Tokia žiūra nėra universali ir Vakarų pasaulyje. Laimė, visai neseniai gausios „Rusijos mylėtojų“ gretos Europoje išretėjo, o karas Ukrainoje privertė muistytis kone visas pasaulio valstybes. Tik penkios iš jų balsavo prieš Rusijos karo pasmerkimą Jungtinių tautų organizacijoje, o susilaikiusiųjų buvo beveik penktadalis iš 193 JTO narių (12 nedalyvavo balsavime). Ne visas pasaulis pritaria mūsų vakarietiškam požiūriui į pasaulio tvarką bei įvykius, visgi 141 šalis parėmė Rusijos veiksmus smerkiančią rezoliuciją, tarp jų ir Karibų regiono šalis, Dominikos Respublika. Ji Lietuvoje dažniausiai žinoma dėl poilsinių kelionių į Puerto Plata and Punta Cana. Tuo tarpu politinės žinios apie šią mažą valstybę lietuvių žiniasklaidoje yra itin šykščios: neseniai Lietuvos žiniasklaida pranešė apie nušautą aplinkos ministrą – panašu, dėl neišduotų leidimų eksportui. Literatūros mėgėjai gali rasti Lotynų ir Karibų šalių politikos atgarsių neseniai išleistoje Mario Vargas Llosa knygoje „Sunkūs laikai“.

Ne visas pasaulis pritaria mūsų vakarietiškam požiūriui į pasaulio tvarką bei įvykius, visgi 141 šalis parėmė Rusijos veiksmus smerkiančią rezoliuciją, tarp jų ir Karibų regiono šalis, Dominikos Respublika. Ji Lietuvoje dažniausiai žinoma dėl poilsinių kelionių į Puerto Plata and Punta Cana.

Dominikos Respublika (DR) yra maža šalis, turinti apie 10 milijonų gyventojų. JAV po antrojo pasaulinio karo nesibodėjo dalyvauti vidiniuose Respublikos reikaluose ir prižiūrėti, kad Šaltojo karo metu Vakarų pusrutulyje „valdžion neateitų komunistai“ ar nekiltų problemų JAV nacionaliniams interesams. Dabar DR politinė ir prezidentinė sistema yra pakankamai demokratiška po diktatatoriaus Rafaelio Trujillo pasibaigusio režimo septintame dešimtmetyje. INTEC universiteto ekspertai teigia, kad politika stabili, o partinė sistema nusistovėjo. Dabar valdanti Moderni Revoliucinė Partija ir anksčiau valdžiusi Dominikos Išlaisvinimo partija yra centristinės bei dominuoja ir taikiai keičia viena kitą tiek dvejų rūmų parlamento, tiek prezidento rinkimuose. Vyriausybės politika charakterizuojama kaip centristinė. Pasak ekspertų, Respublikoje nėra pilietinio karo, diktatorių, revoliucijų, partizanų, gaujų, kaip ne vienoje gretimoje šalyje.

DR ekonomika nuolat auga. Apie 1950 m. Ispanjolos salą besidalinančiame kaimyniniame Haityje, kaip ir Dominikos Respublikoje, BVP per capita buvo apie 2000 JAV dolerių. 2020 metais DR pasiekė 17 000 JAV dolerių, o Haityje liko 2800 JAV dolerių (Lietuvos rodiklis – 36 700 USD). Pagrindiniai neseni pasiekimai yra elektros tiekimo pertrūkių eliminavimas ir geriamo vandens tiekimas 97% gyventojų. Skurdo lygis nukrito nuo 39% iki 21%, kas yra didžiausias pasiekimas Lotynų Amerikoje ir Karibų baseino šalių tarpe. Infliacija buvo „sveika“ su 1.8-3.5%. 2013 – 2019 m. tai buvo mažiausia infliacija Lotynų Amerikoje. Tarp didžiausių problemų išlieka korupcija – 2021 metais šalis užėmė 121 vietą iš 180 Transparency International reitinge. Kitos problemos, pasak ekonomistų, yra nuotekų sistemos nefunkcionalumas ir valstybės įsiskolinimai, siekiantys netoli 40% BVP. Tarp problemų įvardinama maža mokesčių bazė – mokesčiai sudaro 15% BVP.

