Atgrasymą keis priešakinės gynybos strategija. Ją tikrovėje atspindės sąjungininkų NATO ir dvišalių pagrindu pritraukimas ir dislokavimas Baltijos valstybėse. Vilniuje politiniame lygmenyje neabejota, kad nauja geopolitinė realybė „trijų muškietininkų“ principui įgyvendinti reikalauja papildomai Lietuvoje išdėstyti ne NATO brigadą, o diviziją, o taip pat oro ir priešraketinės gynybos sistemas.

Tiesa, šalies plačiąja prasme karinė vadovybė skundėsi, esą šiam nacionaliniam interesui įgyvendinti esame ne visai pasiruošę. Nusiskundimai buvo suvokti, kaip elementari derybinė pozicija didinti finansavimą krašto apsaugai. Atsitiko kitaip. Paaiškėjo, kad kariniame lygmenyje nesame pasirengę geopolitinės tikrovės pokyčiams. Nei alternatyviuose scenarijuose, nei pradmenų jiems įgyvendinti paruošime.

Net ir po Krymo aneksijos iki šiol turėjome tiek laiko, ir neturime net elementarios infrastruktūros NATO karių priėmimui. Kas tai buvo – sabotažas, aplaidumas? Gal kas iš buvusių ir dar esamų pasakys – esu kaltas – ir paaiškins? Kaip atsitiko, kad dalis iki šiol brangiai pirktos ginkluotės nefunkcionuoja? Siūlyčiau surasti kaltus šiandien, kad mažiau būtų panašių „klaidų“ ateityje.

Ir gal būtų gerai, kad ginkluotės įsigijimus, jų konkrečius poreikius ne tik Lietuvai, bet ir regionui, tame tarpe ir užtikrinant konkurso skaidrumus, koordinuotų NATO?

Pavojus toks ir tiek rimtas, kad improvizuoti su gynyba nebeturime laiko, ir tie dideli pinigai, kurie bus išleisti Lietuvoje ir regione stiprinant gynybą, geriau būtų leidžiami matant platų NATO vaizdą.

Lietuva galėtų pasiūlyti tokią iniciatyvą.

Klausimas yra toks: ar kol lauksime pastiprinimo, o Putinas nebelauks, ar ginkluotojų pajėgų buvusi ir dabartinė vadovybė prisiims asmeninę atsakomybę už tai, kad nepavyks apginti ne tik kad centimetro, bet 65 300 km2?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)