar minima problema, kad viešųjų pirkimų sektoriuje egzistuoja aukšta korupcijos rizika. Bet čia turbūt irgi įeina į valdančiųjų planus.

Galime paspėlioti, kad kitąmet iš EK sulauksime tų pačių priekaištų, o prie jų dar daugiau. Mūsų paklaus, o kur jūsų žvalgybos kontrolierius ir kur Seimo kontrolierius? Jei pirmojo visai nėra, tai antrasis yra, bet taip, tarsi jo nebūtų. Seimo kontrolieriui įstatymu jau panaikinta galimybė tirti žvalgybos institucijų bei pareigūnų piktnaudžiavimą. Toks teisingas teisingumas išeina.

Nieko nekaltinsiu, tik priminsiu, kad karas ir nepaprastoji padėtis – ideali terpė vogti valstybines lėšas, pasakiška aplinka kurti įvaizdį kitiems rinkimams, oponentus, kaip sako Putinas – „gliaudyti kaip riešutus“. Jis tai seniai daro savo šalyje. Ar tai gali nutikti ir pas mus? O gal tai jau vyksta? Mums nereikia Rusijos Putino. Panašu, kad mes turime savus „putinus“, kurie yra mūsų teisė be teismo, tiesa be ginčo ir laisvė iki leistinos ribos – pasmerkimo.