Šalies užsienio politika apibūdinama kaip neutrali. DR kartais tarpininkauja konfliktuose, kaip tai buvo 2008 m. Andų diplomatinės krizės metu nesutariant Kolumbijai ir Ekvadorui. Artimiausi partneriai užsienio politikoje yra JAV ir Venesuela, kurios tarpusavyje nesutaria.

Šalies užsienio politika apibūdinama kaip neutrali. DR kartais tarpininkauja konfliktuose, kaip tai buvo 2008 m. Andų diplomatinės krizės metu nesutariant Kolumbijai ir Ekvadorui. Artimiausi partneriai užsienio politikoje yra JAV ir Venesuela, kurios tarpusavyje nesutaria. JAV yra pagrindinė prekybos partnerė: apie pusė eksporto ir 40% importo susiję su JAV. Siunčiami pinigai iš milijono dominikiečių JAV sudaro apie 7% BVP, ir dauguma turistų yra amerikiečiai. JAV yra svarbi partnerė kovojant su prekyba narkotikais ir tarptautiniais nusikaltimais. Kitos užsienio bendradarbiavimo kryptys yra Venesuela, su investicijomis susijusi Ispanija ir Prancūzija. Italija dėl italų diasporos šalyje ir Nyderlandai yra kiti partneriai Europoje. Kalbiniai ir kultūriniai ryšiai skatina bendravimą su kaimyninėmis Kuba ir Puerto Rico. Didžiausia problema įvardinamas artimiausias kaimynas Haitis, su kuriuo konfliktuota praeityje ir per kurį eina kontrabanda, nelegalūs ginklai ir prekyba žmonėmis.

DR nelaiko savęs maža ir atsiribojusia valstybe, nes per 100 metų susiklostę ryšiai leidžia turėti daug partnerių ir vystyti komercinius santykius. DR prezidentas pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą ir šalis parėmė JTO smerkiančią rezoliuciją, tačiau neprisidėjo prie sankcijų Rusijai.

DR nelaiko savęs maža ir atsiribojusia valstybe, nes per 100 metų susiklostę ryšiai leidžia turėti daug partnerių ir vystyti komercinius santykius. DR prezidentas pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą ir šalis parėmė JTO smerkiančią rezoliuciją, tačiau neprisidėjo prie sankcijų Rusijai. Dominikiečiai skaičiuoja, kad jie gali prarasti apie 400 milijonų USD turizmo srityje pabrangus kurui bei grūdams dėl Rusijos sukelto karo – apie 180 000 rusų ir 65 000 ukrainiečių turistų lankėsi DR 2021 m. ir buvo tikimasi dvigubai didesnių skaičių. Investicijų, eksporto ir importo rodikliai su Rusija ir Ukraina yra artimi nuliui. DR tikisi taikaus prasidėjusio karo sprendimo ir aktyviai nesireiškia.

Sostinės Santo Domingo centre ar Guayacanes ir Juan Dolio nekaba nei viena Ukrainos (nei Rusijos) vėliava. Moralinė parama Ukrainai ir ekonominiai pragmatiniai interesai Rusijos atžvilgiu eina kartu, nors Rusija yra tiesiog toli ir ne itin svarbi. Dominikos Respublika yra panaši į Lietuvą kaip esanti geografiškai šalia ir nuolat veikiama didžiosios galios, o transatlantinius ryšius čia keičia okupacijos netrikdyta ir pavojaus nesukelta neutrali ir pragmatiška laikysena Karibų ir Lotynų Amerikos regione. Ten vasara visus metus. Jų akimis, gal net ir šalies politikoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją